Több menyasszony mondja ki a boldogító igent nyáron, mint bármely más évszakban. Ez a mágikus három hónap valószínűleg a legkedveltebb idő a házasságkötéshez. Íme néhány különleges nyári esküvői helyszín, legyen az kültéri esküvő, egy vidéki ház kertjében vagy a vízpart mellett érezve a hűsítő szellőt, akár egy pálmaház adta fényáradatban fürdőzve dobjuk el a menyasszonyi csokrot. Ha jövőre lesz az esküvőtök, ideje lefoglalni a kedvenceteket! 

Almalomb, Hosszúhetény

6 különleges nyári esküvői helyszín – Almalomb, Hosszúhetény

“Lassan szeress s szeretni fogsz sokáig.”
(Shakespeare)

A Zengő és a Hármashegy lábánál, Pécstől északra fekvő Hosszúhetény dombjain fekszik Almadomb. Egy öreg vízimalom mely új életet merített a régmúlt idők nagy családi hangulatát idézve. Egy örökség, melyet nem hagytak az enyészetnek, Ásványi Rita tulajdonos, Pelényi Margit Ybl-díjas építész kitartó munkája a négy éven keresztül tartó felújítás során mára különleges nyári esküvői helyszín az ide érkezőknek. Almalomb, kulináris kitérő, találkozóhely, nem csupán egy helyszín inkább egy életforma.

Ars poeticájukat a „slow” vendéglátás, kötetlen, családias hangulat jellemzi. Ahogy Judit, a háziasszony meséli, itt minden szó megfontolt jelentéssel bír.

Kitérő, mert nem a fő sodrásban fekszik, távol a forgatagtól a főúttól egy patak parton, nyugodt környezetben. Ide kell találni, hogy a város zaját a stresszt kizárjuk, megnyugodjunk. Majd, amit találunk az egy magas fokú kulináris élvezet, ahol a kenyeret és isteni süteményeket helyben sütnek, mindezt egy kiszámítható, profi csapattal karöltve.

Egy esküvő szervezése során annyi kezet nyújtanak, amennyire a párnak szüksége van.

Itt nincs étel, ital csomag; hosszabb beszélgetések, ismerkedés, egyeztetés során alakul ki egy esküvő menete, teljesen személyre szabva az ifjú jegyesek igényeit. Rengeteg kreativitás, közös élmény születik egy család vagy barátok által dekorált esküvő során. Az Almalombban a megszokott menetet is megcserélheted, kihasználva a hosszú forró nyári estéket, egy holdfénybe nyúló vacsorával, majd egy fáklyás, gyertyafényben úszó szertartással mondva ki a boldogító igent. 

 

Visszatérő vendégként sokszor és örömmel látják viszont az ifjú párokat egy nosztalgiavacsorára. Minden áprilisban tartanak itt egy tortakóstolót, melyre bejelentkezéssel lehet csatlakozni, így részesei lehettek egy újabb valós alkotás születésének.

 

Pálmaház – Tata

6 különleges nyári esküvői helyszín - Pálmaház, Tata

6 különleges nyári esküvői helyszín – Pálmaház, Tata

“A szerelem oly változó,
Oly dús, hogy ő a képzelet maga.”
(Shakespeare)

A földig lehajló szárnyas diófák, óriás ősi platánok, ciprusok, különleges tulipánfák és szomorú füzek között Tatán az Angolpark közepén fekszik a királyi eleganciával bíró Pálma rendezvényház. A műemléki védettség alatt álló XVIII. század végén épült mulatóházként, kioszként üzemelt üvegkomplexum az egyik legfenségesebb esküvői helyszín itthon.

Az arisztokratikus bálteremben akár 130 fő is képes egyszerre újházi tyúkhúslevest kanalazni.

6 különleges nyári esküvői helyszín - Pálmaház, Tata

6 különleges nyári esküvői helyszín – Pálmaház, Tata

A bálterem méltóságát a tekintélyes üvegfelületek és belmagasság nyújtják. Itt komplex szolgáltatást találtok nem kell dekoros, szállás, sütis, és szakács után futkosni. A Pálmaház saját esküvőszervezőjével tanácsot nyújt az előkészületekben a döntésekben. Egy körbevezetés után betekintést kaptok a szertartási helyszínekre, rendezvényházra és a szállodai szobákra.

6 különleges nyári esküvői helyszín - Pálmaház, Tata

6 különleges nyári esküvői helyszín – Pálmaház, Tata

Séfjük készséggel áll a rendelkezésetekre, hogy ízlelőbimbóitok teljes kielégülést kapjanak a tradicionálistól a trendibb menü sorokig. A festői környezetben mindent levesznek a válladról és valóban királynőnek érezheted magad.

