Biztos sok jegyespár fejében megfordultak már olyan kérdések, melyek kapcsán felvetődött: ezt illik, vagy nem illik az esküvőnkön? Akár vendégként is sokszor elbizonytalanodhatunk, egy ilyen alkalomkor mi az esküvői etikett. Hogy a kérdésekre válaszoljunk, segítségül hívtuk a szakma egyik legtapasztaltabb esküvőszervezőjét, Varga Rózsát, a Bonjour rendezvényiroda vezetőjét, aki 14 éve foglalkozik esküvőkkel.

Esküvői etikett ide vagy oda, a legfontosabb, hogy jól érezzétek magatokat a saját esküvőtökön, Fotó: Jaksa Tímea

Kiket illik meghívni az esküvőnkre? Például kötelező meghívni a főnökünket?

Érdemes úgy megközelíteni a kérdést (mondjuk, ha a vacsora résztvevőin gondolkozunk), hogy a hely befogadóképességétől számolunk visszafelé. Kezdjük mindig a párral! Ne kövessük el azt a hibát, hogy pont magunkat nem számoljuk bele. A házaspár után következik a szűk családi kör, akiket minden esetben illik meghívni, majd a legjobb barátok, a távolabbi családtagok, az ismerősök és a kollégák.

Ha minden fontos személyt beillesztettünk, akkor látni fogjuk, hogy pl. egy száz fős hely esetén 80 helyet foglalnak el ők, a maradék 20 hely viszont még kiadó. Ekkor lehet elkezdeni gondolkozni, kik azok a személyek, akiket még szívesen látnánk a vacsorán.

Ha a főnökkel baráti viszonyt ápol a pár egyik-másik tagja, akkor természetesen meghívhatják, azonban csak muszájból egyáltalán nem kötelező. Saját kedvük szerint hívják meg azokat, akiket látni szeretnének a nagy napon, hiszen az a fontos, hogy olyan emberek vegyék körbe a párt, akik szeretik őket és akiket viszont szeretnek, hiszen az esküvő családi esemény.

Valaki hallott az esküvőnkről, de nem szeretnénk meghívni. Hogyan utasítsuk vissza, ha szóba kerül az esküvő?

Mindig azt mondom, hogy legjobb az őszinteség. Kedvesen is vissza lehet utasítani valakit úgy, hogy ne érezze, problémánk van vele. Mondhatjuk például, hogy régóta szervezzük az esküvőt, és már megvan a pontos létszám, a vendéglátóhely lehetőségei is korlátozottak, mindennel úgy kalkuláltunk. A lényeg, hogy ő is megértse és elfogadja, hogy nem lehet ott az eseményen. Egyébként erre és a főnök-kérdés esetre is van egy remek megoldás.

Ha az illetővel nem olyan jellegű a kapcsolatunk, hogy meghívjuk a vacsorára, attól még meghívhatjuk a szertartásra. Így megtisztelve érzi magát, hogy a szertartás részén ott lehet.

Fotó: Szalay Mona

Kreatív esküvői meghívók – 7 stílusos magyar grafikust ajánlunk a ide kattintva.

Ilyen esetben ezt milyen módon a legudvariasabb tudatni a kérdéses vendéggel?

A következő módszerrel nagyon egyszerűen és finoman lehet a másik tudtára hozni, az esküvő melyik részére hívjuk meg pontosan. Két meghívó készül, az egyik azok számára, akiket mindegyik helyszínre meghívunk, ebben szerepelnek a vacsorával kapcsolatos információk is. A másik pedig azok számára, akiket csak a szertartáson látnánk szívesen, ebben az esetben csak a ceremónia helyszínét és időpontját közöljük.

Általában a meghívó már önmagában sugallja, hogy az esküvő mely részére hivatalos a vendég, így elég egyértelmű az üzenet.

Nem szeretnénk tárgyi nászajándékot, a pénz viszont sokat segítene: hogyan kommunikáljuk tapintatosan?

