Az esküvői frizura megválasztása túlmutat egy egyszerű hétköznapi fodrászati procedúrán. A hajunk a személyiségünk tükre is, ami összhangban van az arcformánkkal, a menyasszonyi ruhával és olykor még az esküvő hangulatával is. A megfelelő esküvői frizura kiválasztása stílusában, megjelenésében és tartósságában is előkelő helyet foglal el az előkészületekben – ebben volt segítségünkre Hajas László mesterfodrász.

Ugyan a hajtrendek folyamatosan változnak, de az esküvői frizurákat illetően beszélhetünk egyfajta állandósult, klasszikus stílusról vagy eleganciáról?

Hajas László: Amikor bejön hozzám egy menyasszony és mesél a nagy napról, akkor az első az, hogy meg kell ismerni az egyéniségét, hogy ő milyen típus, hiszen mást fog szeretni és másban fogja jól érezni magát egy elegáns hölgy és másban egy rebellis személyiség. Emiatt nem lehet ráhúzni egy adott stílusra, hogy csak az a divat. Fontos, hogy megismerd magát az embert, ezentúl pedig meg kell tudni, hogy milyen ruhája lesz. Ezt követően kell megnézni a hajat, hogy abból mit lehet megvalósítani.

hajas lászló

Mennyire szükséges kompromisszumot kötni az esküvői frizurákat illetően? Érdemes a praktikumot előtérbe helyezni a haj kiválasztásánál, ha nem szeretnénk, hogy az első néhány esküvői fotó elkészülte után összeessen a frizura, vagy utat engedhetünk a fantáziánknak és bátran kísérletezhetünk a fazonokkal, textúrákkal?

Hajas László: Sokszor haragszom, mikor látok egy esküvői magazint és olyan frizurák vannak lefotózva, amelyek lehet, hogy a képen jól mutatnak, de abszolút nem állják ki az esküvő próbáját. A fotón be van állítva egy szép frizura, de ha megmozdul a modell, biztos, hogy az már nem úgy fog állni, vagy az a tincs nem marad a helyén. A hajat úgy kell kitalálni, hogy az ne két percig tartson, hanem ki kell bírnia egy fotózást, egy szertartást, egy mulatságot és nem nézne ki jól, hogyha az rögtön leesne vagy összedőlne. A nászéjszakát persze már nem kell kibírnia, ott már széteshet (nevet).

Nagyon kevesen tudják, mind a fodrászok, mind a vendégek, hogy nincs lehetetlen – én azt szoktam mondani, hogy nincs rossz haj, csak rossz fodrász.

Sokan nem ismerik, hogy milyen lehetőségek vannak a szakmában. Akinek rövid haja van, ugyanakkor lát egy gyönyörű nagy frizurát egy fényképen, és ő azt álmodta meg saját magának, az is megoldható. Vannak olyan fantasztikus póthajak, amiket be lehet építeni a saját hajba, és akár kétszeresére vagy háromszorosára meg lehet növelni a haj mennyiségét, fel lehet tornyozni, lényegében bármit el lehet készíteni. Ha már tíz centis a menyasszony haja, meg lehet úgy csinálni, mintha az valóban nagy lenne. Csak ehhez sokszor nem mernek nyúlni sem a fodrászok, sem a menyasszonyok.

Hogyan épül fel az esküvőre tervezett haj sziluettje, melyek az első lépések?

Hajas László: Én azt szoktam kérni a menyasszonyoktól, hogy hozzanak el két-három fotót magukkal, mert abból már lehet látni, hogy milyen irányba szeretnének elindulni, mi az, ami tetszene nekik. Nagyon fontos megismerni az arcformát – nem mindegy, hogy kerek, vékony,keskeny vagyhosszú. Így például, ha valakinek kerek arca van, akkor nem lehet egy pici hajat csinálni hozzá, hiszen az még jobban kihangsúlyozza az arc kerekségét. Erre szoktuk azt mondani, hogy túl kell harsogni az arcot. Tehát itt keződik a tervezés fázisa, majd utána lehet csinálni egy próbafrizurát, amely,ha nem is 100%-ra pontosan tükrözi a végleges formát, detartalmazza a sziluettjeit.

Mennyiben befolyásolja a ruha a menyasszony frizuráját?

