A vendéglista összeállítása az egyik legnagyobb fejtörést okozó teendő az esküvőszervezés idején, ami számos olyan kérdést vet fel, amelyek megválaszolását a párok igyekeznek minél későbbre tolni. A vendégszám viszont már a szervezés elején egy kardinális kérdés – jelentősége van a helyszín lefoglalásánál, a vacsora formájának megállapításához, a szállások kiválasztásánál, és önmagában véve is elengedhetetlen a költségek kalkulálásához. Okkal került viszont a hálátlan teendők listájának élére, a lázas készülődésben ritkán kezdünk családfakutatásba, hogy vajon melyik rokont hagytuk le a vendéglistáról, és melyik egyszer látott Facebook „ismerősünk” sértődik meg, hogy őt nem invitáltuk meg erre a napra. Íme néhány udvarias kifogás, amelyek segítenek abban, hogy a jó viszony a továbbiakban is megmaradhasson. 

Martha Stewart ajánlása alapján összeállítottunk négy olyan – többnyire – őszinte választ, amelyre bármikor hivatkozhatsz, ha nem várt kérdésekkel találod szemben magad az esküvői meghívásra vonatkozóan. Legyél udvarias, tisztelettudó és határozott, de ne felejtsd el, hogy a legfontosabb, hogy legalább ez az egy nap rólatok szóljon, nem pedig a másoknak való megfelelésről.

Dekor: Natural Wedding Decor, Fotó: Török-Bognár Reni

Az esküvő költségvetése miatt

Teljesen természetes, ha arra hivatkozol, hogy kénytelenek voltatok kevesebb létszámnál meghúzni a vendéglistát, mert sajnos az esküvőre szánt költségkeretetek nem tesz ki olyan összeget, hogy mindenkit úgy tudjatok vendégül látni, ahogyan azt ti szeretnétek. Emellett viszont nem kell részletekbe bocsátkoznotok, nem szükséges magyarázatot adnotok arra vonatkozóan, hogy milyen összeget tesz ki egy menü vagy szállás értéke vendégenként. Legyetek udvariasak, és ajánljatok fel egy közös koktélozást vagy vacsorát, azonban az esküvőtök napját töltsétek azokkal a vendégekkel, akik tényleg különlegesek számotokra.

Fotó: Török-Bognár Reni

Csak szűk körű esküvőt terveztek

Egy esküvőnek nem feltétlenül kell arról szólnia, hogy legalább 250 ember számára biztosítasz vacsorát és egész estés szórakozást. Ha mindig egy szűkkörű, romantikus és meghitt esküvőről álmodoztál, ahol nem olyan emberek ülnek melletted, akikkel a gimiben beszéltél utoljára, vagy akiket egyáltalán nem is ismersz, akkor bátran hivatkozz arra, hogy közös döntésetek volt, hogy ezt a napot csak a szűk körű család és barátok jelenlétében éljétek meg.

Fotó: Török-Bognár Reni

Az esküvői helyszín csak meghatározott számú vendég részvételét engedélyezi

Az egyik legszilárdabb lábakon álló érv, amelyben a legelszántabb vendégnek is nehéz fogást találnia. Ha beleszerettek egy helyszínbe, amely csak korlátozott számú vendég leültetésére képes, ne azért mondjatok le róla, mert a szomszéd néni testvérének a gyereke már nem tudna hová ülni.

Fotó: Török-Bognár Reni

A szüleitek ragaszkodnak ahhoz, hogy csak családias esküvőt tartsatok

Ha az esküvő költségét a szülők állják, és korlátozottabb költségkeretet határoznak meg számotokra, akkor teljesen természetes, ha számukra is kedveztek azzal, hogy zömében hozzátartozókat, és közeli barátokat invitáltok meg, kiváltképpen, ha nagy családdal rendelkeztek.

Ha viszont nehezen mondasz nemet, vagy egyik ismerősötöket sem sértenéd meg a visszautasítással, de mégsem szeretnéd, ha az esküvőd elvesztené a hangulatát, érdemes két listára osztanod a meghívott vendégeket. Az egyiken szereplőket invitáld meg a szertartásra és a vacsorára egyaránt, a többieket pedig csak a szertartásra. Ha pedig még nagyobb figyelmet szentelnél az esküvő hivatalos részére meghívott vendégeknek, szervezzetek egy kis welcome fogadást – a szertartás elé, polgári és egyházi fogadalom esetén pedig a kettő közé –, így mindenkit vendégül tudtok látni néhány falattal és itallal.

Ha valódi, Daalarna ruhás esküvőket nézegetnétek, kattintsatok erre a rovatunkra vagy kövessetek minket az Instagramon!