Álomszép amerikai esküvő képei érkeztek hozzánk. Rob és Ally esküvője különösen kedves a Daalarna számára, hiszen az amerikai lány Benes Anita gyönyörű csipke és tüll kreációjában mondta ki az igent szerelmének. Megmutatjuk a gyönyörű képeket és egyúttal az amerikai esküvői szokásokba is bepillantást nyújtunk. 

Hiszed vagy sem, amit a hollywoodi filmekben látsz az esküvőkről, nem kitaláció: egy amerikai esküvő valóban sok romantikus meglepetést tartogat, amelyek közül már Magyarországon is elterjedőben van néhány. Vegyük sorra, hogy melyek a (nagyjából) kötelező elemei minden tradicionális amerikai esküvőnek!

Elővacsora/próbavacsora

Az esküvő előtti napon rendezik, célja, hogy az esküvő előtt a két család jobban megismerje egymást, így a lagzi már fesztelenebb hangulatú lehet.

 

Koszorúslányok és koszorúsfiúk

Inkább modern szokásnak mondható, hogy ma már a vőlegény is kijelölhet néhány jóbarátot, akik egyforma öltönyt húzva hasonló feladatot látnak el, mint a koszorúslányok (persze a virágszórást leszámítva 😉 ).

 

Bevonulás

Egy amerikai esküvő elengedhetetlen szokása: vőlegény a szertartás helyszínén áll és ott várja a menyasszonyt, akit általában az édesapja kísér az oltárhoz/asztalhoz. A menyasszony és az örömapa előtt vonulnak szép sorban a koszorúslányok, akiknek párjai, a koszorúsfiúk a vőlegény oldalán állnak a szertartás alatt.

 

Fátyol és meglepetés

A vőlegény jellemzően nem láthatja a menyasszonyt a ruhában a ceremónia előtt, sőt többnyire maga a ruha is meglepetés számára. Amerikai filmekből ismerős lehet a fátyollal eltakart menyasszony, amit a bevonulás után a vőlegény fed fel. (Kattints ide és tudj meg még többet a fátyol történetéről!)

 

Fogadalomtétel

A menyasszony és a vőlegény saját maga által írt fogadalma az eljövendő közös életükre vonatkozóan. Egyre inkább kezd elterjedni más országok esküvőin is.

 

„Szóljon most vagy hallgasson örökre”

Ez sem az amerikai filmek kitalációja, tényleg létezik. A pap/szertartás vezetője a frigy jóváhagyása előtt azt mondja: „Ha bárki tud olyan okot, ami miatt ez két ember nem kötheti össze életét, az most szóljon, vagy hallgasson örökre.” Csak akkor válik érvényessé a frigy, ha erre a felhívásra senki sem jelentkezik.

 

Rizs vagy búza szórása az ifjú párra

A termékenységet szimbolizálja, célja, hogy bőséges gyermekáldásban részesüljön a pár a közös életük során.

 

Svédasztalos fogadás

A szertartás után gyakran egy svédasztalos fogadás van a lagzit megelőzően.

 

Első tánc

Ez ma már nem csak egy amerikai esküvő kiváltsága, hanem a magyar esküvőkön is nagyon elterjedt. Ahogy az is, hogy klasszikus keringőből végül modern feldolgozásokat is elegyítő nyitótánc kerekedik, amelybe a végén bevonják a teljes násznépet.

 

Apa-lánya tánc

Az örömapa és a menyasszony közös (és könnyfakasztó) tánca, itthon is nagyon elterjedt.

 

Közös tortaszelés

Gyakorlatilag az összes magyar esküvőn is jellemző ez a szokás. Egy késsel, közösen vágja fel a pár a tortát, majd meg is etetik egymást az első szelettel, olykor viccesen egymás arcába tolva az ételt. Ezután közösen szolgálják ki a násznépet.

 

Tűzijáték

Szintén modern szokás, de nagyon elterjedt a közös esküvői tűzijátéknézés.

 

Csokordobás

Nem mindig a lagzi elején van, az amerikai hagyományok inkább a lagzi végére időzítik. A hagyomány szerint aki elkapja a csokrot, amit a menyasszony háttal a fiatal lányoknak dob el, az lesz a következő, aki megházasodik.

 

„Just married”

Az amerikai esküvők hamarabb érnek véget, nem jellemző a hajnali mutozás, ehelyett a pár az esküvő egy pontján útra kel és egy „just married” feliratú járművel elhajt (lehetőség szerint a nászútra). A vendégek még maradnak kicsit, de a mulatság este 10 óra körül véget ér.

 Nézegess még képeket Rob és Ally esküvőjéről! 

 

 

Fotók: Tember Photography

Hogy tetszettek az amerikai esküvő képei? 21. századi tündérmese egy német herceg és egy gyönyörű modell esküvőjéről – kattints érte!