Phi Phi szigetek, Koh Samui, Ko Phagnan. Thaiföld e három szigete és szigetcsoportja a turisták legkedveltebb kikapcsolódási pontjai.

Thaiföld évek óta az egyik legkedveltebb úti cél Ázsiában. Turisták milliói repülnek az országba, leginkább decembertől márciusig, amikor legalacsonyabb a csapadék mennyisége. Az Igaz mesék Thaiföldről szóló cikkemben már említettem, hogy Bangkokba érkezvén, pár nap elteltével érdemes dél felé venni az irányt. A közlekedésnek itt is számtalan formája van, a legkedveltebb és leggyorsabb pedig a légi közlekedés. A nagyjából egy órás út, a mögöttünk hagyott hosszú repülés után már meg sem kottyan, véleményem szerint pedig egy 10 óráig tartó vonatút, sokkal megterhelőbb, még akkor is, ha végig tudjuk aludni.Szigetek százai várják a kedves utazókat, akiknek nagyjából tudniuk kell, hogy mire vágynak és mit szeretnének csinálni a nyaralás hátralevő részében. Ehhez hoztamhárom, általam szeretett desztinációt és azon belül konkrét partszakaszokat, melyeket érdemes felkeresni, ha arra járunk.

Phi Phi szigetek

A Krabi tartományban található szigetcsoport, az egyik talán leglátogatottabb térség Thaiföldön. A Phi Phi szigetek hat elképesztően kicsi szigetből áll, melyek közül a két legkedveltebb a Phi Phi Leh és Phi Phi Don. Autók nem közlekedhetnek a szigeten, így mindenki biciklizik, sétál, vagy hajóval közelíti meg a partokat. Keskeny utcákon sétálhatunk, ahol özönlenek az emberek és egymás szájából nyílnak bárok, éttermek, búvár iskolák. Az egésznek van egy szuper bája és varázsa, pár óra elteltével, az ottani életritmus felvételével már nem is zavaró, sőt teljesen természetessé válik, és már-már ismerős arcok köszönnek vissza ezen az apró szigeten. Viszont, ha fürdőzésre vágyunk, akkor érdemes inkább hajóra szállni, vagy saját kajakot bérelni és meglátogatni a Monkey Beachet, ahol majmok százai zaklatják és rabolják ki a turistákat. Kicsit tovább hajózva a híres Maya Bay felé vehetjük az irányt, ahol a Part című filmet forgatták Leonardo Dicaprio főszereplésével. Az elképesztően magas kősziklák által körbevett, smaragdzöld színű öbölben érdemes búvárkodni is, hiszen a lábunk alatt megannyi, a szivárvány összes színében pompázó apró halacska ficánkol.

Érdemes: búvárkodás, hajókirándulások, tengerparti bulik

Legkeresettebb strandok: Maya bay, Monkey beach

 
A Phi Phi szigetek

Koh Samui A Samui szigetcsoport egy nagyobb szigete, melynek legszélesebb pontja 25 km. Elhelyezkedésének köszönhetően a tengerpartok változatossága megannyi programot rejteget. A sziget déli csücskében a hullámok szerelmesei surf-özhetnek?, jetski-zhetnek? vagy esetleg kite-surf-ölhetnek? is. Külön menekülési útvonal van kitáblázva a vízben, hiszen az áramlatok olyan emberfeletti erővel képesek egyik pillanatról a másikra megváltoztatni helyzetünket, hogy nem is gondolnánk. A sziget szebb partajira hatalmas resortok települtek, így nagyon nehezen talál az ember nyugodtabb vízű partszakaszokat. Erre kitűnő megoldásként szolgálhat az, hogy a szállodák recepcióján, mosolygósan és kedvesen megkérdezzük, hogy egy italt fogyasztás ellenében, használhatjuk-e a saját tengerpartjukat. Átalában mindig készségesen bólogatnak az ott dolgozók, és valljuk be, egy koktéllal a kézben tökéletes a nyaralás, nem?!

Érdemes: extrémsportok, fényűző resortok, buddhizmus

Legkeresettebb strandok: Lamai Beach, Melati Beach, Mae Nam, Bo Phut, Chawen partjai

 

Ko Phagnan Ezen a szigeten mindenki megtalálhatja a számára legkedveltebb kikapcsolódási formát, hiszen a kis buddhista templomokon mellett, bőven megfér a teliholdak köré szervezett hatalmas elektronikus bulisorozat is, a Full Moon Party. Kisgyermekkel is számos lehetőségünk akad, ahol a legkisebbek homokvárat építhetnek, bokáig érő tiszta vízben futkározhatnak, míg mi nyugágyból figyeljük őket. Motorra pattanva, nagyon magas hegyeket átszelve gyönyörű, szintén homokos strandokat találhatunk. Naplemente előtt haza felé indulva érdemes a sziklák szirtjén kialakított kis bárokba helyet foglalni, ahol végig nézhetjük, hogy a nap, hogyan bújik el a szigetek között. Számomra ezek a partok nyújtottak tökéletes feltöltődést, hiszen itt nincsenek vízi járművek, és a hangos, builzós zenét felváltották a lágy hangulatos ütemek. Ha ilyen és hasonló partokat keresünk, akkor a sziget keleti öbleit érdemes felkeresni.

Érdemes: búvárkodás Ko Tao felé, főzőiskolák, piacok, éjszakai élet, motorozás

Legkeresettebb strandok: Haad Rin, Thong Nai Pan Yai Beach, Chaloklum Bay

 

Fotók: ITT, ITT, ITT