Ha van esküvőszervező, nagyon egyszerű a feladat: meg kell osztani vele ezt a kérésünket. A vendégeknek ezután elég csak annyit mondani, hogy a nászajándékkal kapcsolatban forduljanak az esküvőszervezőhöz, a szervező pedig megmondja, hogy a házaspár a nászajándékot milyen formában szeretné. A másik jó, és sokkal személyesebb megoldás, ha mi magunk adjuk át a meghívókat – ha van rá lehetőségünk. Egy ilyen találkozás alkalmával sok szó esik az esküvőről, várhatóan az ajándékról is. Ez a legideálisabb alkalom arra, hogy elmondjuk, hogy anyagi támogatást szeretnénk nászajándékul. A harmadik lehetőség, hogy ha a nászútra kérünk pénzt, arra mindenki szívesen ad, hiszen mindenki szeretné, ha egy szép élményt ajándékozhatna.

Egyébként az esküvők többségére igaz, hogy hiába mondjuk el, hogy van felszerelt háztartásunk és nincs szükségünk semmire, mindig vannak olyan vendégek, akik szeretnének tárgyi ajándékot venni, mert személyesebbnek gondolják. Ebben az esetben nincs mit tenni, el kell fogadni és meg kell köszönni.

Amúgy, ha egy vendég idegennek érzi a pénzt egy sima borítékban átnyújtani, akkor dobja fel kreatív megoldásokkal: ajándékba csomagolva is lehet pénzt csempészni.

A nászajándék-téma az esküvői etikett egyik sarkalatos pontja, Fotó: Jaksa Tímea

5 tipp – Így ajándékozz élményt a megszokott boríték helyett – kattints korábbi cikkünkért!

Van-e olyan menyasszonyi ruha, amit az esküvői etikett szerint nem illik felvenni?

Templomi esküvő esetén igen, van. Ez egyrészt egyértelmű, másrészt gyakran a templom is előírja, mi a követelmény, például a fedetlen vállakat nem minden templomban engedik még nagyon meleg esetén sem. A mélyebb dekoltázs sem illendő egy templomban, de mondjuk egy polgári esküvőnél már megengedett, igazából polgári esküvő esetében szinte bármit felvehet a menyasszony, amihez kedve van. Azonban a templom megköveteli a tiszteletet, és az áhítattal teljes pillanat megérdemel egy kicsit többet. Nyári esküvőnél is azt szoktuk javasolni, hogy a templomi szertartás alatt a menyasszony viseljen csipkebolerót vagy stólát, ma már olyan szép megoldásokat láthatunk, amelyektől a megjelenés is előkelő lesz. Hogy a nap további részében, a vacsora és a buli alatt viseli-e, az már az ő döntése.

A vendégek felé hogyan sugalljuk, hogy megfelelő, illendő ruhába bújjanak?

Ezt sajnos nagyon nehezen lehet felügyelni mind a pár, mind az esküvőszervező részéről, aki ugye nem ismeri a vendégeket, a párnak pedig nem ez a feladata. Többször láttam már a templomban igen meglepő öltözékeket, hiába volt egyértelmű, hogy templomi esküvő lesz. A legjobb az, ha a meghívóban feltüntetjük a dresszkódot, azaz, hogy milyen öltözékben jöjjenek a vendégek. Az ’alkalmi öltözék’ megnevezéssel nem lehet nagyon melléfogni, iránymutató, ráadásul a helyszín is általában meghatározza az öltözéket.

Azonban, ha tudjuk a násznép 1-2 tagjáról, hogy szeret kihívóbban öltözni, üljünk le vele és személyesen beszéljünk az öltözékről.

Az esküvői etikett szerint egyházi esküvőre nem vehetsz fel bármilyen ruhát, Fotó: Jaksa Tímea

10 stílustipp, amit fogadj meg, ha esküvőre mész – kattints ide korábbi cikkünkért!

Nyilván mindenki szeretne az ifjú párral koccintani, de nem szeretnénk túl sokat inni. Hogy utasítsuk vissza az italokat?

