A mesés Réunion szigetén járt néhány héttel ezelőtt a Daalarna stábja, hogy elkészítsék a 2018-as kollekció kampányfotóit. A fotózás kulisszatitkairól már olvashattatok egy részletes interjút Benes Anitával, ezúttal pedig a teljes stábot kérdeztük a legszebb élményeikről.

Papp Éva és Schneider Zoltán

– fotó –

Mi volt a legszebb élményetek Réunion szigetén?

Papp Éva: Anita imád felfedezni, imádja a vizet. Ültem a parton és odajött hozzám, hogy azonnal menjek vele sznorkelezni. Soha nem próbáltam még, de azonnal mentem. Gyönyörű halakat, korallt és egy kb. 50 cm-es teknőst láttunk. Nagyon nagy élmény volt.

A sziget melyik részét/ természeti látványosságát ajánlanátok a leginkább a Secret Stories olvasóinak?

Papp Éva: Zoli részt vett egy helikopter túrán, ahol meg tudták nézni a szigetet. A vulkán fantasztikus volt így felülnézetből is. Nagyon sok látnivaló van a szigeten. Mi elsősorban az óceánparton voltunk a fotózási helyszín miatt. Igazából újra vissza kellene menni és felfedezni a szigetet, mert csak a töredékét láttuk. Valóban egyedülálló, különleges élményről van szó.

Mennyiben más egy külső helyszínen fotózni, mint stúdióban? Mire kell figyelni ilyenkor?

Papp Éva és Schneider Zoltán: A műteremben mi állítjuk be a fényt, ami így állandó. Külső helyszínen alkalmazkodunk az adott fényhez. Illetve akkor fotózunk, amikor a nekünk megfelelő hangulat eléréséhez ideálisak a fényviszonyok.

 

 

 

Szikszai Johanna

– modell –

Modellként rengeteget utazol. Van valamilyen bevált praktikád, hogyan lehet átvészelni a hosszabb repülőutakat?

Nagyszerű praktikáim vannak a hosszú repülőutakra, amiket előszeretettel osztogatok is másoknak. Van, hogy egy egész napos (ebből 12-14 óra repülés) utazás után rövid időn belül kamera elé kell állnom kipihenten, top formában. Ha éjszakai járattal utazunk, akkor a nyakpárna, szemmaszk, füldugó elmaradhatatlan kellékek, illetve van egy vitaminokat és melatonint tartalmazó ital, amiből legurítok kettőt alvás előtt (EmergenZzz a neve). Nappali járat esetén minden fél-egy órában megiszom egy pohár vizet lehetőleg az Emergen-C vitaminommal, ami 1000mg C-vitamint és sok más vitamint tartalmaz. (Az Emergen-Zzz és Emergen-C italporokat Londonban és New Yorkban vettem eddig, de egy ismerősöm már itthon is felfedezte.)

Nagyjából óránként teszek pár lépést, guggolok tízet, kicsit megnyújtom magam. A levegő szárazsága miatt fontos a hidratálás, így mindig bedobok egy kis tégely multifunkciós olajat (Nuxe szárazolaj vagy kókuszolaj), amivel az arcomat és a hajamat kenegetem.

Milyen élmény volt ez a pár nap és a fotózás számodra Anitával és a stábbal Réunion szigetén?

A stábot eddig is ismertem, de sosem voltunk még napokig összezárva. Ilyenkor alkalom nyílik mindenkit sokkal jobban megismerni, hiszen együtt utazunk, együtt indítjuk a napot az álmos hajnalokon és együtt csacsogunk a vacsoraasztalnál. A Daalarna csapat az egyik kedvencem, mindenki kedves, őszinte, szórakoztató, teljesen mentes a divatszakmában oly sokszor jelenlévő felszínességtől. Anita és Viki pedig szívét-lelkét kitette, hogy minden tökéletes legyen és szerintem a többiek nevében is mondhatom, olyan volt ez a hét, mint egy közös, baráti nyaralás. Köszönünk mindent, Anita!

 

 

 

Kiss Csilla

– smink és frizura –

A sziget melyik természeti látványosságát ajánlanád a leginkább a Secret Stories olvasóinak?

Inspiráló volt egy ilyen helyen dolgozni Nagy élmény volt az utazás a megszokott csapattal. Az egész táj nagyon más volt; csodálatos a természet és a fények, amely a smink szempontjából nagyon előnyösnek bizonyult. Szerintem érdemes az egész szigetet bejárni, mert itt minden van a vízeséstől kezdve vulkánig. Sajnos cápát nem láttunk. 🙂

Mire kell figyelni egy szabadtéri fotózásra készülő sminknél és frizuránál? Mennyiben kell másképp készíteni, mint a stúdiós fotózásra?