 

Malom-Tanya Panzió – Zalacséb

6 különleges nyári esküvői helyszín - Malom Tanya, Zalacséb

6 különleges nyári esküvői helyszín – Malom Tanya, Zalacséb

“Mi, hű szerelmesek, csodálatos bukfenceket vetünk;
de valamint a természetben minden halandó,
úgy a szerelemben az egész világ halálos bolond.”

(Shakespeare)

Egy bohém nyári esküvői helyszín, ahol a Zala folyó az udvaron fut keresztül. Több mint négy évtizede egy Munkácsy-díjas szobrászművész és restaurátor felesége talált rá a mesebeli hangulatot árasztó romos épületre. Azonnal megfogta őket a hely szelleme és az alkotási vágy mely a mai napig szárnyal a korábban műteremlakásként használt ma már rendezvényeket, esküvőket befogadó családi üzemeltetésű malomra.

A kezdetekben család, barátok, barátok barátai, köztük sok művész ember segítségével és összejövetelekkel tették olyanná a malmot, mint amilyenné formálta magát ép úgy, mint amennyire a természet is minden évben egy kicsit elvesz vagy éppen hozzáteszi a területhez formálódik, alakul. Majd minden évben építenek egy kis hidat a zabolátlan folyóra, akár az ifjú pár kérésére is, mert ott a legszebb az esküvői fotó, ahogy visszacsillog a fény a ruha csipkéin.

6 különleges nyári esküvői helyszín - Malom Tanya, Zalacséb

6 különleges nyári esküvői helyszín – Malom Tanya, Zalacséb

Nem gond, megoldjuk – meséli Szabolcs Balázs, a művész fia, aki vendéglátói háttérrel vezeti szívvel-lélekkel a családi vállalkozást. Balázs megoldókészségét és mindent felülmúló lezser, nyugodt személyiségét, baráti hangvételét azonnal szívébe zárja az ide látogató.

„Akár a házat is kifordíthatod és ehhez még kulcsot is kapsz…vagy lebeszélünk róla” – kacsint Balázs.

A teraszon nyáron 100-120 főt képesek megtáncoltatni, egy új szárnyat is kapott a malom, ahol 19 szoba, 52 vendég fér el kényelmesen. A szomszéd falvakkal kooperálnak, busz transzfert biztosítanak, hogy a vendégek zökkenőmentesen és biztonságban eljussanak szálláshelyükre.

6 különleges nyári esküvői helyszín - Malom Tanya, Zalacséb

6 különleges nyári esküvői helyszín – Malom Tanya, Zalacséb

Saját konyhájuk van, ahol szívesen készítenek zalai specialitásokat, dödöllét, prószát jó sok tejfellel. Különleges rétes kombókat, mint a tökös-mákos, almás-káposztás, meggyes-túrós, de a mindenki által jól ismert almás vagy túrós is elfér a sütőben.

Szívesen fogadnak és ajánlanak külsősöket is, amennyiben a párnak ilyen igényei lennének.

Legutóbb volt itt street food, kis busz, kábel dobozból készült asztal, még homokot is hozattak, hogy a nyári, feeling a forró nyári széllel keveredjen. Majd a madárcsicsergős reggelen a kertben sétálva a művész úr szobraival is úton-útfélen találkozol. Itt a zalacsébi malom tanyán harapni a bohém művészetet a levegőben.

 

Kristinus Borbirtok – Kéthely

6 különleges nyári esküvői helyszín - Kéthely

6 különleges nyári esküvői helyszín – Kristinus Borbirtok, Kéthely

“Bolond a szerelmes, oly fövő agyú
S ábrázó képzetű, hogy olyat is lát,
Mit józan ész felfogni képtelen.”
(Shakespeare)

Egy balatoni helyszín nem közvetlen a parton, de minden adottsága tökéletes jellemzője a balatoni régiónak. A déli parton fekvő Kéthelyen a borkészítés háromszáz éves hagyományra tekint vissza. Balatonmáriafürdőtől mindössze 10 percre található Kristinus Borbirtok 10 modern kialakítású dizájn szobából álló Vinotelével a násznép részére, fine dining igényeket is kielégítő Gasztro Műhellyel, egyedülálló Vinocino bormozijával és kitűnő esküvői rendezvénytermekkel várja vendégeit.

6 különleges nyári esküvői helyszín - Kristinus Borbirtok, Kéthely

6 különleges nyári esküvői helyszín – Kristinus Borbirtok, Kéthely

A szabadtéri színpadon, a borkatedrálisban vagy az étteremben akár 60-450 fő is képes koccintásra, legyen szó állófogadásról vagy ültetett vacsoráról. A helyi borok sokszínűek és harmonikusak, fehér, rozé és vörös kerülhet a pohárba, de Krisecco gyöngyözőboruk is méltó nedű egy atyai beszéd mellé.

