15 kérdés az esküvőszervezésről – és akik válaszolnak: Madarász Zsuzsi (Green wedding by Madarász Zsuzsi) és Varga Rózsa (Bonjour) esküvőszervezők. 

Fotó: Jaksa Tímea

Míg az esküvőszervező igénybevétele a korábbi években egy megosztó témának, vagy épp filmekből csodált úri hóbortnak számított, addig mára egyre szilárdabb lábakon áll az a nézet a menyasszonyok körében, hogy ez esküvőszervező igenis egy fontos szolgáltató életünk egyik legkülönlegesebb napján. Nemcsak azért, mert egyfajta támaszt nyújt, amikor már a legközelibb barátainkat is az őrületbe kergettük azért, hogy mennyire rózsaszín a rózsaszín, hanem azért is, mert még a legrutinosabbaknak is szüksége van egy olyan emberre, aki fogja a kezüket, és vezetgeti őket az esküvőszervezés differenciált kérdéseiben.

Az esküvőszervező személye és munkássága viszont még mindig vet fel sokak számára megválaszolatlan kérdéseket, és gyakran kevés az átfedés azokban a válaszokban is, amelyek körül akarják határolni azt, hogy milyen szerepet is tölt be egy szervező az esküvőn. Épp ezért nemrégiben a Facebook élő sorozatunkban két nagyszerű esküvőszervezőt láttunk vendégül, akik beavattak minket a téma fortélyaiba, és válaszoltak azokra az egyedi kérdésekre is, amelyekre ti voltatok kíváncsiak.

Élőben válaszolt a Secret Stories olvasók kérdéseire két fantasztikus esküvőszervező, Green wedding by Madarász Zsuzsi és Rózsa Varga a Bonjour-tól.

Közzétette: Secret Stories – 2018. október 18., csütörtök

 

Vendégeinkkel – Varga Rózsával, a Bonjour rendezvényszervező iroda alapítója, és Madarász Zsuzsi, a green wedding hazai képviselőjével – készített bejelentkezésünkből ezúttal kiragadtuk a legmarkánsabb 15 kérdést az esküvőszervezésről köréből, de ha ti még a továbbiakban is megannyi érdekes és elgondolkodtató kérdéssel fordulnátok szakértőink felé, várjuk a felvetéseiteket.

Kinek ajánljátok, hogy esküvőszervező segítségét vegye igénybe?

Rózsa: Tulajdonképpen minden menyasszonynak jószívvel ajánlom, mert azt gondolom, hogy egy szervező tényleg a segítségére tud lenni ebben az időszakban. Legyen egy nő akármilyen határozott, legyenek bármennyire konkrét elképzelései, mégis előfordulhat az, hogy az esküvője napján lesz egy pont, mikor egyedül érzi magát, még akkor is, ha ott vannak körülötte a barátai és a családtagjai. Fontos tudnia, hogy ránk mindig támaszkodhat.

Zsuzsi: Azt tapasztaljuk, hogy a menyasszonyok sokkal nyugodtabbak tudnak lenni, ha érzik, hogy van, aki helyette intézi a háttérben a szerveznivalókat, hogy az esküvőjén minden úgy történjen, ahogyan megálmodta. Az általánosságokon kívül viszont úgy gondolom, hogy azoknak a menyasszonyoknak mindenképp érdemes megfontolnia egy esküvőszervező felkérését, akik külföldön élnek, mert a távolból sokkal nehezebb megszervezni egy esküvőt, kiváltképp ha nem tájékozottak az itthoni lehetőségekről, nem ismerik az új helyszíneket, új szolgáltatókat.

Fotó: Pinewood Weddings

Mennyire köthető az esküvőn résztvevők létszáma a szervező megbízásához? Van esetleg olyan körülhatárolható létszám a násznép tekintetében, ami után már szükség van egy esküvőszervező igénybevételére?

Rózsa: Akár egy húsz fős násznépnél is jó, ha van szervező, hiszen akkor a pár úgy vehet részt az esküvőjén, hogy nem kell mással foglalkozniuk, csak megélni ezt a pillanatot.

Zsuzsi: Ha már felvetettük, hogy ki az a szolgáltató, aki esetleg létszámhoz köthető, akkor talán a ceremóniamestert vagy a vőfélyt érdemes kiemelni. Ha egy nagy létszámú esküvőről van szó, igenis kell egy dedikált személy, aki összetereli ezt a sok embert. Esküvőszervezőnél viszont ne a létszám legyen a fő szempont a döntésnél.

