Egy hely, ahol világsztárok fordulnak meg, egy étterem, ahol meghitt környezetben válogathatsz a kulináris élvezetek között, és egy bájosan elegáns kerthelyiség, ami tökéletes helyszín egy esküvőhöz. Ez a Pierrot étterem, ahová a Zsidai Csoport marketingfelelőse, Máté Zsófi kísért el minket.

A Pierrot étterem története

Gondoltál már arra, hogy mi, magyarok milyen ritkán látogatunk el a Budai Várnegyedbe? Legtöbbször csak egy-egy rendezvény csábít fel minket, pedig a fentről elénk táruló Budapest képe olyan látványt nyújt, amit egy életen át sem lehetne megunni; nem is beszélve a várfalak között tekergőző kis utcákról. Ezt a gondolatot karolta fel Zsidai Ilona is, amikor 1982-ben megnyitotta a háború utáni első magánkézben lévő kávéházát, amely ma már magát egy lezseren elegáns, kifinomult és barátságos helyként definiáló étteremmé nőtte ki. 

Miközben Zsófi végigvezetett az éttermen, egyik kérdésem követte a másikat, annyira inspiráló volt a kialakulásuk története.

Ilona asszony még az Intercontinental Hotelben dolgozott PR igazgatóként, mikor Roy Watson, Zsidai Roy keresztapja – aki után Roy a keresztnevét is kapta – Magyarországon járva tehetséget látott bennük, és felajánlotta nekik, hogy utazzanak vele vissza Amerikába, ahol lehetőségük nyílhat a tudásukat tovább csiszolni. Ott sok tapasztalatra tettek szert, sokat láttak a világból, amire akkor még viszonylag keveseknek volt lehetősége. Miután hazatértek, szerették volna az ott szerzett tudásukat kamatoztatni. Nagyon szerették a várat, de azt látták, hogy nincs ott egy olyan hely, ahová ők maguk is szívesen beülnének. Ekkor találták meg ezt a helyiséget, majd úgy döntöttek, hogy belevágnak.

A kávéház hamar nagyon kedvelt célponttá vált, szívesen jártak ide az emberek. Amikor kibővült és először étteremmé vált, akkor egy nagyobb átalakításon esett át, ekkor vette fel a mai formáját is, amit tavaly egy újabb felújítás követett. Ez azt jelentette, hogy az első terem új designt kapott, illetve a megújulás megjelent az étlapunkon is. Korábban a fine dining vonalat képviseltük, ugyanakkor szerettünk volna ezen kicsit lazítani, ezért igyekeztünk egy bisztró jellegű étteremmé átalakítani a Pierrot-t”– meséli Zsófi.

Egyensúly a formális és a lezser között

Az éttermen végigsétálva hamar feltűnt az az egyensúly, amiről Zsófi beszélt. Az ételek minőségében nem kötnek kompromisszumot, és továbbra is egy elegáns hely hangulata árad a falakból, azonban a borospoharakkal ’szigorúan’ megterített fehér abrosznak már nyoma sincs, és a fine dining éttermekre asszociáló feszengés is az ajtón kívül maradt. A formalitást persze oldja a meseszerű kis kert is, amit a 13. századi várfal ölel körbe. Ez az, ami megjelenésében leginkább szívét és lelkét adja a Pierrot-nak. Természetesen ahhoz, hogy valamit ilyen odaadással lehessen csinálni, mint ahogy a Zsidai család az éttermei útját egyengeti, nem lehet csak a külsőségekre építeni.

Teljes odafigyeléssel, szeretettel végezzük a munkánkat. Az is biztosan fontos szerephez jut, hogy megfelelő embereket tudunk összehozni, akik 100 százalékkal és teljes vállszélességgel állnak mögöttünk. Na és persze a megfelelő szaktudás, ami emögött van, szintén hozzátesz ahhoz, hogy a vendégek elégedetten távozzanak tőlünk – válaszol Zsófi arra az ösztönös kérdésemre, ami az első pillanattól a fejemben forgott. Mi a titka annak a sikernek, ami folyamatosan a jó tökéletesítésére ösztönzi őket, és amely ma az egyik legelismertebb szakemberekké teszi őket a magyar és a nemzetközi gasztronómia színterén egyaránt?

Hivatásunknak érezzük, hogy az emberek megtapasztalják, hogy miért jó étterembe járni, miért jó a barátokkal elmenni vacsorázni.”

Talán a gasztronómia szeretete mondatja velem, de hiszem, hogy a gondosan elkészített ételnek lelke van, és ha időnként ellátogatunk egy jó étterembe és értékes időt töltünk együtt a családdal, a barátokkal egy ebéd vagy egy vacsora fölött, akkor azok mindig értékes pillanatokat szülnek. Épp ezért különösen jó volt hallgatni, hogy a cégcsoport célja, hogy a magyarok kultúrájának részévé tegyék azt, hogy étterembe járni nem kiváltság, hanem egy olyan testi-lelki kikapcsolódás, amelyre érdemes időt és energiát szánni.

