Az uralkodói nászok egyik legszámottevőbb és leglátványosabb eleme a királyi esküvői torta, amely inkább műalkotásként, mintsem édességként jelenik meg a nagy eseményen. Cikkünkben most 12 látványos kreációt mutatunk meg nektek, amelyek a gyönyörködésen túl akár inspirációként is szolgálhatnak a nagy napotokra.
Egy közelgő királyi esküvő bejelentése mindig nagy port kavar, és szinte lehetetlen nem figyelemmel kísérni a vele kapcsolatos történéseket. Ilyenkor minden szem a párra és az általuk kiválasztott részletek sokaságára szegeződik. A hírességek vendéglistájától kezdve a ruhatervezőn át a virágcsokorig és dekorációig a királyi esküvők minden bizonnyal érdeklődést keltenek, nemcsak a nagy nap miatt, hanem az előkészületek kapcsán is.
Az uralkodói nászok egyik legszámottevőbb és leglátványosabb eleme a királyi esküvői torta, amely inkább műalkotásként, mintsem édességként jelenik meg a nagy eseményen. Nem számít tehát, hogy brit királyi esküvőről vagy más magas rangú uralkodói pár házasságáról van szó, a torta tökéletes kell legyen, és a legszigorúbb hagyománynak kell megfeleljen. Azaz, függetlenül attól, hogy az esküvői süteményt cukormázzal, fondanttal vagy vajkrémmel készítették, minden királyi esküvői torta a legösszetettebb és részletgazdagabb koncepcióban valósulhat csak meg, hihetetlen dizájnelemeket tartalmazva, melyek olykor a jegyespár kapcsolatáról és érzelmeik mélységéről árulkodnak.
Kíváncsi vagy, hogy milyen tortakreációkat készítettek egy-egy királyi esküvő alkalmával? Cikkünkben 12 olyan elképesztő cukrászati műalkotást mutatunk be, melyeket a mai napig felemlegetnek, ha az esküvői sütemény sziluettjének kiválasztásáról van szó. Természetesen ezek a csodatorták inspirációként is szolgálhatnak számodra, ha éppen a nagy nap előtt állsz, de még nem tudod milyen lenne álmaid esküvői finomsága.
Katalin hercegné és Vilmos herceg
Míg a cambridge-i herceg és hercegné a királyi hagyományokhoz képest szerényebb magasságú esküvői tortát választott, a pár által megálmodott letisztult és klasszikus megjelenés a mai napig inspirációt nyújt a menyasszonyok számára. A három láb magas, tradicionális gyümölcstortából készült süteményt több mint 900 kézzel készített, egyedi részlettel díszítették, köztük Katalin és Vilmos monogramjával, valamint rengeteg virág- és levélfajta kombinációjával. A tiszta fehér színárnyalat pedig hihetetlenül jól mutatott a Buckingham-palota képgalériájában.
Meghan hercegné és Harry herceg
Harry és Megan esküvője a brit uralkodói hagyományokat ötvözte a mai világ letisztult stílusának hangulatával, amelynek eredményeként egy olyan egyedi elképzelés született, mely a tortájukon is erőteljesen visszaköszön. A házaspár a klasszikus, romantikus formát megtartva egy három kisebb tortából álló együttest álmodott meg, elhagyva ezzel az elképesztően magas esküvői sütemények hagyományát. A torta ízvilágának meghatározó komponense a citrom-bodza kombinációja volt, amelyhez igazán jól passzolt a svájci vajkrémű bevonat. Az egyszerű, mondhatni modern formavilágot a 150 friss virágból készült díszítés bontotta meg, melynek a bazsarózsa volt a meghatározó építőeleme.
Meghan és Harry esküvői tortáját az Egy csipet torta tulajdonosa is alaposan kielemezte korábban ebben a cikkünkben.
Eugénia brit királyi hercegnő és Jack Brooksbank
Az őszi esküvői dátummal Eugénia hercegnő és Jack Brooksbank tortáját minden bizonnyal az évszaknak megfelelő stílusban készítették el. A pár a királyi család által kedvelt angol gyümölcstorta helyett a vörösbársony mellett döntött, így 2018-as esküvőjükön a vendégek a már megszokott íz helyett valami új élménnyel gazdagodhattak. És bár a torta mérete a nagy esküvőkre jellemző standardokat hozta, a díszítőelemek mindenképpen egyedinek számítottak. Az öt szintes, fehér fondant borítású red velvet süteményt több száz cukormasszából készített borostyánnal, fehér rezgővel és az évszaknak megfelelő színűre festett levéllel dekorálták, hogy az őszi ünnepség fényét emeljék.
Eugénia hercegnő és Jack Brooksbank esküvőjéről itt olvashatsz részletesebben.
Erzsébet királynő és Fülöp herceg
Amikor Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1947-ben egybekeltek, a királyi pár tortája vált az est egyik fénypontjává. A négy emeletes királyi esküvői torta közel 227 kilogramm tömegű és 2,75 méter magasságú volt, így bátran kijelenhetjük, hogy a ceremónia leglátványosabb elemeként vonult be a történelembe. A hagyományos gyümölcstorta alap marcipánnal borítva, cukormázzal formázott bonyolult mintákkal díszítve a pár közös életének meghatározó mozzanatait jelenítette meg, köztük a két család uralkodói címereit, és azok egybefonódását.
