Egy esküvő tobzódik a nagy pillanatokban. Az életünket meghatározó döntéseket hozunk, nagy érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, összehozzuk a családot, vendégül látunk több tucat barátot és ismerőst, és együtt mulatjuk át magunkat a házas élet első napjába. Gyakorta egy évet – sőt, néha akár többet is – készülünk egyetlen nap történéseire, mégsem alakíthatunk tudatosan minden egyes percet… De talán ez nem is szükséges, bármennyire is erre törekszünk. Íme 10 tipp, hogy elkerülj minden drámát az esküvődön.

Vannak azonban olyan kis okosságok és praktikák, amelyre ügyelve gondoskodhatsz arról, hogy az esküvőd zökkenőmentes legyen. Ezúttal 10 ilyen tanácsot szedtünk egy csokorba, amelyek határozottan segítenek majd, hogy felkészülj a nagy nap váratlan helyzeteire.

Kondella Misi Photography

Kondella Misi Photography

Gondoskodj megfelelő ültetési rendről!

Az ültetési rend sokszor a pár legnagyobb rémálma, amely az esküvő kapcsán felmerülhet. Kit hívjunk meg, kit húzzunk ki, ki kivel nem ül egy asztalhoz, ki tudná megfojtani a másikat akár egy kanál víz nélkül is. Nyolc-tíz, vagy akár több embert egy asztalhoz leültetni nagy kihívás, ezért szánjatok értékes időt arra, hogy akár többször is átbeszéljétek, hogy kik azok, akik jól érzik magukat egymás társaságában. Ha a hely stílusa nem kötött abban, hogy kör- vagy táblaasztalos elrendezést válasszatok, akkor tudjátok tudatosan is alakítani azt, hogy mennyire akarjátok összehozni a vacsora alatt a násznépet. Egy körasztalnál – jó eséllyel – mindenki lát és hall mindenkit, sokkal közvetlenebb beszélgetés alakulhat ki, míg egy táblaasztalnál könnyebb klikkesedni a vendégek között.

Fotó: Jágity Fanni

Hasznos tipp: Ma már elterjedtebb, hogy a főasztalhoz csak a pár és az örömszülők ülnek; korábban azonban rendszerint szokás volt, hogy ott kapott helyet a menyasszony és a vőlegény tanúja is. Amennyiben a tanúk kísérő nélkül érkeznek, ez nem feltétlenül okoz gondot, azonban ha párban hívjátok meg őket az esküvőre, nagyon kellemetlen helyzetet szülhet, ha szétválasztjátok őket. Csakugyan körültekintően kell meghatároznotok az ültetési rendet akkor is, ha a szüleitek már külön élnek. Senki sem szeretne egy élő brazil szappanoperába csöppenni, mikor az egyik szülő az új partnerrel érkezik, a másik szülő esetleg egyedül, és csak idő kérdése, hogy előkerüljenek a tíz éves sérelmek. Ilyenkor inkább csak Ti üljetek a főasztalnál, a számotokra fontos embereket pedig ültessétek a legközelebbi asztalokhoz… az ősellenségüket pedig tőlük a legtávolabbiakhoz.

Szervezz welcome fogadást a két szertartás közé!

Szintén nagy fejtörést okoz, hogy kit invitáljunk meg vendégként az esküvőre, és ha már elhívtuk, akkor vajon csak az egyházi vagy polgári szertartáson lássuk-e vendégül. Ma már a legtöbb polgári szertartást az esküvő helyszínén bonyolítják le, így végtelenül kellemetlen helyzetet szül, ha oda olyan vendégeket hívsz, akiket utána nem szeretnétek a vacsorán is vendégül látni.

Fotó: Jágity Fanni

Az első és legfontosabb, hogy nem kell mindenkit meghívni, akit az anyukád, anyukád belgyógyásza, a másodunokatestvéred 1986-ban meghívott az esküvőjére. Engedjétek el a protokolláris dolgokat, és csak azokkal töltsétek ezt a napot, akik valóban fontosak a számotokra. Ha mégis nehezen húzzátok meg a határt, de a vendégek egy részét csak a hivatalos részre hívnátok meg, akkor – amennyiben terveztek egyházi fogadalmat –, a távolabbi ismerősöket, rokonokat csak erre a helyszínre hívjátok meg. Oldottabbá és figyelmesebbé tudjátok ezt tenni, ha még ott, akár a templom kertjében szerveztek egy kis welcome fogadást, ahol a távozó meghívottakat is vendégül tudjátok látni néhány falattal és itallal. Persze ügyeljetek arra, hogy egy Szent Péter-bazilikában tartott esküvőnél kevés esély van a téren piknikezni.

Gondoskodj próbasminkről és próbahajról az esküvő előtt!

Ma már komoly üzletág épült az esküvőkre, ahol nincs olyan szolgáltatás, amivel ne tudnád gazdagítani az esküvődet… Vagy a szolgáltatókat. Vannak azonban olyan praktikák, amikre mindenképpen érdemes költened, hogy elkerüld a fölösleges aggodalmakat az esküvőd napján. A megjelenésed nagyban hozzátesz az aznapi komfortérzetedhez, így fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben. Éppen ezért, ha erre különös gondot fordítasz, már előre látogass el a fodrászodhoz és sminkesedhez, és próbáljátok ki, hogy mi az, amiben jól érzed magad, és mi az, ami bírja majd az aznapi megpróbáltatásokat. Ha az első pohár víznél eltűnik rólad a rúzs, vagy az ajtóból kiérve leesik a fele konty az első szellőtől, akkor ez ne ott, a nagy napon derüljön ki.

Fotó: Charlotte Photography

Nyári kánikulában gondoskodj arról, hogy mindig legyen hideg víz a vendégeknek!

