Egy esküvő vizuális világának egészét az apró részletek harmóniája alkotja. Ebbe éppúgy beletartozik a dekoráció, a különféle grafikai elemek és a helyszín hangulata, mint a koszorúslányok ruhája. Most az utóbbira vonatkozóan adunk nektek néhány inspirációs ötletet. 

Milyen legyen a koszorúslányok ruhája? – Fotó: Simon Teodóra és Rokolya Zsolt

A koszorúslányok szerepe az esküvőn

Vannak, akik szabad kezet adnak a koszorúslányoknak a ruhát illetően, ám ez rizikós döntés, még ha eleinte úgy is gondoljuk, ezzel a saját dolgunkat könnyítjük meg. Hiba azt gondolni, hogy a koszorúslányok „kiemelése” a násznépből csupán az esküvői fotók miatt fontos.

Fotó: Pinterest

A koszorúslányok eredeti szerepe, hogy a menyasszony számára támogatást nyújtsanak. Ők azok, akiket a menyasszony szeretne megtisztelni azzal, hogy maga mellett tudja őket a nagy napon, amin a szép és meghitt pillanatok mellett bizony bőven előfordulhatnak hullámvölgyek is a rengeteg stresszforrás miatt („Vajon idejében megérkeznek a szolgáltatók? Úristen, azok esőfelhők??? Biztos, hogy senki sem sértődik meg az ülésrend miatt? stb.”)

Ilyenkor a legjobb gyógyírt a koszorúslányok jelenthetik a menyasszony számára, akik már a puszta jelenlétükkel is oldhatják a feszültséget, arról nem is beszélve, hogy ténylegesen milyen sok mindenben segíthetnek a szertartás előtt a készülődéstől kezdve az utolsó pillanatos teendők intézéséig.

Fotó: Rokolya Zsolt; (A teljes esküvőt itt nézhetitek meg)

A koszorúslányok ruhája

Benes Anita szerint a koszorúslányok ruháinak optimális esetben elsősorban a menyasszony elképzeléseivel kell összhangban lenniük. “Ebben a kérdésben a menyasszony ízlése a döntő. A koszorúslányoknak bizonyos mértékig igenis bele kell simulniuk az ő elképzeléseibe, hiszen az a legfontosabb feladatuk, hogy barátnőjüket támogassák a nagy nap folyamán és ez vonatkozik az esküvő vizuális világára is.”

Fotó: Pinterest

Persze egy igazán jófej menyasszony bizonyos mértékben mindig tekintettel van a barátnői ízlésére is, például a koszorúslányruha fazonját tekintve, hiszen neki sem célja, hogy a legjobb barátnői kényelmetlenül érezzék magukat az esküvőn. 

Gyakran megesik ezért, hogy a menyasszony kiválasztja a koszorsúlányruhák pontos színárnyalatát, de a fazon tekintetében minden barátnő a saját stílusához közel állót választhat magának. Így egységes marad az összhatás, ugyanakkor mindenki elégedett is lesz.

Fotó: Simon Teodóra és Rokolya Zsolt; (A teljes esküvőt itt nézhetitek meg)

A menyasszony általában fehéret vagy annak egy árnyalatát viseli a nagy napon, így ha szeretnénk kiemelni a ruháját, akkor erős kontrasztot állítunk az ő ruhája és a koszorúslányok közé, például nem egyetlen színárnyalatot viselnek, hanem minden ruha picit más színű, ezzel játékosabbá téve az összhatást.” – Benes Anita

Fotó: Pinterest

“A másik verzió, hogy az igen kedvelt virágmintás vagy többszínű darabokat választjuk, amelyek például a Daalarna LOVESTORY vagy FLOWER kollekcióiban is megtalálhatók” – meséli Benes Anita.

Daalarna LOVESTORY kollekció, Fotók: Papp Éva és Schneider Zoltán

Daalarna FLOWER kollekció, Fotók: Papp Éva és Schneider Zoltán

Dresszkódot az egész násznépnek!

Itthon még merész ötletnek számít, de külföldön már régóta népszerű, hogy dresszkódot, pontosabban inkább színkódot írnak elő az esküvőre az egész násznépre vonatkozóan, például hogy mindenki virágos ruhában vagy a kék valamely árnyalatában legyen, esetleg mindenki viseljen mondjuk valamilyen narancssárga kiegészítőt.

10 stílustipp, amit fogadj meg, ha esküvőre mész! 

Íme néhány ötlet, milyen stílusú legyen a koszorúslányok ruhája az esküvőn:

Egyszerű, de nagyszerű

Sok menyasszony választ letisztult megjelenést koszorúslányaiknak. Ez is lehet egy jó koncepció, harmonizálás szempontjából talán a legegyszerűbb választás. A letisztultabb, szolidabb koszorúslányruhák lehetővé teszik, hogy a figyelem középpontjában a menyasszony vagy akár a virágcsokrok legyenek.

Fotók: Pinterest

Virágkoszorú

Azt gondolnánk, hogy a virágcsokrok éppen elég színt adnak a lányokból álló koszorúhoz, de ne hagyjuk magunkat megtéveszteni! A virágmintás ruhák is állhatnak tökéletes összhangban a csokrokkal, a menyasszonnyal, és az apró dekorációs elemekkel az esküvőnkön. A romantikusabb összhatásért a virágminta telitalálat.

Fotó: Pinewood Weddings; (A teljes esküvőt itt nézhetitek meg)

Fotók: Pinterest

Kontraszt a menyasszonnyal

A menyasszony fehér vagy törtfehér árnyalatú ruháját a legjobban kontrasztba állítva tudjuk hangsúlyozni. Napjainkban egyre divatosabb az erős árnyalatú, kissé bohém stílust előidéző bordó/piros koszorúslány viselet, de emellett a hidegebb színek is gyönyörű összhatást tudnak elérni.

Fotók: Pinterest

Természetesen a legfontosabb, hogy sose tévesszük szem elől az esküvőnk fő irányvonalait. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes profi szakemberre bízni az esküvő vizuális világának megálmodását, hiszen az esküvői fotókon örökre nyomot hagyhat egy-egy túlgondolt vagy félresikerült koncepció.

A Daalarna legújabb, 2018-as esküvői kollekciója, az OCEAN már elérhető és próbálható a Daalarna budapesti showroomjában. Időpont-foglaláshoz kattints ide az elérhetőségekért.