A Garda-tó konyhája: bor, tészta, panna cotta. A partmenti kávézókban és éttermekben az olasz konyha összefonódik a helyi termelők kínálatával.

A Garda-tó konyhája

Hamisítatlan itáliai konyha festői kilátással és az olaszokra olyannyira jellemző nyugalommal fűszerezve. A helyi termelők pastával, olívaolajjal, fűszerekkel és házi borokkal várják a turistákat, akik nem csak kóstolhatnak, akár haza is vihetik a Garda-tó gasztrokülönlegességeit.

Egy kellemes délutáni séta után jól esik megpihenni az őszi napfényben úszó teraszok egyikén. Ami nekem különösen tetszett, hogy egyik étteremben vagy kávézóban sem szólt hangosan a zene, inkább csak hangulatos, olasz dallamok szűrődtek ki a belső helyiségekből.Egy kis ropogtatni való kenyeret olajválogatással mindig találniaz asztalon, amit az előétel előtt szolgálnak fel. Érdemes mértéket tartani, mert hamar el lehet telni már ezekkel a falatokkal is.

Előételnek a brushetti-t érdemes kipróbálni, amely Olaszországban nem feltétlenül a fokhagymás-paradicsomos feltétet jelenti, lehet az csak fokhagymás olaj, de akár zöldpestós krém is. A brushetti akár főétel is lehet,süteménnyel együttegy könnyű vacsorának is megteszi.

 

A főételek közül nem hiányozhatnak a tésztafélék. A házitésztáknak már önmagukban is finom ízük van, ezért az olaszok nem rontják el azzal, hogy sok szószt öntenek rájuk. Akárcsak a lasagne esetében, ahol a tésztalapok íze is dominál, nem csak a húsos-zöldséges ragué.A Garda-tó gasztroínyencségei között a halételeket is feltétlenül érdemes kipróbálni. Akár tésztafeltétként, akár önálló ételként is kérhetőek. Egészségesek és vitaminban gazdagok. Nem hiányozhat az étlapról a lazac, a pisztráng és a rákfélék.

 

Ha sütemény, akkor a tiramisut nem szabad elfelejteni. Szinte minden városban más és más az íze, nincsen egy konkrét recept, mintha minden séf belecsempészne egy titkos hozzávalót, amelytől finomabb lesz, bárhol is kóstold a Garda-tó környékén. A Panna Cotta hasonló ízorgia, a csokoládéstól, a gyümölcsös ízesítésig mindegyik csak arra vár, hogy megkóstolják őket.

 

A délutáni szieszta elmaradhatatlan kelléke egy finom pohár termelői bor. Számtalan apró étterem és borpatika várja a sétálástól megfáradt turistákat, ha csak néhány órácskára is, de élvezhessék az igazi Dolce Vita hangulatot.

Fotók és szöveg: Czank Lívia