Egy térség Közép-Olaszországban, amelyet az ország leggyönyörűbb helyeként tartanak számon. Állandó szerzőnk, Kovács Zsófi most Toszkána gyönyörű tájaira csalogat, amely az őszi hónapokban is különleges úticélként várja látogatóit. Közelsége miatt ráadásul tökéletes last minute nászutas célponttá is válhat.

,nászút,toszkána,úticél,last minute nászút,last minute úticél,olaszország,napsütötte toszkána,

Nászút a világ körül: Toszkána, Olaszország gyöngyszeme

Van Olaszországban, azon belül is Toszkánában egy olyan életérzés, amely rabul ejti az ember szívét, és sosem engedi szabadon. Ebben a tartományban találkozik a gasztronómia, a gyönyörű vidék, a dombokon kimagasló történelmi városok sokasága, a ciprusok sorai között megbújó villák, és az olasz mentalitás, amelyek egyvelege részegítőbben hat az emberi természetre, mint néhány pohár Chianti. Aki Toszkánába látogat, sosem akar ebből az érzésből kijózanodni. A vidék nemcsak tavaszi vagy nyári úticél, legalább annyira festői a táj ősszel is; sőt talán még inkább magával ragadó, ahogy színesedik a környék, ahogy bordóra festi a csípős idő a szőlőültetvények leveleit, és ahogyan a lemenő nap fénye meleg színekben úsztatja a környező dombokat.Toszkánára érdemes legalább 5-7 teljes napot szánni, de talán egy élet is kevés ahhoz, hogy be lehessen telni minden látvánnyal.

TOSZKÁN VÁROSOK & LÁTNIVALÓK

Toszkána bővelkedik a látnivalókban.Olaszország eleve olyan, mint egy történelemtankönyv – minden szegletére jut egy ókori épület, egy különleges templom, egy amfiteátrum, egy híres szökőkút vagy egy szobor. A tartományban egymást követik a dombtetőkre épült városok, amelyek főszezonban a pezsgést jelentik a táj nyugalmában. Az egyik legbájosabb San Gimignano, nem véletlenül helyezik el épp ezt a települést számos Toszkánáról szóló útikönyv borítóján. A várost gyönyörű, kacskaringós utakon tudjuk megközelíteni, a tetőre érve pedig csodás látvány fogad. Az egész óváros egy központi térről leágazó néhány utcából áll, amelyekben egymást követik a kávézók, tradicionális termékeket, kerámiát, csemegéket kínáló üzletek, de megbújik közöttük néhány csecsebecsét áruló bolt is. San Gimignanót a „Tornyok városának” is nevezik, a központban lévő 13 torony okán, amelyekből egy látogatható – az viszont a legtetejéig.

,nászút,toszkána,úticél,last minute nászút,last minute úticél,olaszország,napsütötte toszkána,

 

Hasonló hangulat vár bennünket, ha a környék településeibe is ellátogatunk; kedvelt úticél még Volterra, Lucca, Siena, Arezzo, Cortona – az utóbbiban található az eredeti ház, amely a Napsütötte Toszkána című film történetében szerepel. Firenzébe érve – amely a tartomány közigazgatási központja –, egy teljesen más világ fogad. A kis községeket magunk mögött hagyva, itt a nagyváros lendülete sodor magával. Rengeteg kávézó és étterem várja vendégeit, csalogatnak a világmárkák üzletei, és persze kultúrából sincs hiány; történelmi belvárosa 1982-tól az UNESCO világörökségének része.

A térség egyik legismertebb látványossága a pisai ferde torony, amely rengeteg turistát vonz, ezért főszezonban érdemes kihasználni a honlapjukon elérhető előzetes jegyvásárlást, amennyiben szeretnénk a közel hatvan méteres toronyba is feljutni.

TOSZKÁNA ÉS A GASZTRONÓMIA

Olaszországban a katolikus vallás hatása több fronton érezhető. Egyfelől minden magára valamit is adó településen van legalább egy kis kápolna vagy minimum egy dóm, másrészt pedig még az ateista is asztali áldást mond, mert az olasz konyháért csak hálásak tudunk lenni. Épp ezért, ha van egy ok, amiért mindenki lángoló szeretetet táplál az olaszok iránt, az a gasztronómia. Az étkezések „antipasti”-ra, „primi piatti”-ra, „secondi piatti”-ra és „dolci”-ra vannak osztva, ami azt jelenti, hogy az előétel és a desszert közé belefér két főfogás, ez általában a tészta- és húsételek felszolgálását takarja. Az olaszoknál az evés és az étterembe járás egy közösségi program, afféle tradíció, aminek hetente legalább egyszer megadják a módját. A turistacélpontú éttermeket figyelembe nem véve, este 9 órára az étterem megtelik a helyiekkel, és előbb-utóbb azt veszed észre, hogy a saját hangodat sem hallod tőlük. Szinte zenél az anyanyelvük, olyannyira, hogy nem is bánodaz egyre inkább felerősödő háttérzajt.

