Rossz idő az esküvőn? Semmi gond! Két hazai esküvőfotós, Jaksa Tímea és Kondella Misi tippjeinek segítségével eláruljuk, hogy hogyan kovácsolhatsz belőle előnyt az esküvői fotóidon.

Rossz idő az esküvőn? – Így kovácsolhatsz belőle előnyt a fotókon – Fotó: Kondella Misi

November eleje van, odakint tombol az ősz. Néha talán nyirkos és hideg, ami a négy falon kívül vár minket, de annyi színt, élményt és hangulatot rejt magában ez az évszak, hogy még a nyár legnagyobb szerelmeseinek is megenyhül a szíve, ha egyre jobban kezd magába szippantani a kinti – és persze a lakás melegében uralkodó – légkör. Ez az időszak kimeríthetetlen lehetőséget kínál az esküvőkhöz is: a változatos színek, a meghitt dekoráció, a meleg fények mind beköltözhetnek a helyiségekbe.

A legtöbben azonban mégis tartunk az ekkorra szervezett esküvőktől, sőt leginkább csak nyárra korlátozódik az optimális időpontok vadászata. Hogy miért? Talán sokunk a kiszámíthatatlan időjárást és az esőt teszi felelőssé. Pedig az, hogy az idő borús, még nem jelenti azt, hogy az esküvődnek is annak kell lennie. A téveszméket két nagyszerű hazai esküvőfotós, Jaksa Tímea és Kondella Misi oszlatja el, és megosztanak néhány titkot arról is, hogy hogyan lásd különlegesnek és megismételhetetlennek az ilyenkor készült fotósorozatokat.

Ne hagyd, hogy a rossz idő az esküvőn kihatással legyen a megélt érzésekre

Timivel egyező álláspontra jutunk, hogy a szervezés során az időpont megválasztásakor mennyire szétnyílik az olló a házasulók két csoportjára. Ahogy ő mondja, van ennek egy sajátos pszichológiája: a nyári menyasszonyok sokkal jobban bevállalják a nyári meleget, minthogy szakadjon az eső; ezzel szemben viszont a tavaszi, őszi, téli menyasszonyoknak mindig nagyobb a tűrésküszöbük. Annak örülnek, azzal dolgoznak, amit az a nap hoz.

Fotó: Kondella Misi

Az elmúlt időszak magam részéről szerzett tapasztalata ezt a látásmódot erősíti. Ha menyasszonyokkal készítettem interjút, könnyű volt megállapítani a legnagyobb közös nevezőt a beszélgetésekben. Senkinek sem jut eszébe, hogy megbotlik vonulás közben, hogy elkésik a tanú, hogy otthon marad a gyűrű, hogy nemet mond a vőlegény. Az egyetlen sarkalatos probléma, hogy mi lesz akkor, ha az esküvőn esik az eső.

A legtöbben szeretnek egy Armageddon-szintű időjárást vizualizálni legnagyobb félelemként, pedig a borúsabb vagy akár a viharos időjárás sokkal több kellemes meglepetést tartogat, mint azt első pillantásra gondolnánk.

Fotó: Kondella Misi

Mindez természetesen a szervezés oldaláról mindig egy kicsivel több fejtörést igényel – azaz mit tegyünk, hogy mindenki megússza szárazon –, azonban már nem feltétlenül kell, hogy meglepetésként érjen a viszontagságos időjárás. „Ma már az időjárást előrejelző oldalak – ha hosszú távra nem is teljes biztonsággal –, de azért egy–két napra előre már többnyire megbízhatóan jelzik, hogy mire számíthatunk – ennek megfelelően a fotózást is tudjuk a körülményekhez igazítani. Ez megvalósulhat például úgy, hogy az aznapi fotózásokat nem egy blokkba sűrítjük bele, hanem elosztjuk tíz percekre vagy félórákra. Így mind a képanyag, mind a fények változatosabbak lesznek, és emellett megvan az az előnye is, hogyha délben még esett az eső, akkor lehet estére már nem fog” – mondja Misi.

Az egyik legnagyobb kihívás azonban nem aköré csoportosul, hogy el tudd intézni, hogy senki se ázzon meg, és hogy az utolsó kis masnit se vigye el a szél. Sokkal inkább fontosabb, hogy ne hagyd, hogy az időjárás határozza meg az aznapi érzéseidet.

Ezzel kapcsolatban szóról szóra megmaradtak bennem Timi gondolatai. „Fotósként az a feladatunk, hogy próbáljuk a pár figyelmét arra fordítani, amiért ez a házasság megszületik. Az, hogy a kettejük közötti szerelem és kötelék a fontos ezen a napon, és hogy mire fognak ebből utólag emlékezni. Ha a pár végig izgul és aggódik, akkor később erre fog visszaemlékezni. De az évek távlatából, ha visszanézem, mi az, ami igazából számít?! Az, hogy szeretem a másikat. Az, hogy egy életre kötsz házasságot. Az, hogy együtt vagy a szeretteiddel, esztek és táncoltok egy jót. Bár fontosak a részletek, de nem kell, hogy csak azokról szóljon ez a nap; az rossz idő is csak egy részlet. Amiről az esküvő szól, az ugyanúgy megtörténik, legyen aznap bármi is odakint. Ez a fontos.”