Rózsa: Pontosan; egy ceremóniamester vagy vőfély moderálja a napot, míg mi a háttérből irányítunk.

Fotó: Rablóczky Wedding Photography

Mit takar nálatok az, hogy a háttérből irányítotok? Akár a nagy napot megelőző időszakot vesszük alapul, akár magát az esküvő napját?

Rózsa: Persze az esküvőt megelőzően nem feltétlenül vagyunk a háttérben. Azon az egy napon viszont, amikor a pár esküvőjére kerül sor, nem magunkat tesszük az első sorba. Továbbra is a ceremóniamester példájával élve, ő egy szóvivő az esküvőn, mi pedig a hátteret koordináljuk, és nem kerül hozzánk a szó nagyközönség előtt – hacsak nem ég a ház. Ez annyit tesz, hogy a mi feladatunk az, hogy 0-24 órában levezényeljük az egész eseményt. Én azt szoktam mondani, hogy folyamatosan az egész pályát látnunk kell, nem csak azt, hogy egy-egy szolgáltató hogyan dolgozik. Észre kell vennünk, ha valakinek – akár egy szolgáltatónak – segítségre van szüksége, ott kell lennünk mindenhol, és tudni kell kezelnünk azt, ha baj van.

Sokszor hallani olyan véleményeket menyasszonyoktól, hogy ők is meg tudják szervezni az esküvőjüket, és egyúttal így jobban meg is tudják élni az ezzel járó élményeket és szépségeket. Gyakran tapasztaljuk viszont azt is, hogy ez nem ennyire egyszerű. Ti mit gondoltok, meddig terjed ki egy szervező „hatásköre”, és mennyire alakíthatja a menyasszony a részleteket egy szervező mellett?

Zsuzsi: Teljesen, hiszen róluk szól ez a nap. Nekem az a tapasztalatom, hogy aki szervezővel szervezi az esküvőjét, annak az tényleg élmény tud lenni, hiszen így nagyon sok csapdát elkerülhet, amelybe egyébként belesétálhatott volna. Így a szervezés kevesebb munkával jár, és valóban csak az élményt láthatják benne; ha pedig valami nehézség történik, akkor az a probléma rendszerint hozzánk fut be, és azzal nekünk kell szembe néznünk, nem a menyasszonynak. Ami szintén nagyon fontos, hogy mi nem feltétlenül csak a saját szolgáltatóinkat javasoljuk, hanem a párral való beszélgetés után már tudunk olyan szakmabelieket bemutatni számukra, akikkel biztosan megtalálják majd a közös nevezőt. Ezeken a találkozókon rendszerint olyan kérdéseket teszünk fel, amikből jobban megismerhetjük őket. Például milyen kedvenc helyszíneik vannak, melyik régióját szeretik az országnak, milyen éttermekbe látogatnak el szívesen. Ezekből az információkból mi már le tudunk szűrni olyan következtetéseket, amelyekkel körülhatárolható a pár stílusa, majd nagy biztonsággal tudunk számukra megfelelő szolgáltatókat ajánlani.

Fotó: Rokolya Photography

Melyek az esküvőszervezés első lépései?

Zsuzsi: Az első lépés általában a helyszín megtalálása, főleg mert az az alfája és omegája egy esküvőnek. Ha ez megvan, akkor az már nagyon sok mindent előrevetít.

„Van tippetek ahhoz, hogy ha ellátogatunk egy esküvői helyszínre, akkor hogyan érdemes készülni, milyen kérdéseket célszerű feltenni? Vannak olyan sarkalatos dolgok, amelyekre érdemes rákérdezni még az elején?”

Rózsa: Elsősorban akkor látogassunk el egy helyszínre, ha az alkalmas arra, hogy az általunk meghatározott nagyságrendű vendéget befogadja. Másfelől csak olyan helyszínt szabad választani, akiben bízunk, és akiről tudjuk, hogy hogyan dolgoznak. Nem utolsó sorban pedig az a legfontosabb, hogy a hely szellemét magunknak érezzük-e.

Zsuzsi: Azt az érzést kell keresni, amikor megdobban a szívük, és azt mondják, hogy na, ez lesz az. Fontos, hogy a pár és a helyszín közti kémia működjön. Illetve ami szerintem még fontos, hogy ha van konkrét elképzelésünk a dátumra, akkor úgy ne menjünk el, hogy nem érdeklődtük a helyszín szabad időpontjairól.

