Aki szervezett már esküvőt, az tudja: az ültetési rend megtervezése komoly logikai kihívást és rengeteg álmatlan éjszakát jelent. Kik vannak jóban, kik váltak el, kik azok, akik nem ismerik egymást? Varga Rózsa esküvőszervező évtizedes tapasztalatával azonban igazi profinak számít, néhány tanácsát megfogadva pedig az ülésrend megtervezése és etikettje is egyszerűbben megy majd.

Ültetési rend az esküvőn, Fotó: Pinewood Weddings, (Erről az esküvőről a teljes beszámolót ide kattintva nézhetitek meg.)

Milyen bevett ültetési fajták, alakzatok léteznek?

Alapvetően kétféle asztalt szoktunk használni, körasztalt és táblaasztalt, melyeknek mérete a násznép méretétől, a helyiségtől és a pár igényeitől függ. Sok minden múlik a helyszínen, mekkora, milyen belsőépítészeti adottságokkal rendelkezik, ennek megfelelően döntjük el, hogy melyik asztalt érdemes használni az adott teremben. Az asztalok méretének növelése az esetben nagyon fontos, ha nincs olyan nagy hely a tánctérnek, így ezzel lehet csalni kicsit. Ahelyett, hogy plusz egy asztalt (ez esetben egy felesleges bútordarabot) leraknánk, inkább kibővítjük az asztalok méretét, így valamennyi helyet megspórolunk a tánctérnek.

A táblaasztalt én valamivel jobban preferálom, ugyanis, ha nagyobb a körasztal mérete, nem biztos, hogy például a szemben ülővel tudunk beszélgetni – a távolság és a zene miatt. Egy körasztal esetében a tízszemélyes az ideális méret, nagyobbat ritkán szoktunk alkalmazni, inkább nagyobb esküvők esetén. A táblaasztal előnye, hogy a mellettünk ülőkön kívül a három velünk szemben ülő vendéggel is kényelmesen lehet társalogni. A táblaasztalt egyébként mostanában több pár választja, ráadásul bizonyos helyszínek eleve megkívánják ezen asztalok használatát.

Ha már asztalok: nagy divat lett, hogy díszítésnél nem fedik le abrosszal az asztalt, hanem csak szettel terítenek, így szabadon hagyják az asztal lapját, ami egy rusztikus, borvidéki esküvő hangulatához remekül passzol.

Fotó: Kondella Misi, (Erről az esküvőről a teljes beszámolót ide kattintva nézhetitek meg.)

Kültéri és beltéri rendezvény esetén van-e különbség az asztalok elrendezésénél?

Hogyne, kültéren sokkal nagyobb a szabadság, nincsenek zavaró falak és egyéb elemek (pl. oszlop), és adott esetben kedvünkre lehet növelni a helyszínt. Mint minden esetben, úgy itt is a helyszínhez kell alkalmazkodni. És az időjáráshoz! Ugyanis egy teljesen szabad ég alá szervezett vacsora esetében fennáll a veszély, hogy az időjárás bezavar, esik az eső vagy fúj a szél. Manapság egyre többen választanak a vacsora helyszínéül egy természetközeli tájat, erdőt, borvidéket vagy tópartot. Én szeretem a biztonságot, így ilyen esetben mindig azt ajánlom, hogy legyen a közelben egy bázis, egy fedett helyiség, ahová be lehet vonulni rossz idő esetén.

A sátor is jó megoldás lehet, ma már számos fajtája közül lehet válogatni. Volt már olyan esküvőnk, ahol 750 négyzetméter volt a sátor alapterülete és 400 vendég számára biztosítottuk a székeket, asztalokat – semmi nem lehetetlen!

Esküvői vacsora sátorban, Fotó: Kondella Misi, (Erről az esküvőről a teljes beszámolót ide kattintva nézhetitek meg.)

A legkényesebb kérdés: ki, ki mellé üljön? Mi alapján tervezzük meg az ültetést?

