Az esküvő után a leginkább várt esemény egészen biztosan a nászút. A hosszú szervezés és intézkedés, majd a hajnalig tartó ünneplés után mindenkinek jól jön egy kis pihenés, legyen szó akár aktívabb, vagy épp passzívabb kikapcsolódásról. 14 tanácsot adunk most neked, amit fogadj meg, ha külföldi nászútra készülsz. 

A nászúttal szemben – akárcsak az esküvőnél – szeretünk a maximalizmusra törekedni, és odafigyelni minden apró részletre, hogy az utazás során különleges és maradandó élményekkel gazdagodjunk, amely nemcsak az elkövetkezendő időszakra tölt fel minket, hanem egész életünk során emlékezetes marad. Ahhoz, hogy ezek az emlékek csak a jó élményekhez kötődjenek, összegyűjtöttünk 14 tippet, amelyek segítenek pontokba gyűjteni az utazás előtti tennivalókat, és megkönnyítik a helyzetedet, ha nem vagy rutinos a hosszabb utak megszervezésében.

Pakolj be időben!

Ha közvetlenül az esküvő után utaztok, gondoskodj arról, hogy még az esküvő hetének elején összerendezd azokat a dolgaidat, amelyeket szeretnél magaddal vinni. Hidd el, az esküvő előtt már annyira izgatott leszel, és annyiban más dolgok nyernek prioritást, hogy nem lesz időd a csomagolásra is ügyelni.

Ne feledkezz meg a súlykorlátról!

Mindig tájékozódj előre a poggyászok lehetséges méreteiről és a súlykorlátokról. Még ha többször is utaztál már egy légitársasággal, akkor is számolj a változtatás lehetőségével, és mindig ellenőrizd, hogy mik az aktuális előírások. Nagyon kellemetlen, amikor a repülőtéren kell a fele bőröndöt magadra venned, miközben a bepakolt kozmetikumok között szelektálsz, és egy repülőnyi ember asszisztálja végig, ahogy a kilókkal játszol. Ráadásul a nagy távolságú utaknál a súlytöbblet miatt fizetendő extra költségek nagyon magas számra ugorhatnak, nem is beszélve a kellemetlenségekről; jusson csak eszedbe Ben Stiller kalandja a repülőtéren.

Ellenőrizd az útleveled!

Az, hogy olyan rosszul sikerült igazolványkép kerül az útleveledbe, ami alapján öt év letöltendőt kapnál, egy dolog. Az már kevésbé kellemes, hogyha az ellenőrző pontig sem jutsz el a repülőtéren, mert az útleveled hónapokkal ezelőtt lejárt. Mindig ellenőrizd, hogy hazaérkezésig érvényes-e az útiokmányod, és ügyelj arra is, hogy néhány ország megköveteli azt is, hogy az utazástól számított további hat hónapig érvényes útlevéllel utazz.

Készíts másolatot az okmányaidról!

Mielőtt útnak indulsz, készíts fénymásolatot vagy digitális másolatot a legfontosabb irataidról, amelyeket tarts az eredetiektől szeparáltan. Bármikor előfordulhat, hogy ellopják a táskád, vagy feltörhetik az autódat, így legyen nálad biztonsági tartalékként „még egy” az útleveledből, személyazonosító igazolványodból, lakcímkártyádból és jogosítványodból.

Ellenőriztesd az autód műszaki állapotát!

Ha autóval indultok útnak, mindig vidd el a hosszú utazás előtt egy átvizsgálásra, hogy biztonságosan induljatok útnak. Ne feledkezz meg a jogosítványod érvényességének ellenőrzéséről sem, illetve ha az Európai Unión kívülre utaztok, gondoskodj a nemzetközi jogosítványodról is, amelyet a lakóhelyed szerinti illetékes okmányirodában tudsz kiváltani.

Ügyelj a névváltozásra!

Ha az esküvő után névváltoztatást terveztek, figyeljetek arra, hogy az okmányaidban már az új neved szerepeljen. Ha azonban a nászutat már az esküvő előtt – leánykori néven – foglaljátok le, akkor az irataid megújítása előtt utazzatok el, hogy ne okozzon kellemetlenséget az igazolványaidban és a foglaláson szereplő nevek különbözősége.

Legyen nálad készpénz!

Ugyan szinte minden országban elfogadnak bank- és hitelkártyát, nagyon sok helyi kis üzletben, de akár egyes országrészekben is előfordulhat, hogy nincs lehetőségetek kártyás fizetésre, ezért mindig figyeljetek arra, hogy még itthon váltsatok annyi készpénzt, amennyit szükségesnek ítéltek. Ezentúl pedig érdemes 10-20 százalék vésztartaléknyi összeget magatoknál tartanotok, amelyet azon felül számoltok ki, amelyet eredendően költőpénzként magatokkal vinnétek.

