Marilyn Monroe elhíresült frázisa minden időben megállja a helyét: “Diamonds are a girl’s best friend”. Ugyanakkor egy kirakati üveg előtt ácsorogva általában nem is gondolunk bele a kiválasztott ékszer múltjába. Pedig érdemes. Vintage gyűrű kisokosunk következik.

Az ékszerek története

Az ötvösség az emberiség legősibb és legnemesebb iparágai közé tartozik. Múltjának megismerésével jobban megérthetjük miért is szólít meg a kiválasztott ékszer és miért nem hagy nyugodni, amíg nem viselhetjük magunkon, nem birtokolhatjuk. Beszélgetőtársam, Szalai Lilla, ékszerész, ékszer becsüs,aki több mint húszéve van a pályán. Európa egyik legnevesebb aukciósházában dolgozott, azon kevés szakmabeli közé tartozik, aki briliánsvizsgával rendelkezik. Árverési múltja folytán rengeteg antik gyűrű megfordult a kezei között.

A vintage daraboknak a divatban is nagy a trendje. Egyre nagyobb értéket képviselnek a régi dizájner ruhák, hírességek, filmcsillagok, előszeretettel hordanak vintage dizájnerdarabokat filmbemutatókon, díjátadókon. A trend nem kerülte el az ékszereket sem.

Az első ékszerek tollakból, kagylókból készültek. Később a nemes anyagok megjelenésével különböző funkciók is megjelentek. Ez lehetett hatalmi, vallási vagy vagyoni helyzet mércéje, de mindenképpen társadalmi rangot jelzett. A gyémánt megjelenése 3000 évvel ezelőttire tehető, az első gyémántbánya i.e. VIII. században, Indiában nyílt meg. A nemesfémek, drágakövek, gyémánt tulajdonsága hogy éppen ritkaságuk, korlátozott megszerezhetőségük miatt megmarad az értékállóságuk. Ezért alkalmasak arra, hogy befektetés vagy vagyonmentés célját szolgálják.

,vintage gyűrű,eljegyzés,házasság,ékszer,

Vintage gyűrű – ahány ékszer, annyiféle szépség

Mire figyeljünk, ha vintage gyűrű vásárlása a tervünk eljegyzésre?

1. A fémjel

Az, hogy mit tartottak az emberek szépnek, koronként változott. Azonban igen kedvelt korszak az ékszerkedvelők körében a szecesszió, Art Deco, így korunk ötvösei is szívesen visszanyúlnak e régmúlt korok formanyelvéhez a korabeli motívumok használatával, hozzátéve, hogy nem hamisítás céljából. Ezért ha valóban autentikus ékszert, gyűrűt szeretnénk hazavinni, győződjünk meg a kornak megfelelő fémjel meglétéről.

2. Ezüstfoglalat

Szinténtévhit kering az ezüstfoglalatos gyűrűkről, ékszerekről ugyanis egészen a viktoriánus kortól kezdve a szecesszión át még a kiegyezés korszaka után is az arany alsó sínrészre szinte csak ezüst foglalatokat forrasztottak és ezekbe foglalták a gyémántokat, briliánsokat. Sokan nem ismerik e korszak szokásait és az ezüstfoglalatos gyűrűket nem tartják valódinak, pedig az igazi értéket ezek az ékszerek hordozzák.

3. Briliáns vagy gyémánt?

Itt kitérnék a briliáns és gyémánt különbségére, ami nincs is igazából, mindössze annyi, hogy a briliáns a gyémánt csiszolt változata. Tehát egy briliáns eljegyzési gyűrű is gyémántgyűrű, mert az anyaguk ugyanaz. (Ez a nem minden bogár rovar, de minden rovar bogár esete.)

vintage ekszerek,vintage gyűrű

Vintage gyűrű – ahány ékszer, annyiféle szépség

4. Nem elég, hogy régi a vintage gyűrű

Ahogy egy-egy nevezetes ékszer sorsát okiratok alapján, nyomon követhetjük, úgy képzeljük csak el, hogy a birtokunkba jutott ékszer is mi mindenről tudna mesélni. Ezért fontos tudni, hogy a vintage nem elég, hogy régi legyen, különlegesnek, értékesnek kell lennie születése pillanatától.

Például I. Erzsébet pompás gyöngysora melyet festményényeken visel, eredetileg VII. Kelemen pápa Medici Katalinnak adott nászajándéka. Ezután fia, II. Ferenc feleségül veszi a skótok királynőjét, Máriát, aki férje halálakor (1560) megörököli és Skóciába viszi a gyöngysort, ahol később I. Jakabra száll. Ekkor veszi meg Jakabtól Erzsébet királynő 3000 fontért. (Másfél nemzedék alatt négy európai uralkodóház között vándorolt a gyöngysor.)

5. Milyen megbízható forrásokból vásárolhatunk vintage gyűrűket?

Az igazán régi ékszerekhez leginkább árveréseken juthatunk hozzá és azt, hogy mennyit adhatunk egy-egy ékszerért meghatározza: – az ékszer kora, ebből adódó ritkasága, például egy antik ékszer a XIX. század közepéig készülhetett, – az ékszerben előforduló nemesfém súlya, – az ékszer állapota: sértetlen, hibás, javított-e, – az ékszerbe foglalt gyémánt, briliáns minősége.

,vintage gyuruk,vintage gyűrű,

Vintage gyűrű – ahány ékszer, annyiféle szépség

6. Ha briliáns, akkor…

A briliáns gyűrűk vásárlásánál főként az egyköves; úgynevezett szoliter gyűrűknél a gyémánt jellemzőit összefoglaló 4C körüljárását javasolnám: – Color (szín) fehértől a barnás árnyalatig, – Clarity (tisztaság) mekkora zárványokat tartalmaz, – Cut (csiszolás) modern, régi, különféle fantázia csiszolások, – Carat (súly) mérete.

Egy briliáns gyűrű esetében az ár-értek arányát nem mindig lehet pontosan összeegyeztetni, ugyanis egy rosszabb minőségű briliánsnak is lehet olyan “tüze” (brillanciája), hogy az az értékén felüli összeget is megéri.

7. Még több tipp

A mai ékszerpiac főként tömeggyártásra termel, a használt ékszerek kereskedelme aranykorát éli. Azonban egy használt gyűrű megvásárlásánál mérlegeljük, valóban megéri e megvenni és a következő szempontokat javasolnám követni: – A gyűrű foglalatát, ha cirkóniát, ha gyémántot tartalmaz nagyító alatt megvizsgálni mennyire masszív, nem kopott-e. – A gyűrű sínrészét (az ujjunk tövénél) ellenőrizni mennyire van elvékonyodva ugyanis ezen a részen éri a legnagyobb fizikai hatás a gyűrűt. – A gyűrű mérete, ha nagy vagy kicsi szűkíthető vagy tágítható-e.

Az igazán személyiségünkhöz illő gyűrű kiválasztásához érdemes felkeresni igazi szakembereket, ékszerészeket, akik szakmai tudásukkal az elképzelt, megálmodott ékszert életre keltik.

Ha egy vintage gyűrű és új ékszer között kellene választnaod, te melyikre voksolnál?  Ide kattintva a szecesszió nagymesterének, Lechner Ödönnek munkásságát mutatjuk meg.

Fotók: Pinterest, 1stdibs: Antique and Modern Furniture, Jewelry, Fashion & Art, Brilliant Earth, Szalai Lilla FloÉkszer