Gondoltál már arra, hogy smink nélkül jelenj meg egy fontos eseményen? Ma már a természetességnek egyre több hírnöke van, és egyre elterjedtebb az is, hogy nem mindig van szükségünk arra, hogy több tucat terméket helyezzünk az arcunkra. De mi a helyzet akkor, ha ez a fontos esemény történetesen a saját esküvőd? Akkor is bátran mersz szakítani a sztereotípiákkal és az elvárásokkal?

Hashtag #nomakeup és #nofilter. Neked is ismerősen csengenek ezek a szavak, ugye? A social médiában ez a két szó már kész mozgalommá fejlődött, amely mögé számos sztár állt be. Gondoljunk csak Alicia Keys-re, aki eltökélten áll ki amellett az elve mellett, hogy a ránehezedő társadalmi elvárásokkal felhagyva vállalja a saját külsejét, és smink nélkül jelenik meg még a legnagyobb eseményeken, fellépéseken és a különféle magazinok címlapjain is (utóbbiakat egyébként nagy büszkeségünkre mostanában Tombor Zoltán magyar fotós készíti róla, lásd például itt – a szerk.). De ott van még számos másik sztár, akik az Instagram sztereotípiáival szakítva bátran készítenek smink nélküli szelfit – ilyen például Demi Lovato, Gwyneth Paltrow, Gigi Hadid, Adele, Beyoncé, de olykor még az erős sminkjeiről ismert Kylie Jenner is.

Alicia Keys évek óta smink nélkül jelenik meg a rendezvényeken, címlapokon és fellépéseken

 

Mit is jelent az, hogy smink nélkül?

Persze nehéz kategorizálni, hogy vajon mit is jelent a sminknélküliség jelensége, vagy olykor mennyire minősül az megtévesztésnek, főként azon nők számára, akik a közösségi média alapján alakítanak ki egy önképet magukról. Mert legyünk őszinték: nagyon kevés azoknak a nőknek a száma, akik valóban úgy töltenek fel smink nélküli fotót, hogy azon nem viselnek legalább minimális alapozót, púdert, egy kis szemöldökfestéket, vagy nem került egy kis utómunka, esetleg filter a képre. Majd hashtag #nomakeup.

A vélemények persze megoszlanak – van, aki szerint a nőiességhez, ápoltsághoz igenis hozzátartozik az, hogy minimális smink kerüljön az arcunkra, míg mások nem hisznek abban, hogy a természetességünket el kell fednünk.

Kate Moss is a minimalista smink mellett döntött a nagy napon…de nem ezért lett vége a házasságának 🙂

A sminknélküliséghez egyfajta lelki érettség is kell?

Talán a látásmódunk az önértékeléssel, életszakasszal és a korral együtt is változik. Nálam legalábbis volt olyan időszak, amikor akkor szállt rám a teljes lelki megnyugvás, ha a pizzafutárnak is alapozóban nyitottam ajtót. Időbe telt, míg ráébredtem, hogy a szépség nem azzal azonos, hogy azt ecsettel visszük-e fel magunkra.

Egy ismerősöm gondolata például nagyon megmaradt a gondolataimban: szerinte a legjobban edzés közben lehet ismerkedni, az az a helyzet, amikor a legkisebb energia megy el arra, hogy vajon hogyan is nézünk ki, és a másik fél kendőzetlenül lát minket a mi természetes valónkban.

Igaz, nehezen tudom elképzelni, hogy ismerkedős kedvemben lennék, miközben minden bűnömet meggyónnám, csak még egyszer ne kellene azt a súlyt a magasba emelnem. De az alapgondolat mindenképpen elmés, ezt meg kell hagyni. Egy kapcsolatban is előbb-utóbb lehull a lepel, nehéz lenne minden éjszaka egy színpadi sminkre hajazó költeményben nyugovóra térni, arról már nem is beszélve, mennyire nem tesz jót a bőrünknek. Valahol tehát saját magunk elfogadásáról is szól ez, nem csak a külcsínről. Ez a fajta felismerés pedig még a kontúrozás és highlighterek időszakában is a reneszánszát éli, így a természetesség és a naturalitás kulcsszavak lettek a mindennapokban. De mi a helyzet, ha nem a mindennapokról van szó?

 

Vajon ez a könnyedség meglehet bennünk az esküvőnk napján is?

