Pénz vagy ajándék? És ha pénz, mennyi? Ha nászajándék, micsoda? Lehet ezt jól csinálni? Megkérdeztünk néhány rutinos esküvőre járó ismerőst, hogy osszák meg a tapasztalataikat a nagy nászajándékparával kapcsolatban. Neked van jó tipped? Írd meg kommentben!

Krónika borítékban “Szeretek…sőt egyenesen imádok esküvőre járni! A világnak szüksége van sok jó esküvőre. Pompa, móka, mulatság egy ilyen összejövetel, ritkán látott barátok, családtagok találnak egymásra és boldogan koccintanak az elmúlt és eljövedő időkre, az ifjú párra. Az elmúlt évtizedben több tucat esküvőn részt vettünk, mint legjobb barát, mint közeli hozzátartozó, de voltunk olyan esküvőn is, ahol éppen, hogy ismertünk a vőlegényt. Így aztán elmondhatom, hogy rutinos esküvőre járók vagyunk a férjemmel.

Mikor megkapjuk a meghívót, mindig rákérdezek, hogy mit szeretnének inkább ajándékba, pénzt vagy van-e esetleg nászajándék listájuk, amit megnézhetünk. Ilyenkor hálás pillantásokat kapok, néha még a kő zuhanását is hallom. Bizony akármennyire vagyunk közeli barátságban vagy rokoni viszonyban valakivel, a legnagyobb szájú barátném is pironkodva hozakodott elő azzal, hogy ők bizony, nem szeretnének sem malomkereket ábrázoló naplementés festménysorozatot, sem intelligens talpmasszírozó gépet, ezért ők a borítékos megoldásra gondoltak.

 

“Nászajándék helyett tiszta, egyértelmű és megbízható megoldás a készpénz”

A borítékban elhelyezett tízezreseket (mikor mennyit, de ez már egy másik cikk témája lesz – a szerk.) néhány okos, bátoritó, vicces mondattal megspékeljük, mellé pedig, mindig meglepjük a párt egy üveg somlói juhfarkkal. Tudom, hogy nem a legjobb magyar borok egyike, de története a XVIII. századra múlik vissza. Általában a táncos vigadozás elején, mikor még nagyjából mindenki összefüggő mondatokban beszél,férjemmel felkerekedünk és becserkésszük az ifjú párt.Igyekszünk egy olyan pillanatban elkapni őket, mikor kettesben vannak, bár ez elég nagy próbatétel, hiszen ilyenkor rockszárokhoz illően kevés intim pillanatuk marad. A férjem elmondja a háttértörténetét a juhfarknak, miszerint több európai uralkodó ház tagjai is somlói bort fogyasztott nászéjszakájukon, hogy biztosítsák a fiú utód nemzését. Ezt követi egy erős kézfogás, néhány óriási hátba veregetés a férfiak között, melyben én semmilyen összefüggést nem látok. A nők, mármint én és a menyasszony összemosolygunk és bár tudjuk, hogy elég nagy baromságnak hangzik, úgy teszünk, mintha elhinnénk a krónikát. Valószínűleg az egész csak egy városi legenda, de sztorinak kitűnő és a boríték átadása eltörpül, melynek nagyjából a célja is ez lenne.” (Marci és Bea)

,nászajándék,esküvői ajándék,tippek,esküvő,

 

Sok kicsi sokra megy

“A csoportos ajándékozás híve vagyok, így egy komolyabb értéket és maradandó emléket adhatunk a házasulandó párnak. Legutóbbi alkalommal a már nem először házasodó pár konkrét kéréssel fordult felénk.Pontosan meg volt adva, melyik üzletből mit szeretnének,ésezt egy beszélgetés alkalmával említették még jóval az esküvő előtt. A baráti körünkből négy pár összedobta a pénzt és a választott üzletbenajándékutalványt vásároltunk.Megkönnyítette a mi dolgunkat is és ők sem kaptak felesleges ajándékot.” (Zoli és Kriszta)

,nászajándék,esküvői ajándék,tippek,esküvő,

 

A hagyomány a múlté?