Nincs annál rosszabb, mint amikor tűz a nap, szorít a cipő, meleged van, leülnél, elvakít a nap, és eszedbe jut, hogy a tartalék vizedből is teát főzhetnél az autóban. Épp ezért nagyon figyelmes, ha van egy olyan megbízott szolgáltatód vagy családtagod, aki a szertartás végén odaszól a vacsora helyszínére, hogy mire a vendégek érkeznek, készítsenek ki egy pohár hideg vizet az asztalra. Mindenki nagyon hálás lesz érte, hogy már ezzel várják őket.

Fotó: Dombóvári Judit

Bízd egy közeli barátra, családtagra a telefonodat!

Tudjuk, a telefon sokszor olyan, mint egy második élettárs, nehezen válsz meg tőle. De hacsak nem övtáskában mész férjhez, akkor a nélkülözhetetlen dolgaidat bízd valamelyik hozzád közelálló vendégre, aki kezeli majd az üzeneteidet és a hívásaidat. Ne neked kelljen informálni készülődés közben a vendégeket, hogy melyik kijáraton hajtsanak ki a körforgalomból, és melyik fa után forduljanak jobbra, hogy odataláljanak.

Fotó: 2lenses

Ügyelj a csendrendeletre!

A köznyelvben csak csendrendeletnek nevezett szabályzat az esküvői szórakozás megkeserítője, így nagyon sok kellemetlenséget tudsz magatoknak megspórolni, ha előre tájékozódsz arról, hogy milyen rendelet van érvényben az adott településen, kerületben. Mindig lesz egy jót akaró Gizi néni, akinek halaszthatatlan dolga van vasárnap reggel hatkor, és miattatok nem tud aludni.

Lehet, hogy a lánybúcsún jó volt rendőrjelmezben after partizni, de az igazit ne most várjátok meg.

Fotó: Jágity Fanni

Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció.

Ha tudjátok előre, hogy vannak olyan meghívottaitok, akik könnyen megtalálják a feszültséget, vagy pedig van valamilyen belső konfliktus a családban, mindenképpen beszéljetek róla még az esküvő előtt. Előjöhetnek a meg nem fizetett adósságok, a keserűségben úszó rokonok, az irigyek, az elváltak, akik mindig keménynek érzik magukat, akiket senki nem vesz el, a rosszindulatú testvérek – szóval bárki, aki problémát tud okozni az esküvő gépezetében. Ha valamilyen oknál fogva a meghívottak között „kell”, hogy szerepeljen ilyen vendég, érdemes már a nagy nap előtt udvariasan szót ejteni arról, hogy ez a nap nem róluk kell, hogy szóljon.

Fotó: Emma Lawson

Ha a vendégek között sok a kiskorú, hívjatok animátort!

Higgyétek el, ha nagy lesz az egy négyzetméterre jutó gyerekek száma, akkor ők lesznek azok, akiket nem tudsz majd leültetni egy székre, hogy viselkedjenek normálisan. De mire is számítanánk, ez néha még a felnőtteknek sem megy. A legjobb ilyenkor, ha animátort fogadtok az esküvőre, és gondoskodtok számukra színes programokról – nemcsak a szüleik szórakozását könnyíted meg ezzel, de közvetve a magatokét is.

Fotó: Jágity Fanni

Legyen nálad egy kis „elsősegélydoboz”

Egy elsősegély tanfolyamot azért nem kell elvégezned, de sokat segíthetsz magadnak, ha előre felkészülsz azokra a helyzetekre, amelyek fejfájást okozhatnak az esküvőn, akár szó szerint is. Legyen nálad fájdalomcsillapító, váltócipő, sebtapasz, kis varrókészlet, olló, és minden olyan apróság, ami szerinted hasznos lehet, ha „vészhelyzet” van.

Fotó: Kondella Misi

Legyen egy B terved, ha az időjárás azt kívánja

Lehetne világvége is, az sem érne fel azzal az aggodalommal, amit az eső gondolata ébreszt a menyasszonyokban. Az időjárást ugyan nem tudjátok befolyásolni, fel tudtok viszont készülni arra, hogy vihar esetén megfelelő helyszínen tartsátok meg az esküvőt. Ügyeljetek arra, hogy a vacsora mindig fedett részre kerüljön, a szabadba tervezett szertartás esetén pedig legyen egy olyan tartalék ötletetek, ami alkalmas helyszín lehet az igenek kimondására.

Fotó: Horváth Veronika

+1 Ne aggódjatok túl sokat a részleteken

Egy esküvővel szemben sokszor szükségtelenül irreális elvárásokat támasztunk. Szeretünk egyfajta tökéletességet elképzelni, és azt hisszük, hogy megfelelő gondossággal minden bosszúságot, kellemetlenséget és bakit elkerülhetünk. Tudjátok mit? Nem kell, hogy minden tökéletes és vegytiszta legyen. Igenis néha abból vannak a legviccesebb sztorik, ha az első tánc közben rálépsz a másik lábára, ha a pálinka hevében elfelejtesz viselkedni, ha elered az eső, vagy ha leborul a torta. Nem tudhatod, hogy évek múlva melyik bakin mosolyogtok majd a legtöbbet.

Vannak dolgok, amelyeket nem befolyásolhatunk. Próbáljátok ezt tudatosan elfogadni magatokban, hogy utóbb ne csak arra emlékezzetek, hogy mi nem ment jól. A jó és rossz pillanatok egyaránt az élet részei, és nincs ez máshogyan az esküvőn sem. Sőt, nem is kell, hogy máshogyan legyen. Törekedjetek a jó pillanatok megélésére – ez az, amit határozottan tudunk befolyásolni.

Még több esküvői inspirációra vágysz? Kattints Valódi esküvők rovatunkra!