Alkalmazkodni kellett az időjáráshoz. Ebben az esetben a páratartalom volt magas és a nap erőssége is másabb, mint nálunk. Emiatt magasabb fényvédőt tartalmazó, vízálló alapozót és vízálló szempillaspirált használtam. A szemhéjra vannak szintén víz- és verítékálló festékek. A hajnál az időjárás miatt minél kevesebb anyagot használtam és helyette inkább gyakrabban frissítettem.

Mesélsz kicsit arról, hogy milyen sminket és frizurát álmodtatok meg a lányoknak a kampányhoz Réunion szigetén?

Csak egy friss, kicsit fényes sminket találtunk ki Anitával. Olyan volt kicsit, mintha nem is lennének kifestve a modellek, inkább a természetes szépségüket erősítettük. A szájra került egy rózsás árnyalatú matt rúzs, de inkább csak beütögetve és nem vastagon.

 

 

 

Somlói Viktória

– sales- és marketingmenedzser –

Mi volt a legszebb élményed Réunion szigetén?

Ha csak egyet emelhetek ki, akkor az a helikopteres túra, amire az utolsó ott töltött napunkon mentünk. Ekkor túl voltunk már a fotózáson és még indulás előtt kitaláltuk, hogy megnézzük felülről a szigetet. Először nagyon izgult mindenki, köztük én is mivel elöl ültem a pilóta mellett, egyszerre volt félelmetes és csodálatos. Elrepültünk hatalmas hegyek között, vulkán felett, vízesések között. Felejthetetlen élmény!

Egy ilyen emlékezetes hét és gyönyörű fotók után az olvasók számára bizonyára igazi álommunkának tűnik a foglalkozásod. Hogy kicsit árnyaljuk a képet, elmeséled nekünk, hogy mennyire szólt a munkáról és mennyire a pihenésről ez a Réunion szigetén töltött hét?

Minden nap reggel 6-kor keltünk, sőt a modellek még korábban, hogy a napfelkeltében tudjunk fotózni, amikor a legszebbek a fények. A délelőtti fotózás után 2-3 órán keresztül válogattuk le a képeket Anitával és a fotósokkal, ami azt jelenti, hogy előszűrtük azokat a fotókat, amik a legjobban sikerültek. Ez után volt egy kis pihenő, majd 2-kor ismét készülődés, indulás a délutáni fotózás helyszínére. A naplementében történő fotózás után este 7 körül érkeztünk vissza a szállásra. Igazából így telt minden napunk, természetesen amikor tudtuk, akkor a pihenőt a tengerparton tartottuk. 🙂 Bár gyönyörű helyen voltunk, ráadásul egy szuper csapattal, ez a kirándulás mégis inkább munkaút volt, mint nyaralás, hiszen mindenki egy célért volt a szigeten, hogy a következő kampányunk fotói csodaszépek legyenek.

 

 

 

Tóth Sára

– modell –

Mi volt a legszebb élményed Réunion szigetén?

Nagyon nehéz csak egy dolgot kiemelni. Ami a legjobban megfogott, az a természet közelsége. Egyáltalán nem éreztem azt, hogy kíméletlenül meghódította volna ezt a szigetet az ember. Sőt, ellenkezőleg, az volt a benyomásom, hogy csak vendégségbe érkezett, és mélyen tiszteli a növényeket, állatokat. De nem csak a természet ragadott magával.

Utolsó előtti nap hamarabb végeztünk a délutáni fotózással, és így lehetőségünk adódott ellátogatni az egyik helyi strandra. Szerintem mondhatom azt, hogy az a délután volt a legszebb élményem. Lenyűgöző, de egyben félelmetes volt ülni a parton, és az ötméteres hullámokat figyelni. Még sosem éreztem magam ennyire kicsinek, és törékenynek a természet ősi erejével szemben. A strand természetesen tele volt élettel. A helyi lakosok, a cápaveszély ellenére, egymással versenyezve hullám szörföztek. A fiatalok bandákba verődve beszélgettek a parton, ugráltak ki-be a hullámokból, röpiztek, vagy éppen egy gitárral a kezükben énekelgettek. Ahogy ment le a nap, jobbra tőlem megjelent egy korombeli fiúcsapat, beástak a homokba egy nagy gumilabdát, majd a labdát trambulinként használva hármas-szaltókat ugrottak. Nagyon idilli volt ott ülni és mindeközben a naplementét nézni, már-már klisésnek mondható, annyira meghitt és tökéletes volt az az este.