Az esküvőjükre legtöbbször még azok a nők is sminkecsetet ragadnak, akik a hétköznapokban egyébként még minimális eszközökhöz és praktikákhoz sem nyúlnak. Sosem felejtem el az egyik egyetemi tanárom beszámolóját az esküvőjéről. Azt mondta, hogy a felesége sosem sminkeli magát, ámde az esküvőjükre szerette volna, ha van rajta valami plusz – már csak az esemény jellegéből adódóan is. Mindannyian tudjuk, hogy megy ez; mi nők szeretünk azért a nagy napon még magunkhoz képest is túlzásba esni. Neki a smink világa volt a „túlzás”. Fontos volt számára, hogy bár magától kicsit idegen módon, de a társadalom által elvártan jelenjen meg az esküvőjén.

Az egyébként nagy iróniával és roppant szórakoztató cinikussággal megáldott tanárom tömény véleménye az volt, hogy rá sem lehetett ismerni a menyasszonyára. Van az a kontextus, ahol ez előny, de ott, abban a percben leginkább azt lehetett érezni, hogy a menyasszonya kicsit sem volt önmaga.

Laurie Huff a The New York Times-nak mesélt smink nélküli esküvőjéről

“A hibáiddal együtt szeretlek”

A sminkeknek pedig pont az a legnagyobb előnye is egyben, ami a legnagyobb hátránya. Igyekszünk eltüntetni apróságunkat magunkon, palástolunk apró szépséghibákat, és trükközünk, hogy az orrunk keskenyebb legyen, az arccsontunk karakteresebb, a szempillánk hangsúlyosabb.

De gondoltál már arra, hogy a vőlegényed épp a szeplőidbe szeretett bele? Abba, hogy milyen édes, hogy kis kerek arcod van? Vagy hogy nem olyan az orrod, mint egy síugró pálya?

Sokszor lehet, hogy épp a tökéletesség iránti vágyunkkal maszkírozunk el magukról olyan részleteket, amelyek épp az arcunk karakterét adják, és amibe a másik beleszeretett. Ez az egyik alapgondolata annak a látásmódnak, amely azt hirdeti, hogy maradj természetes az esküvődön is, és mondj búcsút a sminkeknek. Mindez persze megkíván egy egészséges önbizalmat is, hiszen természetes, hogy ekkor akar mindenki a legszebb lenni, de sokszor az a boldogság és kicsi pír, ami ilyenkor kiül az arcunkra, épp eléggé öltöztet, és az pont úgy gyönyörű, ahogy van.

Természetesen vannak már olyan praktikák, amelyekkel a természetességet is megőrizheted, és mégis viselhetsz egy finom kis „kiegészítést” magadon. A tökéletes smink nélküli megjelenés alapja a bőrápolás, így mindenképp érdemes nagy hangsúlyt fektetni az olyan arckrémekre, amelyek segítenek abban, hogy a bőröd friss, kisimult és üde legyen – ez már önmagában elég, ha valóban félretolnád a sminkkészleted.

 

Az emberiség igen kis százaléka születik Irina Shayk adottságaival, de ez önmagában nem tragédia

Tippek, ha smink nélkül szeretnéd megélni az esküvődet

Ha pedig mégis szeretnél egy kis korrekciót ejteni, akkor nyúlj bátran a „no makeup makeup” eszközéhez. Használj színezett hidratálókrémet, egy kis világos korrektort, pici pirosítót, szempillaspirált, és egy kis highlightert vagy strobe krémet, amelyek nagyon szép friss és finom fényt adnak az arcodnak. Utóbbiakból használj egy keveset az arccsontod vonalán, illetve az ajkad felső ívén. Ha pedig még tovább öltöztetnéd az arcod, válassz maximum két árnyalatban naturális színű krémes szemfestéket és természetes hatású szemöldökfestéket, majd fixáld le a sminket úgynevezett „setting powder”-rel, amely érzetben nem ad plusz réteget, ellenben színtelen és vékony fedőként segít megőrizni a sminked tartósságát, hogy az biztosan a helyén maradjon az esküvőd végéig.

Meghan Markle smink nélkül a királyi esküvőn

Meghan Markle még egy királyi esküvőn is a természetesség mellette tette le a voksát: leheletfinom sminkje alatt még a gyönyörű szeplőit is látszani engedte – bravó!

Ezekkel az apró trükkökkel remekül hangsúlyozhatod az arcod szép vonásait, mégsem tünteted el vele azokat a jegyeket, amelyek egyedivé tesznek téged. A legfontosabb pedig az, bármennyire is klisének hat, hogy önmagad legyél a nagy napon – hidd el, a vőlegényed pont ebbe a nőbe szeretett bele.

Ivett, egyik kedves Daalarna menyasszonyunk is smink nélkül ment férjhez – íme a megható esküvő részletei, kattintsatok érte!