Ha egy klasszikus magyar menü kerül az éjféli büfé során a terítékre, akkor az biztosan a töltött káposzta lesz, mert nincs az az erő, ami visszatartana minket attól, hogy ne ezzel pecsételjük meg az első hivatalos közös esténket. S bár a gourmet forradalom kétségtelenül tör felfelé a kis hazánkban is, még mindig a „Van még egy kis tejföl?” és a „Vegyél még, mit csinálunk ennyi maradékkal?!” a legtöbbet emlegetett frázis a büféasztalnál. A klasszikusok egyeduralmát meg nem törve azonban kedvezhetsz azoknak is, akik nem akarnak Móricz Zsigmond Tragédia című novellájában emlegetett Kis János sorsára jutni.

Az éjféli büfé alkalmat teremt arra, hogy szerepet kapjanak azok az ízek, amelyeknek akkor is helyet adnál az esküvődön, ha egyébként a klasszikus magyar menüktől nem válnál meg.

Fotó: TheTomCatStudio

Ügyeljetek azonban arra, hogy ilyenkor már mindenképpen érdemes a meghívottakra eső adagszám felével számolni – nemcsak azért, mert ilyenkor már az idősebbek és a kisgyerekesek számára a vége felé közeledik az este, hanem azért is, mert ekkorra már jócskán csökken a vendégeitek befogadóképessége.

De in medias res, jöhetnek a nemzetközi trendek, a fingerfoodok, az édességek és a késő esti – minden diétát mellőző – snackek, azaz minden, amivel várhatjátok a násznépet a klasszikusokon túl.

Lexia Frank Photography

Mediterrán ízek

Ha utólag megkérdezünk egy vendéget arról, hogy miért volt jó egy esküvő, legtöbben a zenére, a hangulatra és az ételekre emlékeznek vissza. Miért ne édesíthetnéd meg még egy kis dolce vita-val a késő estét is, hogy mindenki jó szájízzel távozzon a nagy napról? A mediterrán ízvilágba nagyon sok finomság elfér, gondolj csak a különféle sonkákra, szalámikra, sajtokra, olívabogyóra, grissinire, crostinire, bruschetta-ra, fügére, szőlőre. Mind nagyon tutto bene!

Fotó: weddingchicks.com

Ázsiai ízelítő

Ha a hétköznapokban rajongtok az ázsiai ízekért, miért ne tennétek ezzel személyesebbé az esküvőtöket is? Választhattok sushit, különféle halakat, rákfalatokat, de kínálhattok akár thai tésztát is, biztosan nem lesztek egyedül ezzel a rajongással!

Ha viszont nem vagytok biztosak abban, hogy a vendégek tetszését elnyeri-e majd, akkor a meghívóval együtt adjatok egy RSVP kártyát is, ahol a vendégeknek lehetőségük van bejelölni azt, hogy milyen ételeket fogyasztanának szívesen, illetve kérhettek olyan visszajelzést is, hogy mivel készüljetek, ha valaki ételallergiában vagy ételintoleranciában szenved.

Fotó: Style Me Pretty

Amerikai klasszikusok

Egyre többen szavaznak a BBQ-ra, ha éjféli menüre kerül sor, azonban a lista nem áll meg a szabad tűzön sütött ételeknél. Jöhet minden édesség is, amire nyugodt szívvel rá lehet tenni a „made in USA” jelvényt. Fánkpultok, frissen sütött gofrik, kis dobozos popcornok, cukortúladagolásos sütemények, na és persze a sós frontot erősítve ott van a mini hamburger, vagy a grilled cheese is, amely utóbbihoz tökéletesen hozzá tudtok párosítani valamilyen krémlevest, kis shotként szervírozva. God Bless America!

Fotó: Pinterest

Fish and chips

Nem mehetünk el az angol street food érintése nélkül sem, a kis falatként szolgált fish and chips épp az lehet, amire szükségünk van, ha néhány percre elhagyjuk a táncparkettet.

Photo by Jose Villa

Slice-slice, baby!

A pizzaszelet az egyetlen szerelmi háromszög, ami nemcsak hogy elfér egy esküvőn, de előre foglalt helye is van – az asztalon, és a vendégek szívében egyaránt. Válasszatok igazi fatüzelésű kemencében készült pizzát!

Abi Q Photography

A forró nyári estékre

A nyáron tartott esküvők forróságában nagyon jól eshet egy kis hűvös ízelítő, így kedvezz a vendégeknek egy kis fagyipulttal! A hagyományos, mindenki által kedvelt ízeken túl vessétek be a kedvenc különlegességeiteket is, vagy akár adjatok Ti is vicces fantázianevet egy-egy fajta fagyinak.

Lizzie Redman Photography

Az amigók kedvéért

A mexikói konyha nem csak kukoricából, babból és chiliből áll. Kísérletezzetek bátran az ízekkel és a formákkal; a taco-val például biztosan a legválógatósabb vendégek kedvére is tudtok majd tenni!

Stephanie Fay PHOTOGRAPHY

Vegetáriánus Kánaán

Ma már egyre többen választanak olyan életmódot, amellyel kizárják az étkezésükből az állati eredetű alapanyagokat, épp ezért mindenképpen érdemes előre érdeklődnöd, hogy hány ilyen vendégre számíts majd. A rántott sajton és gombán kívül nagyon széles a kínálat, így igyekezz a vegetáriánusok, vegánok kedvében is járni, és válogass olyan harapnivalókat, amiket ők is jóízűleg tudnak majd csipegetni.

Még több esküvői inspirációra vágysz? Kattints Valódi esküvők rovatunkra!