A nagy napon sokszor csak az a lényeg, hogy a lehető legszebb és legjobb dolgokból részesüljünk, a csillogás teljesen elvakít minket és megfeledkezünk az egyik legfontosabb dologról: a környezetünkről. Mit tehetünk azért, hogy környezetbarát(abb) esküvőnk legyen, hogyan legyünk tudatos menyasszonyok? Madarász Zsuzsi, a magyarországi green wedding esküvőszervezés úttörője a következő 5+1 tippel segít abban, hogy egyre több pár számára megvalósítható valósággá váljon a zöld esküvő.

1. A HELYSZÍN

Ha a tudatosság szellemében szeretnénk házasságot kötni, érdemes a ceremóniára, a lakodalomra és esetleg szállásnak is olyan helyszíneket választani, ahol a környezeti értékek szem előtt tartása elsődleges tényező. Magyarországon egyre több biohotel, rendezvényközpont és étterem áll az ifjú párok rendelkezésére, ahol figyelnek a környezettudatosságra. Zsuzsi azt javasolja, hogy a zöld esküvő tervezésekor vegyük figyelembe a helyszíneket is, és lehetőleg egymáshoz közeli lokációkat válasszunk – így a násznépnek sem kell autóba ülnie, vezetés helyett kedvükre mulathatnak, ráadásul kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Fotó: Vargha Miklós Photography, Török Bognár Reni. A fotókért köszönet Madarász Zsuzsinak

2. ESKÜVŐI RUHA

A menyasszonyi ruha az egyik legfontosabb kérdés egy menyasszony számára, mindenki szeretne hercegnőként tündökölni az esküvőjén. Igen ám, de kevesen tudják, hogy az általuk preferált ruhakölcsönzős ruhák milyen környezetre és szervezetre káros vegyi folyamatokon mennek keresztül: fertőtlenítés, fehérítés, keményítés, csak hogy néhány dolgot említsünk. Ráadásul a kölcsönzött ruha sohasem lesz a miénk. Éppen ezért érdemes egy esküvői ruhatervezővel a saját ízlésüknek és alkatunknak megfelelő ruhát varratni. Ezzel támogatjuk a magyar divatipart, valamint a ruhát akár máskor is felvehetjük: környezetbarát festékkel színezzük át, és máris kész az egyedi koktélruha vagy kisestélyi!

,zöld esküvő,green wedding,madarász zsuzsi,diy esküvő,környezetbarát esküvő,

Daalarna, Fotó: Papp Évi és Schneider Zoltán

3. DEKORÁCIÓ

A dekoráció nagyon megdobhatja egy esküvő költségeit, ezért a könnyebb dolgokat próbáljuk meg mi magunk elkészíteni. A DIY (do it yourself, azaz csináld magad) darabok amúgy is nagy népszerűségnek örvendenek, ráadásul ettől sokkal személyesebbé válik a díszítés. Válasszunk régi, már nem használatos anyagokat és természetes alapanyagokat, melyeket a zöld esküvő hangulatának megfelelően díszítsünk fel. A nehezebben, időigényesebb dekorációkat bízzuk egy szakemberre, akik rendelkeznek megfelelő tudással és anyagokkal.

Tipp: Az egyszerűbben megvalósítható dekorációk elkészítését kössük össze a lánybúcsúval! Könnyen egy igazán csajos program kerekedhet az előkészületekből, ráadásul egészen egyedi megoldások is születhetnek a kézműves munkák során. De vigyázat! Csak akkor kerüljenek elő a pezsgőspoharak, ha már készen vannak a dekorációs elemek.

,zöld esküvő,green wedding,madarász zsuzsi,diy esküvő,környezetbarát esküvő,

Fotók: Vargha Miklós Photography, Fénylabor, Török Bognár Reni. A fotókért köszönet Madarász Zsuzsinak

4. ESKÜVŐI KIEGÉSZÍTŐK

Az esküvőszerves részeit képezik, de sokszor csak elsiklik a figyelmünk bizonyos részletek felett. Az apró dolgokban is legyünk tudatosak, például a rizs vagy a virágszirom szórását illetően. A ceremónia végén a násznép szórjon környezetbarát műhópelyheket, melyek lebomló anyagból készülnek. Ennél is egyszerűbb, ha rizs helyett kölesesőt kap az ifjú pár, mivel azt a madarak fel tudják csipegetni.