Fotó: Jaksa Tímea

Rossz idő az esküvőn – A szélsőséges időjárás szépségei

A két fotográfussal akarva-akaratlanul több körben vontunk párhuzamot a nyári hőségben tartott esküvőkkel, de a pozitív okokkal teli mérleg végül szinte mindig a hűvösebb idő felé billent el.

Én szívem szerint az összes esküvőt őszre vagy télre szervezném – kezd bele Misi. – Őszinte leszek, a nyári kánikula sokkal inkább embert próbálóbb. Nem mozog a levegő, a légkondicionáló nem mindig optimalizálja az igényeket, illetve a sminkek és a frizurák is nehezen bírják a forróságot. Ebben a helyzetben nagyon nehéz nyerni. Míg egy őszi-téli esküvőn könnyű az időjáráshoz megfelelő ruházatot találni, szélesebb a skála a kiegészítőket illetően is. Fotós látásmóddal pedig kétségtelenül az egyik legnagyobb előnye a rosszabb időjárási körülmények között tartott esküvőknek az, hogy a borús időnél szórt fény van – ellentétben az éles direkt napsütéssel –, drámaibbak a fények, jó textúrák, tükröződések jelennek meg, és persze tobzódni lehet a markáns természeti jelenségekben.

Az egész egy nagyon jó hangulatot tud teremteni, ami szinte úgy köszön vissza a fényképről, mintha az egy festmény volna. Fontos, hogy ha ez történik aznap, akkor ezt nem kell elrejteni, nem kell félni attól, hogy a nap ezen oldalát is megmutassuk egy fotósorozatban – ettől lesz egyedi és emlékezetes a pár esküvője.”

Fotó: Kondella Misi

Természetesen gombnyomásra nem változtatható meg az a látásmód, ami a házasulók terveiben körvonalazódik, és az a biztonságra és kockázatvállalás elkerülésére törekvő magatartás sem, ami sok párt jellemez. Viszont egyre elfogadottabb, hogy a szélsőségek nem feltétlenül járnak negatív töltettel, és vannak alkalmak, amikor kifejezetten előnyt lehet belőlük kovácsolni. Ezen a vonalon tovább haladva Timit kérdezem.

„Mi jelent számomra a nagyon jó kép? – válaszol a kérdésemre. – Nekem a megismételhetetlenséget. Amiben olyan pillanatot, hangulatot, érzelmet látok, amit ha ezerszer odaállnék sem lehetne újra megörökíteni. Ha esik az eső, ha fúj a szél, az olyan reakciókat vált ki emberekből, a fátyolból, a ruhából – sőt lényegében az egész környezetből –, amit nem tudsz még egyszer megcsinálni. Ráadásul a menyasszonyi ruhának az esőtől semmi baja nem lesz; a tűző nap bizonyos tekintetben viszont sokkal nagyobb ellenség.

Gondolj bele, felülről jön a fény, az nagyon csúnya karikákat tud az emberekre rajzolni. Viszont képzeld csak el a vihar előtti és utáni fényeket, nincs is szebb a világon. A menyasszonyi képi világ eleve jól elbírja a semleges, fakóbb dolgokat is.”

Már csak egy megválaszolatlan kérdés maradt bennem a hallottak után: amit egy fotográfus jónak lát – például egy grandiózus felhő-együttest a háttérben –, arról hogyan, milyen indokkal lehet meggyőzni egy félig rémült menyasszonyt, hogy minden nagyon szép lesz. Ésszerű és lényegében egyöntetű választ kapok a két fotóstól: ez az ő napja, ez történt aznap, és soha többet nem fog ez így összeállni. Attól lesz mindez nagyon szép, hogy ez egy egyszeri együttállása a természetnek; megismételhetetlen, akárcsak az esküvőjük.

Fotó: Jaksa Tímea

A jó szolgáltatók fontossága

Talán magyarázatot sem kell ahhoz fűzni, hogy miért kiemelkedően fontos az, hogy olyan szolgáltatókkal dolgozzunk együtt, akik kimagasló szakértelemmel bírnak, és akikben megbízunk. Egész életünkben emlékezünk majd ezekre a pillanatokra, és bár elképzelhető, hogy egy kis esőt megszépítenek majd az eltelt évek, de a fényképeket nem. Misi ügyesen egy hasonlattal úgy fogalmaz, hogy egy hozzáértő dekoratőr sem attól profi, hogy szépen fel tud ragasztani egy dekorációt. A profizmus ott kezdődik, hogy tudja mit kell tenni akkor, ha baj van. Hasonló gondolatmenet mentén dolgoznak a fotósok is.

Ha valakinek megvan a kellő tapasztalata és technikai tudása, amiből a legtöbbet tudja kihozni, akkor nincs szükségünk aggodalomra; egyszerűen csak hinnünk kell abban, hogy amit mond, az a javunkra válik – még akkor is, ha laikusként elsőre más meglátással bírunk.