Modellként mi volt számodra a legizgalmasabb kihívás a tengerparti fotózásokon?

Az egyik legnagyobb kihívás számomra a vizes képek elkészítése volt. Legtöbbször engem küldtek be a tengerbe. A legnehezebb az volt, amikor a földön kellett feküdnöm, mert a homok még véletlenül sem volt finom szemcséjű. Amikor egy nagyobb hullám érkezett és átcsapott felettem, akkor volt arra a legnagyobb az esély, hogy a legszebb képek készülnek. Ezzel egy időben minden porcikámra figyelnem kellett: szépen tartsam a kezem, lábam, a megfelelő pillanatban nézzek a kamerába, és még valamit sugalljon is a tekintetem. Természetesen ne azt, hogy belement a homok a fülembe. Reggelente a szél is fújt, 10-20 perc után nagyon elkezdtem fázni, miközben a vízben feküdtem. Figyelnem kellett arra, hogy ne remegjen hidegtől a szám, és halál kényelmesnek mutatkozzon a felvett pozíció. Kora reggel, fáradtan, vizes ruhában illetve hajjal, nagyon össze kellett szednem magam, hogy szépnek mutatkozzak. Kihívás volt, de a fotózások után rögtön egy forró kádban üldögéltem egy könyvvel a kezemben. 🙂 Végignézve az anyagot, szerintem gyönyörű képek készültek, kíváncsian várom a végeredményt.

 

 

 

Benes Anita

– vezető tervező, Daalarna – 

Hogyan választottatok helyszíneket a kampányfotókhoz?

Azt már otthon is tudtam, hogy tengerparton szeretném elkészíteni a kampányfotókat. A szigetre megérkezve úgy éreztem, hogy egy legalább tucatnyi kampányfotózásra elegendő helyszín kínálkozik, ezért kicsit sajnáltam is, hogy a koncepció egysége miatt nem tudunk több mesés tájon fotózni. Papp Éva és Schneider Zoltán már otthon, a Google Earth segítségével körbejárta a szigetet, így nagyjából előre tudtuk, melyik az a partszakasz, ami számunkra jó lehet. A megérkezésünk után elmentünk élőben is megnézni őket és tökéletesnek bizonyultak a valóságban is. Azt nagyon sajnálom, hogy a koncepció miatt ki kellett hagynunk a vulkánt, mint fotózási helyszínt. Elképesztő, marsi táj fogadott minket, a vörös vulkáni kövek és a homok miatt gyönyörű színekkel.

Mi volt a legszebb élményed?

Az utolsó napon hagytunk egy kis szabadidőt magunknak és helikopterrel berepültünk a hegyek közé. Olyan volt, mintha az Avatar filmben találtuk volna magunkat. Egy szűk völgyön keresztül repültünk be, olyan érzés volt, mint a Csillagok háborújában, mikor Luke Skywalker berepül a Halálcsillagba. Aztán egyszer csak beértünk egy katlanba, szemben a vízesés, körös-körül esőerdő. A pilóta közel vitt minket a vízeséshez, a hegyekhez, szinte súrolta a gép szárnya a leveleket és a vizet. Persze az elején elfogott a rettegés, de az élmény egyszerűen olyan elképesztő volt, hogy egy idő után félni is elfelejtettem. Talán eddig életem legizgalmasabb kalandja volt. Nem mentünk mindannyian a stábból, de akik kimaradtak, végül nagyon megbánták, hogy a pihenést választottak.

Mi a különbség a természetes és a műtermi fotózás között, ha a ruhákat nézzük?

Nemcsak a kampányt, de az egész kollekciót a helyszínhez igazítva terveztem, a színeikben és az anyaghasználatban egyaránt. A ruhák úgy lettek kialakítva, hogy a legkisebb szellő is megmozgassa őket, illetve hogy akár tengerbe is lehessen menni bennük, vagy a homokon-kavicson mozgolódva se szakadjanak el. Ez a kollekció arról is szól, hogy a menyasszonyok akár kevésbé steril körülmények között is felvehessék és probléma nélkül viselhessék az esküvői ruhájukat. Tehát ha valaki egy egzotikus esküvőt tervez a Maldív-szigeteken vagy akár Réunion szigetén, az olyan szabadon tudjon benne mozogni, ahogy azt a modellek tették a kampányfotók készítésekor.

 

 

 

 

Még több Daalarna kulisszatitokért kattints ide! Ha pedig még több mesés úti célról olvasnál, ebben a rovatban megtalálod!