Az ideális eset, mikor a pár mindkét szülője meg tud jelenni az eseményen és még együtt vannak. Ilyenkor nem kérdés, a pár mellé a két-két szülő kerül. Ha nagy a család, mindenki mindenkivel jól megvan, akkor sem ajánlom, hogy ennél több ember vegye körül a párt, ne legyen zsúfoltság a főasztalnál. Ha valamelyik szülőpár elvált az idők során, úgy őket nem illik összeültetni – ha csak nincsenek annyira jóban –, ilyen esetben a pár plusz két tanú felállást javasolnám. De természetesen mindig a párra hagyatkozunk, az a legfontosabb, hogy ők kiket szeretnének maguk körül látni. Ha ez a személy az egyikük nagymamája, akkor őt ültetjük melléjük, ez csak rajtuk múlik.

Többen választják azt a megoldást is, hogy csak ketten, a menyasszony és a vőlegény ülnek a főasztalnál, rajtuk kívül senki más. Így jobban együtt lehetnek, jobban tudnak figyelni egymásra és nyugodtabb az étkezés is.

Azt szoktam a párnak javasolni, hogy olyan embereket ültessenek a hozzájuk közeli asztalokhoz, akik jó hangulatba hozzák őket. De alapvetően a pár után legfontosabbak a szülők, nagyszülők, rokonok, barátok.

Fontos, hogy ültetésnél lehetőleg senki ne üljön a párnak háttal, a körasztalnál is próbáljunk erre törekedni. Amit még érdemes figyelembe venni, az a zenekar elhelyezkedése, ugyanis a fiatalabb generációkat érdemes a közelébe ültetni, tőle legtávolabb pedig az idősebbeket. Tehát lehet kategorizálni ismeretség és kor szerint is. Szokás még a felnőtteket és gyerekeket is külön asztalhoz ültetni, így mindenki jól érzi magát az este során.

Fotó: Jágity Fanni, (Erről az esküvőről a teljes beszámolót ide kattintva nézhetitek meg.)

Egymásnak ismeretlen vendégek: vegyítsük vagy ne vegyítsük őket?

Attól függ, ha az a cél, hogy mindenki megismerje egymást, akkor vegyítsünk. De ha az örömszülők kevésbé ismerik egymást, akkor őket inkább ne rakjuk össze, bár ki tudja, lehet nagyon jó ismerkedős alkalom is. Rokonokat és barátokat is vegyíthetünk aszerint, hogy átgondoljuk, kor és érdeklődés alapján ki, kivel jönne ki jól. Ha van egy-egy olyan ember, aki nem tartozik egyik nagyobb csoporthoz sem (pl. általános iskolás osztálytárs vagy régi kolléga), őket is érdemes olyan asztalhoz illeszteni, amely társaságban szerintünk jól érezné magát. Általában ilyen esetben odamegyünk az asztalhoz és a vendégeket bemutatjuk egymásnak.

A lényeg, hogy egyik vendég se érezze magát másodrangúnak azért, mert nem egy csoport tagja.

Létezik-e olyan, hogy nincs ültetési rend, hanem szabad a gazda?

Létezik, de ez minden rendezvényszervező rémálma! Én nagyon nem ajánlom, elég káoszos tud lenni, ezért mindig küzdök azért, hogy legyen egy előre megtervezett ültetési rend. Az ültetésnek általában gyors lefolyásúnak kell lennie, ha az elején téblábol a vendég, nem tudja hová üljön, olyan érzése lehet, hogy őt nem várták. A vendégszeretetet érezteti a vendégkártya, és megnyugvást hoz a vendégnek, hogy van helye.

A rendszer éppen ezért jó, mert nincsenek félreértések vagy veszekedések, hogy „én ide szeretnék ülni”, az este során úgyis össze-vissza keverednek majd az emberek, de a vacsora legalább legyen nyugodt. Egyébként, ha van is ültetési rend, még így is előfordul, hogy nem túl magabiztosan bolyonganak a vendégek vagy nem találják a helyüket, ilyenkor mi segítünk nekik.

Fotó: Jágity Fanni, (Erről az esküvőről a teljes beszámolót ide kattintva nézhetitek meg.)

Milyen egyéb tényezőket kell az ültetésnél figyelembe venni (pl. konyha, tánctér, mosdó elhelyezkedése)?