Hajas László: Fontos, hogy miután megismerted, hogy a menyasszony milyen személyiségtípus, megtudd, hogy milyen ruhája lesz, hiszen egy rebellis személyiségnek valószínűleg máshangulatú menyasszonyi ruhája lesz, mint egy elegánsnak, aki lehet, hogy egy szép fátylat is választana egy nagyobb ruhához. Figyelni kell arra, hogy ha a váll formája szép, érdemes azt kihangsúlyozni, vagy a kivágott hátú ruháknál ügyelni kell arra, hogy egy kiengedett haj mellett nem érvényesülhet a ruha hátmegoldása.Emellett úgy gondolom, hogyha egy nő felvesz egy menyasszonyi ruhát, amit valószínűleg soha többet nem visel – legalábbis a legtöbben így indulnak neki –, akkor azt nem lehet egy sima lófarokkal párosítani. Vagy ha már lófarok, akkor az az esküvőhöz méltó legyen. Legyen a hajad is olyan különleges, amilyen soha többet nem lesz, vagy amit nem viselnél egy átlagos hétköznapon. Nekem ettől lesz kerek egész.

Már hagyomány, hogy a te csapatod készíti a Daalarna bemutatókra a hajkölteményeket – így volt ez a Flower kollekciónál is. Kíváncsi lennék viszont, hogy valódi menyasszonyoknak egy-egy Daalarna ruhához milyen frizurát képzelnél el. Ez a virágos ruha az egyik kedvelt, ikonikus darabja a kollekciónak. Mit gondolsz, milyen frizura ideális ehhez a fazonhoz?

Hajas László: Ez egy romantikus, elegáns ruha. Jól mutat, ha van egy kis hullám a hajban, ha van texturáltsága. Abban az irányban próbálkoznék, hogy visszahozzam a frizurában is a ruha háromszög vonalát. Mindez viszont nagyban függ az arctól, hogy a sziluettek hogyan működnek.

Ez a hátul masnis ruha igazán hangsúlyos vonalvezetésű, nem épp átlagos ruha. Egy ilyen merész fazonhoz milyen hajat érdemes választani?

Hajas László: Ez egy díszes ruha, ami a hátulsó részén egy nagy hangsúlyt kap, ezért biztos, hogy a kontyot nem alulra tenném, mert a menyasszonymozgása és a nagyméretű masni szétszedheti a kontyot. Vissza már nem hoznám ugyanazt a masniszerű motívumot a kontyban, tehát ha az arcnak ideális, inkább fölfelé építkeznék.

Ez a letisztult, csipkés menyasszonyi ruha milyen frizurát inspirál számodra?

Hajas László: Ez egy keskeny, hosszú ruha – ezt a vonalat vinném tovább a frizurában is. Itt is fölfelé építkeznék. Megnyújtanám a hajat fölfelé, figyelemmel a magasságokra is persze. Itt is fontos, hogy megtaláljuk az ideális sziluettet, azt, amelyharmóniában van a menyasszony személyiségével és a ruhával is. Ezen belül pedig már lehet variálni, hogy szépen fésült, elegáns haj legyen, vagy egy picit kócosabb textúrájú. Itt is először a formát fontos megtalálni.

Említetted, hogy a hátul kivágott ruhákhoz érdemes feltűzött hajat választani, hogy a hátrész érvényesülhessen. Ehhez a fazonhoz milyen hajat képzeltél el?

Hajas László: Gyönyörű ez a ruha, főleg ha valakinek szép háta van. Ehhez mindenképp egy kicsit romantikusabb frizura illik. A fonatok jól mutatnak hozzá, ha az kissé szét van szedve és össze van tűzve, de akár kontybetéteket is lehet használni.

Ez egy gyönyörű, gyöngyökkel díszített menyasszonyi ruha. El tudnál képzelni valamilyen hajdíszt hozzá?

Hajas László: Mindenképp fontos, hogy ugyanaz jelenjen meg a hajban is, mint a ruhán. Ha kristályok vannak rajta, akkor kristályok kerüljenek a hajra is, ha gyöngyök vannak, akkor gyöngyöt lehet a hajba tenni – mindezt persze ízlésesen.

Fotó: Papp Évi és Schneider Zoltán, Háttérkép és lead kép: Kondella Misi