Szerzőnk, Újvári Beáta ezúttal a legjobb magyar esküvői torták nyomába eredt és 6cukrászati remekművet párosított össze a 6 gyönyörű magyar szerelmes költeménnyel. Íme a végeredmény!
Emlékszem esküvőkre, ahol szép volt a menyasszony, ahol jóképű volt a vőlegény, akadt olyan esküvő ahol mindkét fél mesésen nézett ki, ahol jó volt a buli, ahol kevés volt a pia, ahol túl sok volt a pia és olyanra ahol felejthetetlen volt az esküvői torta. Na ebből volt a legkevesebb, de ezekre emlékszem a leginkább.
Lassan egy évtizede már, éppen egy esküvőn vettem részt, lefolyt a vacsora, és feltálalták az esküvői tortát. Az egyszerű, de annál finomabb csokikrémes, erdei gyümölcsökkel megrakott aranyporral hintett esküvői tortaköltemény izét a mai napig a számban érzem. Aztán nem is olyan régen idén nyáron ismét csodában volt részem, egy macaron torta formájában érkezett. Több tucat különböző macaron, ízkavalkáddal megrakva. Csak úgy toltam magamba a habkönnyű édességet, minden nemű szégyen nélkül, felejtve több hónapi étel megvonós, önsanyargatás utáni vezeklésemet. Tettemet nem bántam meg – azóta is vágyakozva gondolok minden egyes mirákulumra. Úgyhogy számomra az esküvői torták a nagy nap különleges fénypontjainak számítanak.
1. AZ ÉN TORTÁM
Az Én tortám alapítója, Stégner Kunos Niki megtalálta a boldogságot a cukrászművészetben. Kreatív, extravagáns tortái szeretettel, habos krémmel és cukormázas boldogsággal töltöttek. Ennél azért jóval több munka és folyamatos szakmai fejlesztés áll a háttérben. Mindezt könnyeden, lelkesen és rengeteg energiával tálalja. Friss hozzávalókból készülnek itt az igazi házi sütemények, nagymama ízek, modern, rusztikus vagy vintage köntösben. Keresd bátran a rózsakvarctorta megalkotóját – ha csodára vágysz tőle, megkapod. Még több információ és csodaszép esküvői torták a honlapon.
Ady Endre: Mert engem szeretsz
Áldott csodáknak
Tükre a szemed,
Mert engem nézett.
Te vagy a bölcse,
Mesterasszonya
Az ölelésnek.
Áldott ezerszer
Az asszonyságod,
Mert engem nézett,
Mert engem látott.
S mert nagyon szeretsz:
Nagyon szeretlek
S mert engem szeretsz:
Te vagy az Asszony,
Te vagy a legszebb.
2. MARANGONA
A második kerület szívében van egy cuki, amely nyitva áll a hét mindennapján, kora reggeltől késő estig. Ezt azért is emelném ki, mert egyre több cukrászda üzemel sajátos nyitvatartási időkben, a Marangonában a vendégek kényelmét és időbeosztását is figyelembe vették. Egy kedves mosoly, egy finom, friss sütemény mindig akad a pult mögött. Üzletpolitikájuk része a csajos berendezés, a virágmezőben úszó asztalok, egy újabb hangulatos dekor itt meg ott, mintha egy állandóan változó esküvői színtéren lennél, egy pezsgő kreatív műhelyben. Izgalmas ízek, pikáns sütikombinációk, valóban szenvedéllyel szeretni a desszertasztalt – ezt a Marangonában tudatosan és látványosan is tökélyre fejlesztették. Bátran jelentkezz be hozzájuk egy ingyenes esküvői konzultációra, tortakóstolással egybekötve.
Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani?
A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni,
akarsz-e mindig, mindig játszani,
akarsz-e együtt a sötétbe menni,
gyerekszívvel fontosnak látszani,
nagykomolyan az asztalfőre ülni,
borból-vízből mértékkel tölteni,
gyöngyöt dobálni, semminek örülni,
sóhajtva rossz ruhákat ölteni?
Akarsz-e játszani mindent, mi élet,
havas telet és hosszu-hosszu őszt,
lehet-e némán teát inni véled,
rubin-teát és sárga páragőzt?
Akarsz-e teljes, tiszta szívvel élni,
hallgatni hosszan, néha-néha félni,
hogy a körúton járkál a november,
az utcaseprő, szegény, beteg ember,
ki fütyürész az ablakunk alatt?
Akarsz játszani kígyót, madarat,
hosszú utazást, vonatot, hajót,
karácsonyt, álmot, mindenféle jót?
Akarsz játszani boldog szeretőt,
színlelni sírást, cifra temetőt?
Akarsz-e élni, élni mindörökkön,
játékban élni, mely valóra vált?
Virágok közt feküdni lenn a földön,
s akarsz, akarsz-e játszani halált?
