Egy igazán zöld esküvő részese voltam nemrégiben. Az ifjú pár számára kardinális kérdés volt, hogy a már oly nehezen letornázott ökológiai lábnyomuk mérete ne vesszen kárba egy nap alatt, ezért odafigyeltek környezettudatos esküvőjük minden részletére. Ennek egyik fő attrakciója a Tütü Gasztró Busz volt. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy vályogból és földből tapasztottak kápolnát, majd goji bogyót ropogtattak a fenntartható vacsora előtt, míg a nap fénye ki nem oltotta a bulit. Szó se róla kérem, ezt sokkal stílusosabban oldották meg. Választásuk a Lósi Majorra esett, ami mindössze fél óra autóval vagy akár vonattal is megközelíthető Budapest belvárosától, igy nincs messze a vendégek lakhelyétől sem, már amennyiben az ország ezen pontján keresnek helyszínt. Kápolna, szállás, színpad, pajta a bulihoz és rengeteg zöld amíg a szem ellát, minden egy helyen. Nincs felesleges autózás, nem kell félteni egy lakodalmas vendéget sem, hogy a sok pálesz után elveszik a szertartás és a rendezvény között félúton.

A Tütü Gasztró Busz - környezetbarát food truck catering az esküvődre

A Tütü Gasztró Busz – környezetbarát food truck catering az esküvődre

Green catering, avagy íme a Tütü Gasztró Busz

A helyszín után a cateringet is pillanatok alatt megoldották. Egy street food fesztiválon bukkantak a fényesen csillogó, utazó Tütü Gasztró Buszra (Facebook oldal itt). Mikor nem esküvőkön csapatja, az ország különböző kisebb-nagyobb fesztiváljain bukkanhattok rájuk, így bármikor kipróbálhatod világhírű pulled pork és marhaszegy szendvicseit.

A Tütü Gasztro Busz már azzal környezetbarát, hogy egy újrahasznosított, régi 72-es Citroën HY busz felújításával kapott esélyt egy második életre. Önjáró járgány, az ország bármely pontjára eljut önerőből, na nem abban az ütemben tolja, mint az a másik kék autó Lamborghini, de időben indul és mindig célba ér.

Van egy fantasztikus saját gyártású offset river flow smokerjük, melyben akár 200 főre is képesek ízletes, szaftos falatokat, frissen, helyszínen elkészíteni. Ebben nemsokára mélyebben is fürdőzni fogok, de attól tartok, hogy az ízlelőbimbóim azonnal sörben és zöldségekben sült marhalábszárért kiáltanak majd.

A szmokerjük hivatalosan egy offset river flow smoker, mely annyit tesz magyarul, hogy a tűztér és a kémény állása miatt átcirkulál a meleg füst a sütőtérbe. A fatüzelésű smoker bükk- és gyümölcsfát használ, így akár 8-12 órán át tökéletesre füstölhető a hús. Fontos, hogy milyen fát használnak a tüzeléshez, hiszen minden bekerül a hús legmélyebb rostjaiba.

Na vissza az esküvőhöz. Mikor megérkezett a násznép, a Tütü hirtelen szuper elfoglalt lett, de ezt könnyen megoldották. Csapolt kézműves söröket, folyó bort és házi szörpöt, limonádét szolgáltak fel a Citroen ablakából, gyorsan és könnyen csillapítottak a szomjas vendégeket. Lebomló anyagokból készült poharakat, tányérokat és evőeszközöket használnak, melyek kőolaj származékot nem tartalmaznak. Ezen termékek alapanyaga papír és cukornád, így ripsz-ropsz visszakerülnek, ahonnan jöttek. Nem árt, ha van szelektív szemét gyűjtésre külön hely.

Vacsora Tütü módra

A ceremónia a kápolnában folytatódott, így volt ideje felkészülni a Tütünek a vacsorához. A menü itt Angus marhaszegy, pulled pork (szálaira széthuzogatott sült hús), sült csirkecombos parázsburgonya volt. Ezt a smoker és Tőke Erik tulajdonos több éves szakmai tudása biztosította. A köret ezen kívül káposztasaláta, zöldsaláta, lencsesaláta, sült bab, humusz és különféle mártogatósok voltak. A levesek közül hideg mentás idény-málnaleves és a gazpacho között lehetett választani. Én megkóstoltam mindkettőt, mennyei.

Éjfélkor töltött káposzta helyett pulled pork szendvicset és saját recept alapján juhbélbe töltött bajor és magyaros kolbászokat sütnek, amit hot dog kifliben kínálnak.

 

 

Ezen kívül a smokerben készült már ossobucco (olasz specialitás, “lyukas csont”), marhalábszár, marhafarok, amerikai bontással vágott St. Louis cut sertésoldalas és a marhaoldalasuk sem piskóta. Magyar alapanyagokat használnak, kölcsönös jó viszonyt ápolnak a beszállítókkal. Barátsággal és egyben mély tisztelettel viseltetnek egymás iránt, mert mindkét oldalon a minőség és a vendégek elismerése a cél. Na és ez érződik a marhaszegy minden porcikáján.

A parti fergeteges volt, ehhez persze hozzásegített a Mary PopKids zenei aláfestése is. A helyszíntől és főleg a Tütütől az esküvő hangulata laza, szabad és minden sallangtól mentes lett. A fény és pompa átalakul egy családi, baráti fesztiválhangulattá, ahol a menyasszony beállhat a pult mögé és kimérheti mindenki kedvenc felesét.

Fotók: A szerző saját képei & a Tütü Gasztró Busz Facebook oldala

Olvass még többet a tudatos esküvőkről! Ide kattintva Steiner Kristóf vegán esküvői catering vállalkozásáról olvashatsz, ezen a linken pedig Madarász Zsuzsi mesél a zöld esküvőszervezés rejtelmeiről.