Van, aki szerint elcsépelt úti cél, mások szerint maga a megvalósult álom. Mi azt mondjuk: Hawaii mindenképpen megér egy nyaralást, sőt akár nászutas célpontnak is tökéletesen megfelel. 

Hawaii 1959. augusztus 21. óta az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállama, de ez az egyetlen tagállam, amely nem Észak-Amerikában van. A Csendes-óceán egy Polinéziához tartozó szigetcsoportja, amit vulkanikus tevékenység hozott létre.

Tudtátok, hogy valójában nem a Mount Everest a világ legmagasabb hegye, mert ha nem a tengerszint feletti magasságot mérjük, akkor a Hawaii-szigeteken található Mauna Kea 225 méterrel megelőzi? A Mauna Kea pajzsvulkán, mert keresztmetszete egy gigantikus méretű, enyhén domború pajzsra emlékeztet.

A szigetcsoport legnagyobb szigete („Nagy-sziget”) alatt legalább négy, részben működő vulkán rejtőzik. A mélyben heves földalatti tüzek izzanak, de vulkáni csúcsai felett olyan tiszta a levegő, hogy a csillagászok obszervatóriumukból mesze elláthatnak a világűrbe. A világon a legtöbb esős napot, éves átlagban 350-et a Kauai-szieten működő meteorológiai állomáson jegyezték fel. Ez a Föld legnedvesebb helye, ahol évenként 16 000 liter csapadék hull minden négyzetméterre. A víz meredek, nagy sodrású patakokban, zúgókban gyűlik össze, s a belőlük kinőtt folyók mély völgyeket vágnak a 6 millió éves pajzsvulkán felszínébe.

A szigeten a csapadék eloszlása nem egyenletes, mivel az átlaghőmérséklet nagyjából ugyanannyi, így a növényzetet csak a csapadék mennyisége határozza meg. A sziget déli részén a kevesebb csapadékot igénylő szavannák alakultak ki, míg az északi részeit trópusi erdő borítja. Bármelyik részét bármelyik évszakban választhatjátok, mert az időjárás kellemes, az átlaghőmérséklet télen 22-24 °C, nyáron 30 °C körül van.

A főváros, Honolulu látnivalói

Honolulu 1845 óta az üdülőparadicsom fővárosa, s egyben az üzleti élet, a polinéz kultúra és konyha központja. Történelmi hírneve az 1941. december 7-i Pearl Harbour elleni japán támadás által nőt, de Barack Obama is e város szülötte.

Ha egy kis feltöltődésre vágytok, semmiképpen ne hagyjátok ki az Ala Moana Centert, ami az Egyesült Államok hetedik legnagyobb bevásárlóközpontja, de a világon a legnagyobb, amely szabadtéri. Az Aloha-torony 1926 óta köszönti a szigetre hajón érkezőket.

A Bernice P. Bishop Múzeum a város történelmi negyedében található, Hawaii tagállam természeti és kultúrtörténeti múzeuma. Egyben az ízeltlábúak szerelmeseinek is a paradicsoma, ugyanis az Egyesült Államok harmadik legnagyobb rovargyűjteményével rendelkezik. A város szinte minden pontjáról láthatjátok a Diamond Head nevű krátert, amely a korábbi évmilliók folyamatos vulkanikus tevékenységére utal.

Érdekességképp megemlítjük, hogy a 20. század elején az esővízből tó is képződött a kráter belsejében, amelybe helyi madárfajok is betelepültek. Az egyetemhez tartozó Harold L. Lyon Arborétum látványos ízelítő a szigeten előforduló változatos növényvilágból. Rácsodálkozhatunk tekintélyes pálmákra, különleges gyömbérfajokra és színes broméliákra. Mindenképpen javaslunk egy romantikus napfürdőzést Honolulu mellett a Waikiki strandon. Felejthetetlen élmény a forró homok, a fehér habokkal tarkított, kék tenger és a perzselő nap együttese.

Hawaii finomságai

A gyomrunknak is juttassunk az élvezetekből. Mindenképp próbáljunk ki egy helyi tradicionális vacsorát, egy luaut. Ízletes sertést kóstolhatunk banánlevélbe göngyölve, lávakövön sütve. Megszámlálhatatlanul sok étel készül még a tenger megszámlálhatatlanul sok élőlényéből. Válogassatok bátran a tenger gyümölcsei közül! Kóstoljátok meg a változatos salátákat, koktélokat is!

Semmiképpen ne térjetek haza a nyakatokba akasztott tarka virágfüzér nélkül, amely már régóta a szigeten tartózkodó turisták jelképe.

Valódi esküvői beszámolókért kattints ide, ha pedig még több nászutas tippet olvasnál, ezen a linken teheted meg.  Lájkolj minket a Facebookon, az Instagramon és a Pinteresten is, hogy mostantól minden friss cikkünkről értesülj!