Ahogy Zsófi mondja: „Bár az itthoni társadalomnak már nagyobb része jár el étterembe, mint korábban, de még mindig kevesen. Szemben például Olaszországgal vagy Franciaországgal, ahol ez kifejezetten a kultúra része. Talán nálunk van egy olyan korosztálybeli rés, akikbe a történelem során azt nevelték, hogy hiánygazdaság van, nem szabad étterembe menni, ezért nem is költöttek ilyenekre. De az is jellemző, hogy sokan inkább vesznek például egy nagy televíziót, ahelyett, hogy kis élményekre fordítanák ezt az összeget. Mi, a Zsidai Csoport, és én személy szerint is azt gondolom, hogy élményekre költeni sokkal jobb, mert azt soha senki sem veszi el tőled.”

Ebéd Robert de Niro mellett

Ha a főbejáraton érkezünk az étterembe, az első dolog, amit megpillantunk, az a több tucatnyi kép a falon, ami híres emberek dedikált fotóit rögzíti. Ez az első olyan benyomás, amikor biztosan érezhetjük, hogy jó helyen vagyunk, ez a hely tud valamit. Megnyugtató válaszként kapom, hogy természetesen a kiszolgálás és a fogások egységesek, annak az embernek is, aki az utcáról téved be, és annak is, aki éppen egy ismert világsztár.

Olyannyira, hogy mikor Robert de Niro napszemüvegben, rövidnadrágban, átlagos turista külsővel megjelent nyitás előtt a pultnál, – anélkül, hogy elsőre a személyzet konstatálta volna, hogy ki áll vele szemben – ugyanolyan kedvességgel és készségesen szolgálta ki, mintha bárki más lett volna.

Harrison Ford pedig olyannyira elégedett volt az ebéddel, hogy a következő napra is foglalt egy asztalt magának plusz két fővel. Másnap derült ki, hogy a plusz két fő Eva Mendes és Ryan Gosling.

Tökéletes kerthelyiség egy meghitt esküvőhöz

A kerthelyiség az egyik olyan szeglete az étteremnek, ami azt igazán egyedivé és varázslatossá teszi, nem csoda, hogy előszeretettel tartanak itt egyre több esküvőt.

Igyekszünk a párnak mindenben segíteni, hogy jól érezzék magukat, hiszen tudjuk, hogy ez lesz életük egyik legfontosabb napja. Alapvetően hozzánk olyan jegyesek érkeznek, akik nem hatalmas esküvőre vágynak, hanem sokkal inkább családias, kisebb fogadásokra, hiszen az éttermeink befogadóképessége sem túl nagy, illetve jellemzően nem a hajnalig táncolós bulik szervezésével keresnek meg minket. De például nemrég volt egy olyan párunk, aki ezt áthidalva nagyon jól összehangolta a programokat. A Mátyás templomban volt az esküvőjük, majd a Pierrot-ban az ebéd. Ezután egy hajóra szálltak, ahol a torta felvágása következett, majd az egész násznép kiment a szigetre és ott buliztak hajnalig” – mondja Zsófi.

A Pierrot étterem a menüsort illetően is igyekszik elrugaszkodni a megszokottaktól. A beszélgetésünkből kiderül, hogy azok a párok, akik itt szeretnék tartani az esküvőt, zömmel nyitottak a gasztronómiai újdonságokra, és ezt az attitűdüket az esküvőn sem törik meg.

Természetesen a hagyományos kívánságoknak is eleget tesznek, de a séfek nem riadnak vissza a különlegesebb kérésektől sem – mindent magas szakértelemmel készítenek el, legyen az egy jól megkomponált vacsora, egy esküvői torta, vagy egy ételintoleranciára vonatkozó kérés, akár külön egy emberre vonatkozóan is.

Zsófi nemcsak a helyben lévő erősségeiket meséli, hanem beavat abba is, hogy a cateringjüket is bátran ajánlják a pároknak. Ennek kapcsán az executive séfjüket, Vernon Strachan-t említi, aki egy éve csatlakozott a csoporthoz, előtte három londoni Hilton étterem konyhájáért felelt.

Kíváncsi vagy, hogy a Pierrot étterem milyen esküvői menüt állítana össze a nagy napra? Mutatunk egy kis ízelítőt:

Menü I.

– Vargánya “cappuccino” szarvasgombával
Borajánlat: Váli Olaszrizling 2015 / Badacsony
– „Gödöllői” töltött fürj kacsamájjal és gombával töltve és parmentier burgonyával
Borajánlat: Bussay Pinot Gris 2013 / Zala
– Panna cotta vaníliával és maracuja fagylalttal
Borajánlat: Pelle Tokaj Late Harvest 2015 / Tokaj

Menü II.

– Bélszín carpaccio, konfitált paradicsommal, rukkolával és parmezán krémmel
Borajánlat: Wassmann Portugieser 2015 / Villány
– Túrós derelye, szalonna forgáccsal és tejföl habbal
Borajánlat: Meinklang Sziklafehér 2015 / Somló
– Leveles tésztában sült kacsacomb almás káposztával
Borajánlat: Sauska Cuvée 11 2013 / Villány
– Opera szelet fehér kávéfagylalttal
Borajánlat: Pelle Tokaj Late Harvest 2015 / Tokaj

A Pierrot étterem weboldalát itt találod. Még több esküvői inspirációért kattints ide vagy nézegess valódi esküvői beszámolókat ezen a linken!