Gyakran lehet hallani, hogy nagyon felgyorsultak a foglalások, és egyre inkább előre kell gondolkodni. Mennyivel hamarabb érdemes elkezdeni a szervezést?

Zsuzsi: Túl korán sem javasolt. Annyi minden változik, még akár az is lehet, hogy lesz még egy olyan új helyszín, amibe beleszeret a pár. Személyes tapasztalat az is, hogy egy túlnyújtott időszak alatt az is rengeteget változhat, hogy mi az, ami tetszik. Ettől függetlenül viszont a helyszín lefoglalása tényleg nagyon fontos; ha viszont azzal megvagyunk, akkor én mindenképp hagynék pár hónap „nyugalmat” magunknak.

Rózsa: A legideálisabb, ha van egy évünk rá. Ez az időintervallum egyáltalán nincs eltúlozva, hiszen nagyon sok szolgáltatónál hamar betelik a naptár.

Zsuzsi: Fontos, hogy a helyszín után azokat a szolgáltatókat keressük fel, akikről tudjuk, hogy egy esküvőnél többet egy nap nem tudnak bevállalni. Például ilyen a fotós, a videós, az esküvőszervező, a ceremóniamester, dekoratőr, zenekar. Utána a többi részlet már ráérhet később.

Fotó: Rokolya Photography

Ha egy külföldön élő pár nem teheti meg, hogy a szervezés miatt gyakran hazautazzon, akkor is ideális az egy év, vagy célszerű többel kalkulálni?

Rózsa: Nekem például van egy menyasszonyom, aki 2020-ra tervezi az esküvőjét. Most kapott külföldön egy olyan munkát, ami igazán majd jövőre fog kiteljesedni, és nem akarja megszakítani a karrierjét azzal, hogy folyton az esküvőre készül itthon. Viszont nem nagyon vagyunk semmivel előre rohanva, hiszen a közkedvelt helyszínek már 2019-re nagyrészt foglaltak.

„Mit gondoltok, érdemes minden szolgáltatóval írásban szerződést kötni?”

Rózsa: Én annak a híve vagyok. Esküvőszervezőként gyakran mi kötjük meg a szerződéseket, de kivétel képez ezalól a fotó és a film, hiszen lehet, hogy a pár három év múlva dönt úgy, hogy szeretne még egy fotóalbumot, vagy egy új filmet az esküvőjükről. Ilyenkor nem biztos, hogy már célszerű az esküvőszervezőn keresztül lebonyolítani ezeket.

Zsuzsi: A párnak is sokkal kényelmesebb, ha nem nekik kell átbogarászni az ajánlatokat. Rengeteg általános árajánlattal találhatják szembe magukat, mi viszont ezeket mind át tudjuk vállalni, és egy kulcsot tudunk adni a megfelelő szolgáltató kiválasztásához. El tudjuk mondani, hogy mit tartalmaz az ár, mi az, ami nincs benne, és milyen további részletekre érdemes ügyelni.

Fotó: Jaksa Tímea

„Lehetőség van arra, hogy csak az esküvő napjára bízzak meg esküvőszervezőt?”

Rózsa: Természetesen, de ez mindig nagy rizikó. Egy esküvőszervező nem felelhet teljes biztonsággal egy előre egyeztetett esküvőért, amivel nem ő dolgozott. Volt már ilyenre példa, de nem szerencsés.

Zsuzsi: Kicsit szerencsésebb, ha a pár olyan szolgáltatókkal dolgozik együtt, akiket mi egyébként is ismerünk, és megbízunk bennük. De azért én sem feltétlenül vállalnék felelősséget, hogy egy teljesen idegen dologba ugorjak bele.

„Az elmúlt időszakban többször vettünk részt vendégként esküvőkön, és gyakran tapasztaltuk azt, hogy a gyerekek foglalkozása nem mindig megoldott, és a felnőttek pedig nem tudnak felszabadultan szórakozni. Mit gondoltok, meg lehet kérni a vendégeket, hogy a gyerekeik nélkül érkezzenek?”

Zsuzsi: A gyerekek kérdése az esküvőn mindig központi téma, ezért szeretek én is az elején informálódni arról, hogy milyen arányban kell majd számítani a jelenlétükre. Ha az elhangzik, hogy sok ilyen meghívott várható, akkor mindig megkérdezem a menyasszonyt, hogy zavarja-e őket, ha sok gyerek vesz részt az esküvőjén, vagy pedig szívesen látja őket. Volt már olyan esküvőm, ami kifejezetten gyerekközpontú volt, de természetes az is, hogy nagyon félnek ettől az egésztől, és ahhoz ragaszkodnak, hogy a csak a felnőttkorú családtagjaikkal és barátaikkal bulizzanak együtt. Ebben az esetben mindig javaslunk animátorokat, és szervezünk programokat a gyerekek számára.

