A teltházas Daalarna PARADISE bemutató után új szerzőnk, Parádi Gabriella jelmeztervező, stylist, a Pumpkin Paradise blog szerzője készített interjút Benes Anitával. A show kulisszatitkairól, inspirációról és jövőbeni terveiről is olvashattok.

,paradise bemutató,daalarna,paradise,daalarna show,daalarna show 2017,daalarna bemutató,daalarna bemutató 2017,

Monet kertje után most a trópusokat idézted meg a PARADISE kollekció-val. A pálmaleveles vagy egyéb konkrét motívumok helyett azonban letisztult vonalakat láthattunk. Hogyan értelmezted át az inspirációt és építetted be a Daalarna világába?

A trópusokon, az esőerdőkben minden vibrál és ezt az élményt szerettem volna visszahozni, de inkább érzéseket tükrözve. Az alapanyagválasztásnál szívesen nyúltam az organza után, amelynek fényes, irizáló felülete a párás, vízpermettől fénylő leveleket juttatta eszembe. A kellemes, karamell árnyalatú ruháknál alkalmaztam ezt az anyagot, amelynek így egészen más üzenete lett, mintha szikrázó fehérben használtam volna.

Nagyon szeretem az élénk színeket, eddig azonban főként egy-egy nagy felületen használtam, ahogy az előző FLOWER kollekció esetében is látható volt. Akkor egy-egy öltözékben jelent meg az élénk napsárga, a banánzöld vagy a kék. Ennek sikerén felbátorodtam, és merészebben mertem a mintás anyagokhoz nyúlni. Korábban például még sosem mixeltem különböző mintákat. Most pedig a textilek karakterében és felületében is bátran társítottam szokatlanabb variációkat.

Sokféle csipkét használtam, amelyeknek a struktúrájában köszöntek vissza a minták.

A letisztult vonalakkal pedig azt a nyugodt, felszabadult, semmiképpen sem mesterkélt világot akartam felidézni, ami miatt sokan az egzotikus helyeket választják az esküvőjük helyszínéül. A PARADISE bemutató kifutójának háttereként szolgáló élő zöldnövénykulissza, amelyet Gyenes Szilvia dekoratőrrel közösen álmodtunk meg, is ezt az élményt varázsolta a Millenáris falai közé.

 

,daalarna,paradise,daalarna show,paradise bemutató,daalarna show 2017,daalarna bemutató,daalarna bemutató 2017,

Kifutóképek: FeCsa

A díszítések a PARADISE bemutató kollekciójában a kevesebb több elvén jelentek meg. Szinte minden kreációnál egy fókuszpontra összpontosíthattunk: gyöngysor hatású gombolás a hátrészen, amely vonzza a tekintetet, csipkedísz a nyakban, amely a szép dekoltázst emeli ki vagy éppen diszkrét Swarovski kristály applikáció az övrészen. Hogyan reagálnak a hazai menyasszonyok erre a modern világra, amely mentes a túldíszítéstől? Tudod befolyásolni az itthoni ízlésvilágot?

Szerencsére nagyon jól fogadják ezeket a vonalakat. Korábban szinte minden menyasszony arra készült, hogy a nagy napon, mint egy királylány vagy hercegnő mondja ki a boldogító igent. A vágyak olyan ruhákról szóltak amelyek mindenáron nagyszabásúak, mesekönyvbe illőek voltak, akár a kényelem árán is. Fűzőket viseltek, amelyekkel akár tíz centiméternél többet is behúzhattunk a derekukon. Ma már nem ez a legfőbb szempont. Elengedték ezt a megfelelési kényszert, és a komfortérzet került előtérbe.

De ha belegondolunk, hogy is lehetnél úgy szép, ha nem érzed magad jól abban, amit viselsz?

,daalarna,paradise,daalarna show,daalarna show 2017,paradise bemutató,daalarna bemutató,daalarna bemutató 2017,

“Az alapanyagválasztásnál szívesen nyúltam az organza után, amelynek fényes, irizáló felülete a párás, vízpermettől fénylő leveleket juttatta eszembe.”