A legegyszerűbb, ha egy időpontban mindenkivel koccintunk, így „letudjuk” a kötelező köröket. Akkor érdemes, amikor a pár túl van a szertartáson és fogadja a gratulációkat, hiszen ekkor még csak pezsgővel koccintanak. A vacsora legelején is lehet, amikor még könnyedebb italokat, aperitifeket isznak. Semmiképp sem röviditalokkal koccintsunk, mert hamar elveszhet a kontroll.

Jó megoldás, ha folyamatosan van egy itallal teli pohár a pár kezében, amellyel mindig koccint, ha arra kerül a sor – így a vendégek nem akarnak majd új italt hozni nekik.

A menyasszonynak különösen nem áll jól, ha túl hamar felönt a garatra, ráadásul ha várandós az ara, nem is ihat. Mit tehetünk azért, hogy ne igyunk sokat, de ne is maradjon el a koccintás?

Ha várandós a menyasszony (de nem szeretné, hogy idő előtt mások is megtudják), arról érdemes értesíteni a stábot, a pincéreket mindenképp. Bevett szokás, hogy az ifjú párt egy külön pincér szolgálja ki, vele mindenképp egyeztessenek az este előtt. Mondjuk meg neki, hogy kizárólag ásványvizet vagy alkoholmentes pezsgőt szolgálhat fel a menyasszonynak. Ezt érdemes nem várandós menyasszonyoknak is követniük, nem szép, ha spicces az ara, utólag sem lesz kedves emlék. Ha nagyon akaratosan kínálna valaki alkoholos italt, de nem akarjuk meginni, őszintén és egyenesen utasítsuk vissza az italt.

A vendégek különleges étkezési szokásait milyen mértékben kell figyelembe venni?

Abszolút, teljes mértékben figyelembe kell venni az igényeket és az érzékenységeket. Előzetesen ismertetni kell a menüsort a vendégekkel és meg kell kérdezni őket, kinek milyen problémája lehet az ételekkel. Ez nemcsak azért fontos, hogy kedvezzünk a vendégeknek, hanem azért is, mert a konyhát előre fel kell készíteni.

Ha valaki gluténérzékeny, akkor a süteményeket vagy a tortát sem rendeljük olyan cukrászdából, ahol finomliszttel készítik az édességeket, hogy véletlenül se legyen ebből probléma.

Figyelembe vegyük a vendégek étkezési szokásait? Az esküvői etikett szerint egyértelmű igen a válasz,  Fotó: Nászriporter

Tudj meg mindent a vegán esküvőkről Steiner Kristóffal készült interjúnkból, ide kattintva!

Mi az az etikett-hiba, amit semmiképp ne kövessen el az ifjú pár az esküvőn?

Az esküvőszervező egyik legfontosabb feladata, hogy felkészíti a párt minden eshetőségre, többször is átbeszéljük a forgatókönyvet a nagy nap előtt. Éppen ezért nem nagyon fordulhat elő olyan a pár részéről, ami ne illene bele az esküvőjükbe – ráadásul van egy elképzelésük, amit szeretnének a lehető legtökéletesebben megvalósítani. Nincs olyan esküvő, ahol ne történne valami apróság, de ezek általában nem nagy hibák. Azért van a szervező, hogy mindenre azonnal reagáljon, hogy minden problémát megoldjon, a kisebb és nagyobb bakikat is.

A legfontosabb, hogy a pár örömmel élje meg ezt a napot, csak magukkal foglalkozzanak és érezzék jól magukat.

A sok szervezés és költség után ne érezzenek hiányt, így is sokszor csak a fotókról, filmről emlékeznek vissza a részletekre, annyi minden történik a nagy napon. Ha nincs szervező vagy nem nagy az esküvő, akkor az anyukák legyenek leginkább résen, hiszen ők ismerik legjobban a párt és a családot.

,esküvői etikett,esküvői illemtan, illemtan,varga rózsa,esküvő 2018,

Fotó: Nászriporter, Borítófotó: Dégi Attila

Tetszett az esküvői etikett témában írt cikkünk? Nézd meg, hogyan valósítják meg a párok a gyakorlatban: kattints ide izgalmas valódi esküvői beszámolókért!