Az Arioso Király utcai virágüzletében, – vagyis ez alkalommal a kávézójában – találkoztam Katja Schläflival, a márka megálmodójával. 13 évvel ezelőtt szeretett bele férjével Budapestbe, azóta köti szebbnél-szebb csokrait vásárlóinak és a menyasszonyainak a fővárosban.

Miért éppen Budapestet szemelte ki magának cégalapításra?

– Nevezhetem akár szerencsének is. Egy 56-ban disszidált magyar feleségével beszélgettem, aki gyönyörű történeteket mesélt Budapestről. Azt tanácsolta, hogy mindenképpen látogassak el ide, mert érdemes megnézni üzleti szempontból a várost, és én így is tettem. A férjemmel közösen utaztunk Magyarországra, és egy pillanat alatt beleszerettünk az itteni kultúrába és a pezsgő fővárosi életbe. A történet folytatása pedig ugyebár ismert.

 

Miben különbözik Ön szerint az Arioso a többi virágüzlettől?

– A virágokat mi nem csak dekorációs elemnek tekintjük. Mindegyik fajtának külön karaktere, személyisége van, amit mi igyekszünk minél jobban kihangsúlyozni az alkotásainkban. Mivel a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást szeretnénk nyújtani a klienseinknek, ezért tökéletes virágokra van szükségünk. Nem kell feltétlenül különleges, egzotikus fajtákra gondolni,ügyelünk arra is, hogy szezonálisan dolgozzunk, mivel a virágok mindig a saját idényükben a leggyönyörűbbek. Többek közöttezért is szerezzük be a készletünk nagy részét magyar termelőktől. Közöttük vannak olyanok, akik speciálisan egy virágfajtával foglalkoznak, és olyanok is, akik valóban egzotikus növényeket termesztenek. Olyan beszállítót is ismerünk, akinek az angol rózsái páratlanul gyönyörűek.

Az Arioso készítette el Sophia Lorent fiának esküvőjére is a dekorációt. Több olyan kliensük is van, akiknek esküvője titkos és maximális diszkréciót élvez.

A tavasz nemcsak a virágok, hanem az esküvők szezonja is. Mi alapján dől el, melyik menyasszony, milyen virágcsokrot tart majd a kezében?

– Minden a menyasszonyi ruhával kezdődik. Mi nem a trendeket követjük az Arioso-nál, inkább az időtlen eleganciát szeretnénk kifejezni virágcsokrainkkal és dekorációnkkal. Általában az ara személyisége határozza meg a menyasszonyi csokor designját, de fontos lépés az is, hogy ismerjük a ruha vonalát, stílusát. Általában elég jól meglátom az emberek igazi énjét, az ízlésüket, a személyiségüket, ezért hagyatkozom a megérzéseimre, amikor találkozom velük. A döntéseknél kell persze egyfajta kompromisszum is, egy közös nevező, amely alapján haladunk a tervezésben. Akik hozzánk jönnek, pontosan tudják, hogy milyen elvek szerint működünk, hogy mit várhatnak tőlünk és hogy mi – természetesen velük együtt – valami egyedi, csak nekik szóló dekorációt tudunk megálmodni és létrehozni. Amikor jönnek, válogatnak nekünk képeket, elmondják az elképzeléseiket, közben megismerjük őket, így folyamatosan formálódik és végül kialakul az a design, amely a lehetőségeikés az álmaik keresztmetszetében van. Ilyenkor öröm látni, hogya boldogság őszinte mosolya ül ki a megrendelő arcára. Ezekért a pillanatokért éri meg különösen ez a szakma.

 
Képek: Arioso, Kondella Misi, Interjú: Czank Lívia