II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg legendásan hosszú házassága a nagy évfordulók alkalmával méltó módon kerül megünneplésre. Idén ráadásul a 70. házassági évfordulóra egy új portrésorozat is készült a királyi párról. A kerek évforduló kapcsán íme egy kis múltidézés: ilyen volt Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő esküvője.

Akkos és most – 70 évig jóban rosszban, Balra: Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő esküvője, Jobbra: az új királyi portré a 70. évforduló alkalmából

A megismerkedés

Sok uralkodócsaládban a házasságot nem szerelemből kötik, ám II. Erzsébet királyné és Fülöp herceg esetében ez másképp volt. A fiatal királyné 13 évesen már tudta, hogy a görög származású Fülöp lesz a férje, egyenesen rajongott érte tinédzser korában.

Az első találkozásuk 1939-ben történt, amikor is VI. György családjával látogatást tett a dartmouth-i tengerészeti akadémián, amelynek során Erzsébet brit királyné felkérte Fülöpöt, hogy lányai, Erzsébet és Margit hercegnők kísérője legyen. Erzsébet hercegnő beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe és hamarosan levelezni kezdtek.

Erzsébet rajongott a fiatal és jóképű hercegért, aki 1943 karácsonyán és szilveszterén már hivatalos volt a királyi udvarba.

Az eljegyzés

1946 nyarán Fülöp herceg hivatalosan is megkérte Erzsébet kezét. A király igent mondott, de a bejelentéssel a következő évig várni kellett, amíg Erzsébet betöltötte a 21. évét. Fülöp herceg német származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947. február 28-án Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Az eljegyzést végül 1947. július 10-én jelentették be.

II. Erzsébet királynő esküvője

Két évvel a második világháború befejezése után, 1947. november 20-án fogadtak egymásnak örök hűséget a londoni Westminster-apátságban, fényűző szertartáson. A ceremóniát – először a királyi család történetében – a BBC rádión közvetítette és világszerte 300 millióan hallhatták. A háború utáni időszak nem volt éppen a legszerencsésebb egy pompázatos királyi esküvőhöz, de mivel a királyi pár nagy napja az ország számára a reményt szimbolizálta, megadták a módját az ünneplésnek.

Erzsébet ruháját Sir Norman Bishop Hartnell tervezte. A menyasszonyi ruhát tízezer kristály és gyöngy díszítette, ezen kívül tartozott hozzá egy négyméteres uszály is.

Erzsébet a jegyrendszerben bevezetett “ratio coupon”-okat kért, hogy megvásárolhassa a ruhájához az anyagot. A nehéz anyagi körülmények ellenére Erzsébet és Fülöp 2500 ajándékot kapott a világ minden tájáról.

Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő esküvője

70 évig egészségben, boldogságban

 Az ifjú pár a Clarence-házban telepedett le, itt született első két gyermekük is: Károly herceg 1948-ban és Anna hercegnő 1950-ben. Hosszú házasságuk alatt összesen négy gyermekük született: Károly, Anna, András és Eduárd.

A királyi pár idén ünnepelte 70. házassági évfordulóját, ennek alkalmából több ünnepséget rendeztek Londonban és egy új portrésorozat is készült róluk. Továbbra is jó egészségnek örvendenek: Erzsébet a 91., Fülöp pedig a 96. életévét töltötte be 2017-ben. Jövőre pedig új szerelemből köttetett királyi házasságnak örülhetnek: Harry herceg és Meghan Markle a napokban bejelentette, hogy 2018 tavaszán összeházasodnak. 

Fotók forrása: Vanity Fair, Pinterest, W magazine, Harpers Bazaar, Wikipédia

Minden idők 10 legszebb királyi esküvői ruhája – kattints ide cikkünkért!  Ide kattintva Grace Kelly messés ruháját idézzük fel, ezen a linken pedig valódi esküvőket nézegethetsz.