Kevesen tudják, hogy Budapesttől mindössze 540 km távolságra egy igazi mesebeli világba cseppenünk. Ha nem látnánk a saját szemünkkel, biztosak lehetnénk benne, hogy egy romantikus álomgyári rendező stúdiójába tévedtünk. A szlovéniai Bled egy elvarázsolt, különleges, az érintetlen természet ölén megbúvó, alig 9000 fős város, gazdag növény-, és állatvilággal, szemet gyönyörködtető természeti képződményekkel. 

Nászút a világ körül: a szlovéniai Bled mesevilága, Fotó: Pixabay

A gleccservájta Bledi-tó és a fölé magasodó vár látképe egészen biztosan mindenkinek ismerős. A tó közepén lévő szigeten található a Mária mennybemenetele templom, ami kedvelt esküvői helyszín. Nemcsak a természet alkotta díszlet, az ember építette templom összhangja vonzza ide a házasodni vágyókat, hanem Ziva, a szerelem pogány istennője is, aki a keresztény vallás megjelenése előtt lakott a szigeten.

Csendben figyelmeztetünk minden vőlegényt, hogy mielőtt beleegyezését adja a mesés díszletek között megrendezendő esküvőhöz, tudnia kell, hogy a boldog frigy egyik fontos feltétele a menyasszony ölben való felvitele egészen a 99 fokból álló lépcsősor tetején található templomig. Érdemes egy helyi közlekedési eszközzel, a pletnával megközelítenünk a szigetet. Ez egy fa hajó, vászon tetővel, ami 15-20 ember szállítására alkalmas.

A tó fölé magasodó vár szinte vonzza a tekintetünket, mert egy 100 méter magas sziklakiszögellésre épült. Mindenképpen érdemes felmenni ide, mert a mesés panorámán kívül múzeum, várkápolna és egyéb látnivaló is akad itt.

Fotó: Pixabay

A neogótikus Szent Márton templom a középkorban nemcsak vallási, hanem védelmi célokat is ellátott. A templom előtt Arnold Rikli svájci orvos szobra áll, akinek köszönhetik a város gyógyforrásai az óriási népszerűségüket.

Bled központi részén a Trgovski Center Bledben sok üzlet, étterem, bár várja a turistákat.

Stefánia és Francesco is a szlovéniai Bled városában mondta ki az igent – esküvőjüket sok fotóval megtaláljátok ebben a cikkünkben, Fotó: Rok Trzan

A település egyedi mikroklímája nemcsak a gyógyulni, pihenni vágyóknak kínál tökéletes úti célt, hanem az aktív pihenés szerelmeseit is paradicsomi körülmények várják itt. Bátran hódoljunk a hegymászás, barlangászat, lovaglás, kerékpározás örömeinek. A bátrabbak hőlégballonozhatnak és kipróbálhatnak különböző vadvízi őrületeket is.

„Szlovénia zöld szíve” gazdag a szálláslehetőségek tekintetében is, mert a természetben megbúvó kempingezés lehetőségétől kezdve az apartman házakon keresztül a több csillagos szállodákig széles a választék.

Fotó: Pixabay

Amiket semmiképp ne hagyjunk ki:

  • A híres bledi vaníliás krémest mindenképpen kóstoljátok meg! (A legautentikusabb élmény a Park Hotel cukrászdájában vár, ahol az elsőt készítették.)
  • A tengeri herkentyűket, házias fogásokat próbáljuk ki a vár éttermében, ahol a ráadás a mesebeli panoráma.
  • A sziget harangját se felejtsétek el megkongatni, mert szerencsét hoz.
  • A tó kerülete 6 km, amit vérmérséklettől függően körbekocoghatunk vagy akár sétálhatunk.
  • A várostól 4 km-re található Vintgar-szurdokot is minden itt nyaralónak látnia kell.

Fotó: Pixabay

Valódi esküvői beszámolókért kattints ide, ha pedig még több nászutas tippet olvasnál, ezen a linken teheted meg.  Lájkolj minket a Facebookon és az Instagramon is, hogy mostantól minden friss cikkünkről értesülj!