,nászút,toszkána,úticél,last minute nászút,last minute úticél,olaszország,napsütötte toszkána,

,nászút,toszkána,úticél,last minute nászút,last minute úticél,olaszország,napsütötte toszkána,

A toszkán konyha az olasz gasztronómián belül is kiemelendő. A jó éghajlatnak köszönhetően friss, helyi alapanyagokkal dolgoznak, nem bonyolítják az ízeket, és egyszerű hozzávalókból készítenek ízletes fogásokat. A helyiek kihasználják a természet értékeit, rengeteg olívát termelnek, a nagy kiterjedésű búzamezőkön aratott búzából változatos kenyereket készítenek, ízletes sajtokat gyártanak, és persze a borvidékekből sincs hiány. Utóbbiak térségébe, kiváltképp a kedvelt Chianti vidékre érdemes kirándulni is, ahol az út mentén helyi termelőktől tudunk bort vásárolni. Ahogyan az olaszok mondják: „Évek, szeretők és a megivott bor… Ezeket nem szabad számolni.”

A gasztronómia java persze nemcsak éttermekben tapasztalható meg, hanem a helyi piacokon is. Érdeklődjünk a helyiektől, hogy mely napokon, hol tartanak piacot, ahol számos árus kínálja a sajtokat, sonkákat, zöldségeket, gyümölcsöt, és olykor lehetőség van a klasszikus streetfood fogyasztására is. Olasz módra persze.

SZÁLLÁS TOSZKÁNÁBAN

Ha Toszkánába vágyunk, érdemes az autentikus hangulatú szállások között válogatni – teljesen más érzés egy ilyen helyen felébredni, mint egy nyüzsgő belvárosi szállodában. Ezeket a szállásokat agriturismo néven kínálják; egy részük korábbi magtárakból lett átalakítva, mégis olyan érzés ott megszállni, mintha a saját toszkán villánkat vennénk uralmunk alá. Távol vannak a város zajától, és igazi kikapcsolódást nyújtanak azok számára, akik szeretnék magukba szippantani az olasz vidéki életérzést.

Mindazonáltal érdemes trenírozni az idegszálainkat arra, hogy nem minden szállásadó az angolnyelvtudósa, és olykor egy kulcsfontosságú mondatban több olasz szó hangzik el, mint angol. Vitatkozni ezen kár, ugyanazt fogják elismételni, csak hangosabban. Ellenben egy hét múlva Neked is jobban megy az olasz.

,nászút,toszkána,úticél,last minute nászút,last minute úticél,olaszország,napsütötte toszkána,

,nászút,toszkána,úticél,last minute nászút,last minute úticél,olaszország,napsütötte toszkána,

KÖZLEKEDÉS TOSZKÁNÁBAN

Toszkánában szinte nélkülözhetetlen az autó, mivel a települések nem feltétlenül fekszenek egymáshoz közel, a tömegközlekedés pedig lényegesen megbonyolítja az utazás szervezését, arról nem is beszélve, hogy mennyi időt elvesz. Épp ezért érdemes vagy autóval ideutazni, vagy pedig autót bérelni. Olaszországban az autópályán kapus rendszer működik, a lehajtók és települések kitáblázása pedig egyértelmű. Természetesen a kis községek közötti utazást célszerű és érdemes a dombok között meghúzódó bájos utakon megtenni – itt már jó, ha van topográfus a családban, vagy legalábbis egy megbízható GPS.

,nászút,toszkána,úticél,last minute nászút,last minute úticél,olaszország,napsütötte toszkána,

Képek forrása: Pinterest, discovertuscany.com, tuscanypictures.com/Sandro Santioli

Az olaszok közlekedésben tanúsított habitusáról rengeteg városi legenda kering, amit olykor nehéz is cáfolni. Egy mondás szerint, mikor Isten megteremtette Olaszországot, elgondolkodott, hogy túlságosan igazságtalan a többi országgal szemben, ugyanis minden szépet és jót erre a földrészre osztott. Ezért a dolog ellensúlyozására megteremtette az olaszokat. A közlekedési filozófiájuk sokszor emlékeztet erre a mondásra – a piros lámpa csak egy jó tanács, három sávot készítenek a kettőből, és tudatosan használják a dudaszót, ha kell, ha nem. Az viszont tagadhatatlan, hogy nagyon figyelnek egymásra, és a látszat ellenére felelősségteljesen szegnek szabályt.

Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!