3. ZAZZI CUKRÁSZDA
A Zazzi cukrászda alkotói először 2005-ben Solymáron, majd 2013-ban Budán nyitottak üzletet az édesszájúak szerencséjére. Az első igazi gasztro cukrászda volt, ahol másképp látták a süteményeket és forradalmasították itthon a desszert élményt. Még jóval az itthoni macaronőrület előtt foglalkoztak francia ihletésű süteményekkel. Tudásuk és újító szándékuk azóta is töretlen. Ínyenceknek kötelező kitérő a Zazzi: maradandó, akár egy életre szóló ízélményt alkotnak egyetlen falatban. (Én már csak tudom, esküvői élményeim hozzájuk fűznek.)
Radnóti Miklós: Hasonlatok
Olyan vagy, mint egy suttogó faág, ha rámhajolsz, s rejtelmes ízű vagy, olyan vagy, mint a mák,
s akár a folyton gyűrűző idő, oly izgató vagy, s olyan megnyugtató, mint sír felett a kő,
olyan vagy, mint egy vélem nőtt barát, s nem ismerem ma sem egészen még nehéz hajadnak illatát,
és kék vagy olykor s félek, el ne hagyj, csavargó, nyurga füst – és néha félek tőled én, ha villámszínű vagy,
s mint napsütötte égiháború: sötétarany,- ha megharagszol, ép olyan vagy, mint az ú,
mélyhangu, hosszan zengő és sötét, s ilyenkor én mosolyból fényes hurkokat rajzolgatok köréd.
4. NEKED CAKE
Kocsis Regina, a Neked Cake megálmodója hivatásos cukrász. Nála nem töltelékek és piskóták között válogatva jutsz el álmaid tortájához, ő arra kíváncsi, kinek készíti a tortát, mit szeretsz, mi érdekel, merre húz a szíved, hogy a leginkább hozzád illő egyedi torta kerüljön az ünnepi asztalra. Válogatott alapanyagokból kerülnek elő a könnyed megoldások egy kis játékossággal, fifikával társítva. A torta akkor lesz valóban esküvői, ha dekorálva van. Regina élő virágokkal, gyümölcsökkel, termésekkel, csipkékkel ejti bűvöletbe tortáit.
Varró Dániel: Vallomás (részlet)
Nem is téged szeretlek, hanem talán csak ezt itt,
az archetipikus, benned lakó izét,
a minekmondjam, ezt a női entitást,
és nem tudok utánad szeretni senki mást.
5. EGY CSIPET TORTA
Az Egy csipet torta csapata valódi kortárs művészetet hozott létre tortaformákban. Egy jó beszélgetés az ifjú párral, egyeztetés a többi szolgáltatóval sok olyan információt kínál a jegyesekről mely biztos alapot adhat a tortához. Így a csapat szakértelme és profizmusa látszólag könnyedén kap szabad kezet, hogy alkotói munkájukat teljesen kiélhessék. Az esküvői torták minden esetben lélegzetelállítóak és tökéletesek, pont olyan, mint amit álmodban láttál.
Szabó T. Anna: A mai nap (részlet)
Nem érdekel csak a nyakad, a vállad.
Ahogy megyünk egy téli hídon át,
összefogódzva. Ahogy hazavárlak.
Csak vándor hordja hátán otthonát.
Nem érdekel, hogy hol leszünk, csak együtt.
A csupasz padlón, széken, asztalon.
Én nem akarok igazán, csak egyet,
de azt nagyon.
5+1. VIOLET AND THE BOTANIST
Petra cukorvirágot készít, de nem akármilyent: pont olyat, mint egy költemény. Első látásra szerelem. Bevallom, a botanikai rajzok a gyengéim – páfrányok, virágszirmok, bogyos növények meseszép képpé vállnak, régmúlt idők nosztalgikus hangulatát idézik meg. Petra hiszi, hogy a természetes tökéletlenség karaktert ad a növényeknek. Ha vállalkozó típus vagy, workshopjain elsajátíthatod a cukorvirág készítés csínját-bínját.
Karinthy Frigyes: Pitypang (részlet)
Kezed felé Kezed, hajad felé Kezed, hajad, szemed felé Kezed, hajad, szemed, szoknyád felé Mit kapkodok?! – mindegyre kérded Hol bosszús-hangosan, hol fejcsóválva, némán – Virág Mért nem szeliden símogatva Ahogy szokás, ahogy mások teszik Miért kapkodva, csillogó szemekkel És mért nevetek hozzá – szemtelenség! Ilyen csunyán, fülsértő – élesen! Eh, rögtön itthagysz, vagy kezemreütsz! Pitypang, ne hagyj itt Inkább megmondom Megmondom – várj, füledbe súgom, Hajtsd félre azt a tincset.
Ismerd meg a Preston Torta-manufaktúra tulajdonosát is – kattints ide interjúnkért Mészáros Andreával! Lájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!