Vízumszabályok

Egyes országok megkövetelik, hogy belépéskor az érvényes útiokmányok mellett rendelkezzetek vízummal is. Ügyeljetek arra, hogy ez nemcsak a cél-, hanem a tranzit országokra is érvényes lehet.

Érdeklődj a magyar nagykövetségekről, konzulátusokról!

Mindig tájékozódjatok utazás előtt a magyar nagykövetségekről, főkonzulátusról vagy tiszteletbeli konzuli képviseletről, azok elérhetőségeiről és nyitvatartási idejéről. Amennyiben az adott országban nem található magyar nagykövetség vagy főkonzulátus, konzuli védelemért bármelyik magyar tiszteletbeli konzulhoz, valamint bármelyik európai uniós tagállam ott működő képviseletéhez fordulhattok.

Szükség esetén gondolj a konzuli védelemre!

Sajnos manapság gyakoriak a természeti katasztrófák és polgári zavargások, amely miatt könnyen bajban találhatjuk magunkat. Ahhoz, hogy biztonságban tudd magad bármilyen nem várt esemény megtörténtekor, töltsd ki a Külügyminisztérium regisztrációs lapját (https://konzved.mfa.gov.hu), amelyek segítséget nyújtanak a Konzuli Szolgálat számára, hogy felvegyék veletek, vagy hozzátartozóitokkal a kapcsolatot, ha bármilyen vészhelyzetbe kerültök.

Ügyelj a védőoltásokra!

Keresd fel az Országos Epidemológiai Központ (http://www.oek.hu/oek.web?to=11&nid=209&pid=1&lang=hun) – szükség esetén pedig a WHO (http://www.who.int/en/) – honlapját, hogy tájékozódj arról, hogy szükséges-e a valamilyen védőoltást kérnetek, illetve milyen további egészségügyi előírások szükségesek ahhoz, hogy semmilyen betegség ne rontsa el az ott töltött nászutatokat.

Ha az Európai Unión belüli utazást terveztek, érdemes kiváltani az ingyenesen igényelhető Európai Egészségbiztosítási kártyát is, amellyel ott tartózkodásotok alatt igénybe vehetitek az adott ország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásait. Ne kerüljön rá sor, de tudjátok, már csak a biztonság kedvéért is.

Nászutas kedvezmények

Készülj fel, hogy esetlegesen igazolnod kell a házasságotokat a beváltható kedvezmények érvényesítése érdekében, amely miatt mindig legyen nálatok a házassági anyakönyvi kivonat másolata. A nászutas ajánlatok nagyon sok helyen a házasságot követő hat hónapig érvényesek, ezért a foglaláskor mindig ellenőrizzétek, hogy az adott helyszín meghatározott-e ilyen korlátot, és ha igen, azt milyen időintervallumban kötötte ki.

Köss utasbiztosítást!

Tanácsoljuk, hogy mindig kössetek utas-, baleset- és poggyászbiztosítást, illetve gondoljatok arra is, ha az utatok valamilyen extrém sportot vagy úticélt tartalmaz.

Érdemes továbbá megfontolni az utazás lemondására történő biztosításokat is. A nászutat jellemzően jóval az út előtt foglaljátok le, ebben az időszakban pedig bármi történhet, ami miatt esetleg mégsem tudtok az adott időpontban elutazni.

Ha kisállattal utazol

Ma már egyre nehezebben hagyjuk otthon a kedvenceinket, különösen ha hosszabb útra készülünk. Ahhoz, hogy külföldre magaddal vihesd a kisállatod, elsőként mindenképpen érdeklődj a lefoglalt szálláson, hogy engedélyezik-e háziállat bevitelét. Ha igen, további okmányok bemutatására és védőoltások meglétére lesz szükségetek. A NÉBIH honlapján részletes tájékoztatást találtok a kedvencek szállítására vonatkozó szabályokról, de az állatorvosotok is biztosan örömmel áll majd a segítségetekre.

Ha szeretnétek pontos tájékoztatást kapni azokról az utazási tudnivalókról, amelyek fontosak lehetnek, ha külföldi úticélt választotok, akkor látogassatok el erre a hivatalos oldalra, ahol országokra lebontva kaphattok segítséget arról, hogy mire érdemes odafigyelnetek az utatok során.

Még több nászutas tipp ebben a rovatunkban, még több inspirációért kövess minket az Instagramon is!