A bizalom fontosságát Timi is kiemeli, sőt ezzel kapcsolatban egy kis történetet is megoszt velem. „Jó érzés, amikor bíznak bennem az emberek. Bár őszinte leszek, néha el is gondolkodom, hogy bizonyos dolgokra hogyan tudom rávenni őket. Ugyan nem esőhöz köthető, de volt egyszer egy párosom, akikkel egy víz alatti fotózást csináltunk. Szeretek belemenni a pár történetébe, hobbijába, álmaiba, így volt ez akkor is. A fiú imádott búvárkodni, majd hamar magával rántotta a lányt is ebbe a szenvedélyébe; olyannyira, hogy végül az esküvői tematikájuk is víz alatti stílusvilágra épült. A fotózást a tengerben tartottuk. Tudtam, hogyha nem érem el, hogy nyitva tartsák a szemüket a víz alatt, akkor nem készülnek majd igazán érzelmes képek, ezért muszáj volt meggyőznöm őket, hogy egy pillanatig nézzenek egymásra – mindezt a sós vízben. Megtették és csodálatos képek születtek. Mindezt azért mesélem, hogy a menyasszonyok elhiggyék, hogy a víz nem ellensége az esküvői ruhának. Sőt nagyon jó dolgokat tud alkotni.”

Játék a kiegészítőkkel

Néhány éve nagy divatnak örvendett, hogy halmozzunk össze mindenféle kiegészítőt az esküvőre. Legyen „love” felirat, legyen tábla az ajtón, az asztalon, a fán, a kutya nyakában. Minél több ponton emlékeztettek az esküvőre, annál inkább jobbnak éreztük a helyzetet – na nem mintha a századik „wedding” felirat nélkül nem tudtuk volna, hogy nem egy szokásos grillezésre jöttünk a barátokkal.

Manapság már – ahogy Timi fogalmaz – el kell tudni érni ezen a téren is egy olyan volument, ami ténylegesen izgalmat és rajongást ébreszt a vendégekben. Ha például esős esküvőre keresel kiegészítőt, – ami egyébként mindig képes viccet csinálni a helyzetből –, akkor gondolkodj nagyban.

Vásárolj például sok-sok fehér ernyőt. Ha kell, százat.

Mókás történetekből persze nincs hiány, Misi búvárruhába öltözött vőlegényről is mesél, persze megjegyzi azt is, hogy a gumicsizma, az esőkabát vagy az imént említett ernyő legalább olyan praktikus, mint amilyen szórakoztató is egy fotón.

Amikor már tényleg Armageddon van

Természetes, hogy a legelvetemültebb és legbátrabb párosoknál is eljön az a pont, amikor azt mondják, hogy szép az a villám és romantikus a szakadó eső, de még szebb és romantikusabb lenne egy száraz menyasszony és vőlegény odabent. Logikus, senki sem akar ázott veréb lenni a saját esküvőjén. A komfort mellett persze jelentős szerepet kap a technikai megvalósítás fontossága is. Hogy hol van az a pont, amikor valóban be kell látni, hogy nem megvalósítható kültéri helyszínen a fotózás? Erről is beszélgettünk.

A nagy kérdés az, hogy mennyire lett kintre tervezve az esküvő, és hogy mennyire jó a belső helyszínünk. Utóbbit illetően azok a legjobbak, ahol nincsenek feliratok vagy táblák, nagy tere van ablakokkal, vannak textúrák, van a falon szín és változatosak a helyiségek. Ez lehet egy modern hoteltől egészen egy régi kastélyig. De talán az ablak és a természetes fény az egyik legfontosabb. Amikor azonban az esküvő minden részletét kintre álmodtuk meg, és amellett, hogy ömlik az eső, nincs fény sem, az már nagyobb fejtörést okoz. Akkor azt szoktam javasolni, hogy a kreatív fotózást ütemezzük át egy másik napra.

Ekkor lép életbe a saját ruha előnye, hiszen azt nem kell az esküvő után közvetlenül visszavinni a szalonba, így akár egy másik napra is át lehet tenni a kreatív fotózást” – tudom meg Timitől.

Fotó: Kondella Misi

A B-tervek szerepére Misi is nagy hangsúlyt fektet. „Én mindig azt tanácsolom a pároknak, hogy tervezzenek úgy, hogy a lehető legtöbb ilyen körülményre készüljenek, legyen a tarsolyukban még egy terv, ha az eredeti nem tud megvalósulni. Ilyenkor lehet más helyszínnel, beltérrel is számolni, itt is szép sorozatokat lehet készíteni. Gondoljunk csak például a divatmagazinok képeire – ezekbe is naponta szeretnek bele a menyasszonyok. A kulcs, hogy mindent meg lehet oldani, legrosszabb esetben pedig kitalálunk egy külön napot a kreatív fotózásra, ha minden „esik”.”

Tovább inspirálódnál az esküvődre? Sok-sok valódi esküvői beszámolót olvashatsz ezen a linken, kattints!