Feltűnő volt, hogy a PARADISE kollekcióban sok csipke horgolt, riselínezett hatású volt. Ez a vonal az aktuális nemzetközi divattrendekben is erőteljesen jelen van. Mennyire hatnak a divattrendek az esküvői ruhákra?

Külső megfigyelő számára talán nem olyan feltűnő vagy könnyen észrevehető ez a kölcsönhatás, az alapanyaggyártók azonban nagyon érzékenyen reagálnak a divat változására. A nagy textilvásárokon, amely a szakmának szól, pillanatokon belül megjelennek az új trendek. Valóban, a csipkék terén új vonal a pamutcsipkék megjelenése. Talán a korábbi vintage stílus óriási sikere kapcsán fedezték újra fel ezt a technikát, amely újra a reneszánszát éli. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire fogom szeretni a pamutcsipkét és ilyen jól fogják fogadni a menyasszonyok. De abban is szerencsés vagyok, hogy olyan gyártókkal dolgozhatok együtt, akik szinte kitalálják az elképzeléseimet.

A PARADISE kollekcióban a csipkék kanyargó motívumai idézték meg a dzsungel indáit és nem mellesleg remek alapként szolgáltak ahhoz, hogy az arák alakját kiemeljem.

A sminkek is egyszerűsödtek, szintén a divattrendek hatására. Itt is a természetes szépséget kívántuk megmutatni, minimális csillogással. Sipos Zita remekül ráérez arra, amit látni szeretnék, akárcsak Hajas László, aki laza, természetes frizurákat álmodott meg a modelleknek.

paradise bemutató

“A csipkék terén új vonal a pamutcsipkék megjelenése” – Backstage fotók: Jaksa Tímea

A csapatoddal óriási munkát fektethettél a divatbemutatóba, miközben a bemutatótermed és varodád is új helyre költözött.

Szerencsére nagyon jó csapattal dolgozom. Amit a kifutón látott a közönség, 120 ember összehangolt munkájának az eredménye. Évek óta ugyanazzal a kreatív teammel dolgozom, akik szinte szavak nélkül is képesek ráhangolódni arra a világra, amit az adott szezonban megálmodok. Sokan a megújuláshoz leváltják a csapatukat, én azonban szeretem, hogy együtt tudunk megújulni, egymást inspirálva.

A bemutatótermem kivitelezését a férjem vezénylete le, aki nemcsak társként ismer jól engem, de a Daalarna indulása óta márka imidzsével is tisztában van. Jómagam október óta dolgoztam a PARADISE bemutató előkészületein megállás nélkül, a hétvégéket is beleértve.

paradise bemutató

Nagyon szép modellekkel dolgoztatok. Aki követ titeket a Secret Stories-on, láthatta, hogy nagyon komoly válogatás előzte meg a bemutatót. Könnyű megtalálni azokat a modelleket, akik legjobban tükrözik a márka üzenetét?

Ebben az évben könnyebb dolgom volt, mivel most megvártuk, hogy a nemzetközi fashion weekekről hazatérjenek a lányok. Így most sokkal nagyszabásúbb castingot rendeztünk és több ügynökség modelljeiből választhattunk.

Egyedülálló, hogy mindenki számára nyitott bemutatókat rendezel. Az őrületes tömeget és sikert látva nem gondoltál arra, hogy évente kétszer rendezz bemutatót?

Őszintén megmondom, hogy ez a nagy érdeklődés óriási megtiszteltetés számomra. Ugyanakkor meglep és néha meg is rémít. Óriási munka és nagy felelősség több ezer embernek megfelelni. Az esküvőiruha-divatban nem igazán léteznek téli vagy tavaszi szezonok, így biztos, hogy nem fogunk duplázni. Most inkább szusszanunk egy kicsit a PARADISE bemutató után.

Kattints arra a képre az alábbi galériából, amit nagyobb méretben szeretnél megnézni!

 

Ne maradj le egyetlen titkos történetről se: lájkold a Secret Stories-t a Facebookon és az Instagramon is!