Egy fajta egy dűlő, akár a család kit megigéz a Balaton szelíd lankáin fekvő modern építészeti remek, hogy egy örök élménnyel váljon valóra a boldogító igen. Ételeik és élményekben gazdag szolgáltatásaik egy vendéget sem enged ásítozni az asztal mellett.

 

Holdvölgy Borászat, Mád

6 különleges nyári esküvői helyszín - Holdvölgy borászat, Mád

6 különleges nyári esküvői helyszín – Holdvölgy borászat, Mád

“Veled mindenkinél büszkébb vagyok;
Csak egyben koldus: mindent elvehetsz,
S ezzel a legkoldusabbá tehetsz.”
(Shakespeare)

Évek óta nagyon jó együttműködés fűzi össze a Daalarnát az igényességéről és eleganciájáról ismert Holdvölgy bormárkával. A Holdvölgy látogatóközpontja kiválóan alkalmas akár szabadtéri, akár benti rendezvények megtartására, éppen ezért elegáns és emlékezetes esküvői helyszín lehet a Holdvölgy borászat tetőterasza.

A borászat a világhírű Tokaji borvidék szívében, Mádon található. 

6 különleges nyári esküvői helyszín - Holdvölgy borászat, Mád

6 különleges nyári esküvői helyszín – Holdvölgy borászat, Mád

Az itt kialakított, igényes elrendezésű kert, a borászat letisztult vonalvezetésű épületével és a mádi panorámával tökéletes hátteret ad az ifjú párról készült eljegyzési vagy esküvői fotósorozathoz. Szintén kiválóan alkalmas ez a helyszín állófogadás megtartására, amelynek keretében a vendégek a legszebb Holdvölgy borokkal koccinthatnak az ünnepi alkalom tiszteletére.

Bensőséges hangulatú családi alkalmak megtartására a pincerendszer is kiválóan alkalmas, különös tekintettel a 30-40 fős befogadóképességű, kiváló akusztikájú nagyteremre. Itt az ünnep fényét emelő kamarazenakari koncert megtartására is lehetőség van. 

 

Forintosház, Orbányosfa

6 különleges nyári esküvői helyszín - Forintosház, Orbányosfa

6 különleges nyári esküvői helyszín – Forintosház, Orbányosfa

“Bolond a szerelmes, oly fövő agyú
S ábrázó képzetű, hogy olyat is lát,
Mit józan ész felfogni képtelen.”
(Shakespeare)

A zalai dombságban meghúzódó major elzárva a világ szemétől valódi romantikus nyári esküvői helyszín. A Zalaegerszegtől pár kilométerre fekvő Orbányosfán egy csodálatos rózsaligetben fekszik a Forintosház. Nem véletlenül nevezem rózsaligetnek, mert több száz angol rózsát telepítettek ide pár évtizede, mely már megannyi rózsaszirmot hullajtott el. Sokszor épp a menyasszony lábai előtt vagy az esküvői tortán, kandírozott formában köszön vissza.

6 különleges nyári esküvői helyszín - Forintosház, Orbányosfa6 különleges nyári esküvői helyszín – Forintosház, Orbányosfa

Mindez annak a magas fokú, zsigerből érkező kulináris élménynek és menü soroknak ad tanúbizonyságot, mellyel a kis családi vállalkozás Lilla, nagyi, Hédi anya és Julcsi lánya rendelkezik. Legyen az vadhús a környékről, különleges keleti saláták, mennyei házi gyümölcslekvárok a kert különböző pontjairól.

A meseszerű major, egy régi villa épülettel várja a megszállni vágyókat, a gyarmati stílusban berendezett ház minden apró részlete különleges, a tulajdonosok kalandos életútjának lenyomata.

6 különleges nyári esküvői helyszín - Forintosház, Orbányosfa

6 különleges nyári esküvői helyszín – Forintosház, Orbányosfa

Kevés létszámot tudnak a házban és a melléképületben fogadni, szám szerint 14-18 főt, de a terület méreteiből adódóan szívesen állítanak kényelmes sátrakat a manapság oly népszerű glamping esküvőknek. (Guy Ritchie is igy esküdött, a meghívott vendégek között ott volt Brad Pitt és a Beckam házaspár, igen jól viselték a glampingelést.) Ilyenkor a Forintosháznál a Tütü Gasztróbusszal (olvass róla korábbi cikkünben, ide kattintva) karöltve készülnek az akár 100 főt is befogadó esküvőre.

 Még több inspirációért nézegess valódi esküvői beszámolókat nálunk vagy kattints Esküvői helyszínek rovatunkra!