Amikor az esküvő szervezése során a tortához érkezik a menyasszony, számos kérdés merülhet fel. Vendégszerzőnk, Horváth Alexandra (Egy csipet torta) összegyűjtötte és megválaszolta a hozzá leggyakrabban intézett kérdéseket. Reméljük, hogy hasznosnak találjátok majd esküvői torta kisokosunkat. 

Esküvői torta kisokos – A leggyakrabban ismételt kérdések, Fotó: Herman Péter Photography, Torta: Egy csipet torta

„Mennyivel előre szükséges megrendelni az esküvői tortát?”

Én általában akkor tudok a következő évi esküvőkre koncentrálni, amikor az előző szezon lecsengeni látszik. Ez október-november magasságában szokott lenni. Addig minden idegszálammal az éppen esedékes tortákra/desszertekre koncentrálok, hogy biztosan tökéletes végeredményt nyújtsak, ezért azt szoktam kérni a tavasszal-nyáron érdeklődőktől, hogy ősszel keressenek újból, addigra több információval szolgálhatok.

„Kóstolásra mikor van lehetőség?”

A kóstolóval egybekötött személyes konzultációkat mindig január és április között tartjuk. Ekkorra már az esküvő nagyjából körvonalazódik, megvan a dátum, a helyszín, a körülbelüli létszám, a dekorációról is van elképzelés, így könnyebben tudjuk a tortát is megtervezni. Illetve talán az ízeket sem felejtitek el az esküvőig… 🙂

Fotó: Rokolya Photography, Torta és édesség: Egy csipet torta

„Vidéki esküvőt tervezünk, vállaltok kiszállítást vagy nekünk kell a torta szállításáról gondoskodni?”

Kizárólag mi, az előírt hőmérsékleten szállítjuk az esküvői tortákat, desszerteket hűtős autónkkal. A sütemények számos romlandó alapanyagot tartalmaznak, valamint a nagy nyári melegben könnyen olvadni kezdenek, ezért a torták szállítása csakis hűtőhőmérsékleten biztonságos. Így tudjuk garantálni, hogy a tortátok pontosan ugyanolyan állapotban kerül majd elétek, ahogy én befejeztem.

„Nem végleges még a létszám, legkésőbb meddig kell pontosítanunk a szeletszámot és a desszertek mennyiségét?”

A megbeszélés alkalmával már nagyjából látják a párok, hogy hány vendégük lesz, erre készítünk egy előzetes kalkulációt. Azt szoktam kérni, hogy az utolsó módosítás az esküvő előtt legalább egy héttel történjen meg, hogy ennek megfelelően tudjunk készülni.

Fotó: Pinewood Weddings, Torta: Egy csipet torta

„Ételérzékenységgel küzdő vendégeink is lesznek, lehetne az esküvői torta egyik szintje „mentes”?”

Először érdemes összesíteni, hogy hány főt érint az érzékenység és pontosan milyen érzékenységgel rendelkeznek. Az esküvői tortába nem szoktunk „mentes” szintet építeni, mert könnyen „szennyeződhet” a normál torta által, illetve lehetséges, hogy nem simulna tökéletesen a torta összképébe. Attól függően, hogy mennyi embert érint az érzékenység, egy teljesen különálló tortát vagy desszerteket szoktunk készíteni.

FONTOS! A szigorú jogszabályok értelmében olyan műhelyben, ahol normál liszttel is dolgoznak, tilos gluténmentesnek nevezett termékeket előállítani, mert a szennyeződést nem lehet elkerülni. Ennek értelmében nem készítünk gluténmentes süteményeket.

Fotó: Beloved Esküvői Fotó, Torta: Egy csipet torta

„A desszertasztal dekorációjáról Ti gondoskodtok?”

A desszertasztal is az esküvői összkép eleme, így a dekorációjáról a dekoros gondoskodik. Vele szívesen egyeztetünk az esküvő előtt, átbeszéljük az elrendezést, illetve hogy milyen dekorelemek mutatnának a legjobban a sütik mellett.

Fotók: Pinewood Weddings & Muray Gábor, Torták: Egy csipet torta

„Naked cake-et (pucértortát) szeretnék, de félek, hogy nem elég stabil, könnyen szétesik.”

Egy megfelelő hőmérsékleten szállított, tárolt, helyes technikával és megfelelő textúrájú elemekből felépített torta semmilyen körülmények között nem csúszhat szét. Teljesen csupasz, azaz olyan tortát, melyet kívülről nem borít krém, nem készítünk, mert egyrészt a széle nagyon gyorsan kiszárad, ezzel veszítve az élvezeti értékéből, másrészt nincs ami kívülről védené a tortát és támasztékot adna. Az úgynevezett „semi-naked”, azaz „félpucér” verziót ajánljuk, ahol egy leheletvékony krém fedi a tortát, a tortalapok pedig néhol kilátszanak.

Fotók: Jágity Fanni, Torta: Egy csipet torta

„A torta külsejét illetően van elképzelésem, de az ízekről még nem döntöttem. Tudtok segíteni?”

Minden évben új ízkollekcióval készülünk, melyet a kóstoló alkalmával mutatunk meg. Ekkor végigkóstoljátok a mintákat, mérlegeltek és kiválasztjátok a legjobban tetsző ízeket. Nem volt még arra példa, hogy valaki ne tudjon dönteni…! 🙂 

Ha esküvői torta kisokosunk után is marad kérdésetek, írjátok meg nekünk vagy Szandrának az Egy csipet torta Facebook oldalán! Még több inspirációért böngéssz Valódi esküvők rovatunkban is!