“Ma már a párok esküvő előtt javában együtt élnek, igy a hagyományos nászajándék idejét múlttá vált. Bármennyire is nem értek egyet a pénzzel, mint ajándékkal, a praktikum felülmúlta a hagyományt.Szeretek ajándékozni, nem túllenni szeretnék rajta, hanem megtalálni a párhoz leginkább illő tárgyat vagy utazást, akár élményt.Fontos az a személyes energia, amit belerakunka kiválasztott ajándékba. Ettől még exkluzívabbá válik az ajándékozás, bár a végén nem biztos, hogy célba ér, mert ahhoz nagyon jól kell ismerni a párost. Egy ajándéklistán válogatni vagy egy borítékban pénzt adni elveszi a meglepetést, amely egy ajándékozással régen együtt járt.” (Erzsébet és Pongrác)

,nászajándék,esküvői ajándék,tippek,esküvő,

 

Cyber-világ

“E-mailen kaptam egy webcímet, ahol az esküvői infók mellett a pontos helyszínek térképpel, kontaktokkal szerepeltek.Az egyik link egy online malacpersely volt:az ifjú pár közös tető alatt saját csodalakást szeretne építeni. Képekkel és diszkréten, százalékos jelekkel felsoroltak egy csomó jópofa dolgot, mint egy kényelmes ágy, egy új bejárati ajtó, nagy könyvesszekrény, hogy elférjenek a könyvek, kényelmes kanapé, ahol minden családtag elfér, stb. Kiválasztottam egy számomra szimpatikus ajándékot és hozzájárultam a megvalósításhoz. Ugyanezen az oldalon, bankkártyával tudtam az egészet intézni percek alatt, igy növekedett a százalék a kép alatt. Az esküvőre már csak a jókívánságaimmal érkeztem.”(Bence)

,nászajándék,esküvői ajándék,tippek,esküvő,

 

A pár döntsön

„Ma már teljesen elfogadott, ha a pár maga szeretné kijelölni mire lenne szüksége, hogy elkerüljék az olyan kellemetlen helyzeteket, mint, hogy négy jénai tál készletet kapjanak,ami majd csak áll a szekrény mélyén. Sokkal inkább az lett a fontos, hogy tényleg olyan ajándékkal lepjék meg őket, amire szükségük lenne, és aminek örülnének. Ebben a legjobb segítség egyonline kivánságlistavezetése, amin bejelölhetik a vendégek, ha valamit beszereztek, így nem alakul ki olyan kellemetlen helyzet, hogy egy adott dolgot többen is megvesznek. A másik ma már elfogadott ajándéktípus, ha a pár nem tárgyi ajándékot kér, hanem előre jelzi, hogy nászútra, vagy éppen a közös életükre gyűjtenek, és aki szeretne hozzájárulhat az álomutazásukhoz vagy épp álmaik otthonához.” (Móni és Krisztián)

,nászajándék,esküvői ajándék,tippek,esküvő,

 

Jól jön a lista

„Szerintem jó, ha a pár kijelöli, hogy mit szeretne.Mire eljön az esküvő, általában már közös a háztartás,megvannak azok a használati tárgyaik, amik a klasszikus értelemben vett nászajándék-ötletek. Egy listáról választani egyszerűbb is, és még ha nem is meglepetés, de biztosan telitalálat lesz. Most lesz a testvérem esküvője. Ők egyfrappáns verssel utaltak a meghívónarra, hogy borítékban szeretnék az ajándékot. Az pedig már az én leleményességem lesz, hogy a kísérőszövegnek odaírom, hogy a borítékbanegy közös hosszúhétvégéreelkülönített összeget találnak.” (Juli)

 

Olvass még tőlünk az esküvőről!

  • Egy lány, akiért tényleg eljött a szőke herceg- 21. századi tündérmese egy német herceg és egy gyönyörű modell esküvőjéről –kattints ide a fotókért!
  • A 15 kedvenc idézetünk a szerelemről – Összegyűjtöttük a kedvenc szerelmes idézeteinket– akár esküvői meghívókra is tökéletesek.
  • Ilyen lesz az esküvői ruha 2017-ben – Vajon milyen típusú esküvői ruhákkerülnek előtérbe 2017-ben? A világ vezető esküvőiruha-tervezői már kijelölték az utat, melynek legfontosabb részleteibe garantáltan bele fog szeretni minden menyasszony.