András yorki herceg és Sarah Ferguson
Eugénia hercegnő szülei 1986-ban ugyanolyan elképesztő esküvői tortával ünnepelték a nagy napot, mint 32 évvel később oltár elé lépő lányuk. Ők is azon királyi párok közé tartoztak, akik követték a hagyományokat, így tortájuk is hordozta a klasszikus, jól megszokott elemeket. Az öt emeletes királyi esküvői torta öt és fél láb magas volt, és hagyományos, rumba áztatott gyümölcspiskótából készült. Minden szint között részletesen kidolgozott oszlopok sorakoztak, amelyek a bonyolult cukormáz dekorációval egyedi dizájnt kölcsönöztek a tortának.
Károly herceg és Diana hercegné
A brit királyi család által kedvelt divatot követve Lady Di és Károly herceg 1981-es nyilatkozatából kiderült, hogy nagyszabású esküvői tortával szeretnék ünnepelni egybekelésük napját. A házaspár huszonhét süteményt választott ki az eseményre, azonban a hivatalos torta egy öt láb magas, hagyományos gyümölcstortából készült, amit a királyi család címerével díszítettek. Végül a friss orchideák, gyöngyvirágok és vörös rózsák kifinomult elrendezése biztosította, hogy egy elegáns, romantikus tortát vághasson fel a fiatal pár.
Viktória svéd hercegnő és Daniel Westling
A svéd királyi pár 2010 júniusában tett fogadalmat Isten színe előtt, és ezt a különleges napot egy igazán egyedi királyi esküvői torta koronázta meg. A tizenegy emeletes cukrászati sütemény minden szintje csokoládé ostyával és kézzel rajzolt karamellából készült monogrammal lett díszítve. De miben is rejlik a torta egyedisége? A formában. Ugyanis a tizenegy különálló szint mindegyike négylevelű lóhere alakjában készült, különböző méretben, szerencsét hozva az újdonsült házasoknak.
II. Albert monacói herceg és Charlène monacói hercegné
A monacói herceg 2011-ben tartott elbűvölő esküvőjét egy megdöbbentő, ám annál lélegzetelállítóbb torta tette teljessé. Hiszen az extrém magasságokba törő, valóban a pár fölé magasodó, világos rózsaszín árnyalatú, hat emeletes torta tetejét egy bőségszarú ékesítette, amelyből virágáradat zúdult le a sütemény alsóbb szintjeire. A cukordíszek között a prótea virágnak is fontos szerepet tulajdonítottak, így emlékezve a menyasszony dél-afrikai gyökereire.
Grace Kelly és III. Rainier monacói herceg
Grace Kelly maga volt a kifinomultság és a stílus megtestesítője, így 1956-ban III. Rainer monacói herceggel tartott esküvőjén nemcsak az esemény bája, hanem a lakodalmi torta is a menyasszony finom eleganciáját tükrözte. A magasba emelkedő hat emeletes tortán a herceg palotájának építészeti elemeit formázták meg cukormasszából, így téve személyessé a süteményt a pár számára. Azonban a cukrászok által megálmodott édesség egyedisége abban rejlett, hogy az ünnepélyes tortafelvágás során két galambot engedek ki a sütemény legtetejéből, amely emlékezetessé tette az esküvő ezen pillanatát. Nem hiába beszélhetünk Grace Kelly esküvőjéről úgy, mint egy megvalósult tündérmeséről.
Marina görög hercegnő és George, Kent hercege
Egy tipikus királyi esküvői tortának megvannak a kötelezően visszatérő elemei, úgy, mint a rengeteg friss virág, az elképesztő magasság és részletgazdag kidolgozású tartópillérek. Így nem kell csodálkozni, hogy Marina görög hercegnő és George kenti herceg 1934-es esküvői tortája is hasonlóan követte az uralkodók által kedvelt divatot, amelyben a fentebb említett díszítési formák mind megjelentek. A kilenc láb magas cukrászati alkotás négy különálló szintből csúcsosodott ki, melyeket görög ihletésű oszlopokkal választottak szét, miközben a torta tetejéről induló gyönyörű virágkoszorú tette fennkölté a koncepciót.
II. Ronald Muwenda Mutebia király és Sylvia Nagginda Luswata
50 év után, 1999-ben tartottak először buganda-i esküvőt, ahol II. Ronald Muwenda Mutebia király Sylvia Nagginda Luswata-t vette feleségül. A pár magasba tornyosuló, arany részletekkel díszített esküvői tortája hat különálló tortalappból állt, melyeket díszes oszlopokkal választottak el egymástól. Emellett a jelenlevő vendégek százai számára készítettek egy különleges desszertasztalt, melynek középpontjában az előbb már említett remekmű állt, amit vele összhangban álló mintákkal díszített kisebb torták fogtak közre.
Lady Gabriella Windsor és Thomas Kingston
Lady Gabriella Windsor és Thomas Kingston 2019-es esküvője a harmadik uralkodói házasság volt egy év leforgása alatt, így nem csoda, hogy a pár egy igazán elegáns tortával tette még emlékezetesebbé a nagy napot. Fiona Cairns, aki Katalin és Vilmos herceg tortáját is készítette, egy gyönyörű esküvői desszertet álmodott meg, amelynek nyolc emeletes koncepciójában a klasszikus gyümölcstorta, limoncello piskóta és a Viktória torta (Victoria Sponge Cake) ízvilágának kombinációja jelent meg. A remekmű dekorációjának bonyolult, részletgazdag kidolgozása Lady Gabriella esküvői ruhájának csipke díszítését idézte. A halványrózsaszín bevonaton lezúduló cukorvirágok pedig teljes összhangban álltak a menyasszony romatikus csokrával.
Neked melyik a kedvenced a cikkben bemutatott 12 királyi esküvői torta közül?
Cikkünk a Brides magazin írása alapján készült. A cikket fordította: Fodor Adél. Ha inspirálódnál az esküvődre, nézz körül Inspirációk rovatunkban, illetve Pinterest és Instagram oldalainkon is!