Rózsa: Én azt gondolom, hogy legyünk tekintettel a pár kérésére, hiszen ez a nap nem ismételhető meg számukra. Volt már olyan esküvőm, ahol kifejezett kérés volt felém, hogy a vendégekkel megbeszéljem azt, hogy ne hozzák el a gyerekeket az esküvőre. Mindezt persze meg lehet indokolni finoman is, például, hogy a hely nem bír akkora befogadóképességgel, hogy mindenki helyet tudjon foglalni, ezért csak a barátokat és a családot invitálnák meg. Mindazonáltal a gyerek egy tündéri dolog az esküvőn, és komoly szerepeket is oszthatunk rájuk.

Fotó: Rablóczky Wedding Photography

„Egy ideje már gondolkodunk azon, hogy szakítsunk a klasszikus szertartás megoldásokkal, és helyette szívesen választanánk az éjszakai szertartás lehetőségét. Mit gondoltok, érdemes ezt választani?”

Zsuzsi: Egy éjszakai szertartásnak felejthetetlen hangulata van. Legtöbbször azonban csak szertartásvezető megbízásával kivitelezhetőek; egy hivatalos anyakönyvvezető, valamint az önkormányzat nem biztos, hogy munkaidőn túl hozzájárul egy ilyen ceremónia lebonyolításához.

„A szüleim kiskoromban elváltak, azonban a mai napig jó kapcsolatban állok velük, ezért az esküvőre meginvitálnám mindkettőjüket, és szeretném, ha kiemelt helyen foglalhatnának majd helyet az esküvőn. Mit javasoltok a főasztal elrendezését illetően, célszerű az elvált szülőket egy asztalhoz ültetni, ha nem olyan jó köztük a kapcsolat?”

Zsuzsi: Ha az egyikőjük párral érkezik, a másik viszont egyedül, akkor az a főasztalnál nagyon szembeötlő lehet. Szerintem már egyébként is egyre kevésbé divatos az, hogy egy hosszú főasztalt csináljon a pár jobbjukon és baljukon az összes szülővel. Helyette viszont sokkal jobb megoldás a családi asztal, ahol egy helyen tud ülni mindenki, aki szimpatizál egymással.

Rózsa: Nem feltétlenül kell ezt erőltetni. Azt is szoktuk javasolni, hogy tervezzünk csak egy két fős főasztalt a párnak, a családtagokat és barátokat pedig lehet úgy ültetni, hogy azokkal legyenek együtt, akikkel jól érzik magukat. Egy kis idő után úgyis mozog a vendégsereg, és lehet mindenkivel beszélgetni.

Fotó: Pinewood Weddings

„Mi a véleményetek az esküvői weblapról, érdemes készíteni?”

Zsuzsi: Szerintem igen. Az már egy másik kérdés, hogy milyen „eszköz” útján készítsük el ezt a honlapot. Én például szoktam javasolni, hogy ha nem akar a pár nagy hangsúlyt helyezni rá, akkor akár egy Facebook zárt csoportot is létre lehet hozni. Nagyon hasznos lehet az is, ha készítünk egy esküvői microsite-ot, ahova sok információt fel tudunk tölteni.

Rózsa: A külföldiek számára akár ki is lehet bővíteni egyfajta „utazási iroda” jelleggel; például fel lehet sorolni a pár kedvenc éttermeit, a legjobb borokat, vagy hogy mik azok, amiket érdemes megnézni Budapesten.

„Az esküvőnket egy egzotikus szigeten szeretnénk tartani, csak kettesben, mert mindketten óckodunk a nagy esküvőktől. Mit tapasztaltok, mennyire sértő ez a barátokra és a családra nézve? Tudtok egy jól áthidalható megoldást találni?”

Rózsa: Ha ők kettesben szeretnék ezt megélni, akkor azt tiszteletben kell tartani. Jó megoldás lehet viszont utána egy buli a barátokkal, de akkor már esetleg minden esküvői „kelléket” mellőzve.

Még több esküvői inspirációra vágysz? Kattints Valódi esküvők rovatunkra és kövess minket az Instagramon is!