Belegondolt már valaki abba, hogy mennyi papírlapot „fogyasztunk el” egy esküvő alkalmával? Igyekezzünk újrahasznosított papírt használni minden esetben, az ültetőkártyáktól egészen az étlapig, sőt, akár még a meghívó is lehet újrahasznosított! Ma már csodálatos papírfélék közül lehet választani a műfajon belül, ne ódzkodjunk tőle.

Ami a virágokat illeti, mind a dekorációban, mind a csokroknál válasszunk szezonális növényeket, ne külföldről importáljunk virágkölteményeket. Egyre keresettebbek a hazánk mezei virágaiból összeállított csokrok, valamint a ’greenery”, amelyet főleg zöldnövények és buja levelek alkotnak.

Fotó: Wild Flower Bar

5. ESKÜVŐI MENÜ

Sokan azt hihetik, hogy főleg bioalapanyagokból készült ételekkel lehetnek környezettudatosak, azonban ez nem teljesen igaz. Sokkal fontosabb, hogy helyi termelőktől vásárolt alapanyagok alkossák az esküvői menüt, így a szállítás során felmerülő kibocsátásokat csökkenthetjük. Ha szezonális és regionális alapanyagokat választunk, a kisebb magyar termelőket és termesztőket is támogatjuk a zöld esküvő során. Így a vendégek az adott város ételeivel és italaival is megismerkedhetnek, melyeket azelőtt még lehet, hogy nem is kóstoltak. (A vegán esküvői menükről ide kattintva olvashatsz interjút Steiner Kristóffal.)

Az esküvői torta a vacsora fénypontja, igyekezzünk azt is tudatosan összeállítani. Fondatos torták helyett válasszunk ’naked cake’-et, melyet szezonális gyümölcsök vagy akár virágok ölelnek körül. Ha nem szeretnénk a megmaradt tortaszeletekkel bajlódni, legyenek kisebb, falatnyi édességek, például cupcake vagy cake pop kompozíciók a torta helyett.

,zöld esküvő,green wedding,madarász zsuzsi,diy esküvő,környezetbarát esküvő,

Fotók. Fénylabor, Károlyi Katalin. A fotókért köszönet Madarász Zsuzsinak

+1. SZOCIÁLIS ÉRZÉKENYSÉG

Hiába maradt utoljára, ez az egyik legfontosabb pont az összes közül. Nemcsak kapni jó, hanem adni is, és ezt jó, ha szem előtt tartjuk a saját esküvőnkön. Szerezzünk örömet másoknak, költsük el tudatosan a pénzünket és használjuk fel jó célra a megmaradt dekorációkat. Zsuzsi több magyar alapítvánnyal és egyesülettel dolgozik együtt, azt javasolja, hogy a vendégeknek szánt búcsúajándékot olyan alapítványoktól szerezzük be, akik saját kezűleg készítenek kisebb-nagyobb termékeket. Ez lehet akár egy bonbon vagy apró ajándéktárgy is, ennek ellentétezéseképpen pedig pénzügyi támogatással segíthetjük az adott intézményt. Szintén figyelmességre vall, ha a zöld esküvő után megmaradt virágokat egy közeli idősek otthonába visszük, mellyel az otthon lakóinak okozhatunk örömet.

Természetesen nem várható el senkitől, hogy pontról pontra betartsa a zöld esküvő minden egyes pontját, azonban ha csak néhány dolgot megvalósítunk a felsoroltak közül, elmondhatjuk, az esküvőnk tudatos szervezésével sokat tettünk a környezetünkért.

Kattints ide és nézd végig képekben Anka és Bandi nagy napján, hogy milyen egy igazán környezettudatos esküvő! Lájkold a Secret Stories-t a Facebookon és az Instagramon is, hogy ne maradj le egyetlen titkos történetről se mostantól!