Mészáros Andrea, a Preston Torta-manufaktúra tulajdonosa Londonban végzett tortadekoratőr, aki zárkózott profi hírében áll. Késve érkezik, kedvesen elnézést kér, majd tejeskávét rendel növényi tejjel és édesítővel.

 

Cukorcsodákat készítesz, de cukormentes kávét iszol. Így vezekelsz?

– Nem, a tortakészítés nem bűn. És bár gyakran érezzük úgy, még az édességevés sem vétek. Én csak figyelek arra, hogy mit viszek be a szervezetembe. Annyi káros hatás ér minket, hogy ha nem muszáj, nem súlyosbítom a helyzetemet.

Azt olvastam valahol, hogy ez a filozófia a tortáidban is megjelenik.

-Igen, amennyire lehetséges. Készítek glutén-, és laktózmentes termékeket, cukormentes darabokat, sőt, tökéletesen adalékmentes, vagy vegán tortákat is. De a többség természetesen a jól bevált receptúra alapján készül: vaj, tojás, liszt, cukor, gyümölcs. Egy dolog közös csak a kínálatunkban: egyikben sincs aroma vagy színezék. Szóval ezek sem terhelik túl a szervezetet.

Mi alapján választ egy megrendelő?

– Az esetek többségében design-t választanak először. Már körvonalazódik valamiféle elképzelés, mire megkeresnek minket. Egy fotó, egy kollázs, vagy egy általunk korábban készített torta szokott a kiindulópont lenni. Ilyenkor telefonon, vagy e-mailben tisztázzuk a legfontosabb részleteket: az esemény időpontját, a vendégszámot, az uralkodó színeket és a költségkeretet. Ha ezek megvannak, és nagyjából látjuk hogy együtt tudunk-e dolgozni, elkezdődik a valódi munka. Kóstolóra hívjuk a megrendelőt, ahol személyesen egyeztethetünk egy sütizés keretében. Ekkor kerülnek terítékre az ízek.

 

Hogy képzeljek el egy ilyen kóstoltatást, negyvenféle ízt ehetek végig?

– Akár kétszázat is, ha időben szól és kifizeti mind a kétszázféle édességet és az időmet. Viccet félretéve: 4-5 ízzel várjuk a hozzánk látogatókat, általában a legnépszerűbbekkel. Ezek alapján a többség képes eldönteni, hogy az általunk képviselt minőség megfelel-e az elvárásainak. Ha mondjuk eperkrémet kóstol és az ízlik neki, akkor jó eséllyel szeretni fogja a barackkrémünket is, hiszen ugyanolyan alaposággal, ugyanazzal az eljárással készítjük. Így sokan már ott, helyben kiválasztják az esküvői torták ízeit, akkor is, ha nem tudták mindet megkóstolni. Természetesen, ha teljesen biztosra szeretne menni a megrendelő, kérheti pontosan azokat az ízeket is, amelyeket meg akar kóstolni, de akkor ezért a szolgáltatásunkért már fizetnie kell.

A kóstoló alapvetően ingyenes?

– Igen, a kóstoló, a konzultáció ingyenes. Nálunk csak az édességért és a kiszállításért kell fizetni. Szóval, ha eljönnek, általában elbeszélgetünk az elképzelésekről, igényekről, arról, hogy mi van már meg. Mi az, amihez ragaszkodnak, és mi az, amit mindenképpen el akarnak kerülni. Képeket nézegetünkés szépen lassan, a torta méretétől az uralkodó színeket át a díszítettségen és az ízeken keresztül kialakul az összkép.

Mennyibe kerül egy torta nálatok?

– Átlagosan 1500-1700 forintba szeletenként. A nagyon letisztult darabok ennél tudnak olcsóbbak lenni, az igazi különlegességek azonban ennek sokszorosába is kerülhetnek.

Min múlik egy torta ára?

– Természetesen az alapanyagokon sok múlik, de ez az ár csak kisebbik hányadát adja. Alapvetően az elkészítésre fordított idő számít. Sok esetben több ember, több napos munkája szükséges ahhoz, hogy egy-egy elképzelést megvalósítsunk. Persze, ha valaki egy 4o-5o szeletes szintet szeretne pisztáciakrémmel megtölteni, az is jelenthet komoly költségnövekedést.

Van, volt kedvenc tortád?

– Persze. Minél többet tudok a megrendelőről, az ünnepeltről, annál kedvesebb egy-egy darab. Ahogy természetesen az is számít, hogy az én pályafutásomban mit jelent az adott munka.

 
Mészáros Andrea, a Preston Torta-manufaktúra tulajdonosa

Mi a jó abban, hogy tortákat tervezel, építesz?

– Neked van alkalmad igazán a semmiből, a legeslegelső lépéstől létrehozni valamit, ami a maga nemében egyedi és már-már tökéletes? Ez az érzés semmihez sem hasonlítható. Hát még, ha isteni finom elemekből építhetsz, mindent megkóstolgathatsz és te vagy a főnök. Szerintem álommunka az enyém.

Mészáros Andrea lead fotó: Kondella Misi Fotók: Preston