A párt lehetőleg ne ültessük a mosdó közelébe, bár némely teremben sajnos ez nem megoldható. Mi ilyenkor egy szép háttérrel vagy virágokkal igyekszünk fedni azt a területet. Ha van másik mosdó a helyen, akkor le szoktuk zárni azt, amelyik zavarná a vacsorát, és szintén virágokkal eltakarjuk a piktogramokat. A konyhával és a felszolgáló személyzettel mindig egyeztetünk az esküvő előtt, hogy milyen útvonalon jönnek-mennek a pincérek, az a legjobb, ha a főasztal távol helyezkedik el a konyhától, így nem zavarja a párt az állandó nyüzsgés és ki-be járkálás.

A tánctér ideális esetben a főasztallal szemben van, így a menyasszony és a vőlegény kényelmesen rálát az eseményekre.

A párok kifejezetten szeretik, ha van egy terasz valahol a terem egyik végében, mert ott a lehetőség, hogy ha valaki friss levegőt szívna, akkor könnyen ki tud menni. Ráadásul, ha a terasz szárnyait (ha lehet) kitárjuk, sokkal tágasabbnak és természetközelibbnek hat a terem. Az érzés, hogy nem vagyunk falak közé zárva, mindenkinek megnyugtató.

Fotó: Lénárd Tamás, (Erről az esküvőről a teljes beszámolót ide kattintva nézhetitek meg.)

Milyen ültetőkártyák divatosak most?

Olyan gyönyörűek vannak ma már! Ezekben a kedves kártyákban és az esküvői meghívókban is azt szeretem, hogy olyanok, mint egy névjegy, és olyan szépen fel lehet rájuk építeni az esküvő arculatát. Például, amikor kézhez kapunk egy meghívót, rögtön érezhetjük az esküvő hangulatát: ha a meghívó vadvirágos, akkor természetközeli a helyszín, ha arany, akkor elegáns lesz az esküvő. Számomra az egyik legszebb és legmeghatóbb meghívó személyes és egyedi készítésű.

Az egyik menyasszonyom édesapja régen a herendi porcelángyárban volt porcelánfestő, és ő készítette el a meghívót, melyeket saját rózsamotívumokkal díszített.

Ezt a motívumot használtunk fel a díszítéshez és az ültetőkártyákhoz is. Egyre több a kézzel készített ültetőkártya és a kalligráfia is nagy divat manapság. Az ültetőkártyákat általában a vendégek el szokták tenni, annyira tetszik nekik, de ami megmarad, azokat mindig összegyűjtöm és odaadom a párnak, így emlékbe el tudják rakni.

Fotó: Rokolya Photography, (Erről az esküvőről a teljes beszámolót ide kattintva nézhetitek meg.)

Ültetési rend esetén manapság nagyon divatos lett itthon is a tábla, amely alapján a helyszínre érkező vendégek könnyedén kikereshetik, melyik részen találják a helyüket.

A tábla nagyon hasznos, hiszen a segítségével a vendégek általában könnyen megtalálják a helyüket. A fogadóterem bejáratához érdemes rakni, jól látható helyre. Rengeteg változata van, igazából a pár ízlésétől és az esküvő stílusától függ, milyet választanak. 

Fotó: Borbáth Áron, (Erről az esküvőről a teljes beszámolót ide kattintva nézhetitek meg.)

Vannak olyan párok, akiknek fontos, hogy interaktív legyen az esküvő ezen része is, így kedves kis ajándékokon „rejtik el” az asztal sorszámát, vagy egy erre vonatkozó apró utalást. A félreértések elkerülése érdekében nálunk, esküvőszervezőknél is van több lista, asztalok és névsor szerint is. Ha valaki nem találná a helyét, a lista segítségével könnyen tudunk az illetőnek segíteni. Az ültetési renden egyébként mindig nagyon sokat dolgozunk, fontos, hogy minden pontosan le legyen egyeztetve és ne ott a helyszínen kelljen keresgélni a helyeket. Sőt, az ételérzékenyekre külön figyelmet fordítunk, ezt előre mindig egyeztetjük az étteremmel, catererrel.

TIPP: Szuper online esküvőszervező weboldalakat ajánlunk ide kattintva, amelyek segítségével az ültetési rend megtervezése sem jelent majd akadályt. Még több inspiráció esküvő témában ide kattintva