Valószínűleg mindenki ismeri a két leggyakrabban hallott, klasszikus nászinduló dallamát, hiszen filmekben, reklámokban és szimplán a köztudatban is jelen vannak… De vajon ki szánta őket nászindulóknak? Eredetileg hol játszották Wagner és Mendelssohn híres szerzeményeit? És nem utolsó sorban: milyen más alternatívák közül választhatunk saját esküvőnk ceremóniájára? Íme egy kis segítség.

Fotó: Rablóczky Wedding Photography

A klasszikusok

Richard Wagner – Here comes the bride

A két jól ismert, klasszikus nászinduló egyike a német zeneszerző, Richard Wagner híres operájának, a Lohengrin háromfelvonásos darabjának egy részlete. Ősbemutatójára 1850-ben került sor a weimari Hoftheaterben, Magyarországon pedig 1866. december 1-jén mutatták be a pesti Nemzeti Színházban. Az operaelőadás világhírének köszönhetően a Lohengrin részlet lett az egyik legkedveltebb nászinduló, amelynek azóta számos feldolgozása született, de mégis az orgona kísérte változata az, amely leginkább illik a klasszikus, ünnepélyes esküvői bevonuláshoz.

Felix Mendelssohn Bartholdy – Szentivánéji álom

A másik, igen híres nászinduló szintén német származású zeneszerző szerzeménye, Mendelssohn Szentivánéji álom című darabjának egyik kísérőzenéje. Elsőként a művet Samuel Reay orgonista játszotta nászindulóként 1847. június 2-án, Dorothy Carew és Tom Daniel tivertoni, Szent Péter templomban tartott házasságkötésekor Angliában. Az igazi népszerűséget viszont Viktória királyi hercegnő és Frigyes porosz herceg esküvője hozta meg 1858. január 25-én.

A hercegnő maga választotta a zeneszerző művét a jeles napra, hiszen nagyon kedvelte Mendelssohn zenéjét, aki Angliában járva gyakran játszott neki. Az uralkodópár példáját követve világszerte választották és választják mai napig a gyönyörű szerzeményt nászindulónak.

Fotó: Pinterest

Kortárs nászindulók

Ha modernebb bevonulózenén gondolkodunk, a határ a csillagos ég! Egy hagyományoktól eltérő ceremónián adott, hogy a nászinduló zenéjét is saját ízlésünkre szabjuk, természetesen az esküvőnk hangulatához párosítva. Íme néhány alternatíva, amit az újítani vágyó pároknak ajánlunk:

Demjén Ferenc – Most kell eldöntenem

Enya – Only Time

Robbie Williams – Angels

Andrea Bocelli – Con te partiro

Edith Piaf: La Vie En Rose

Richard Clayderman – Ballade Pour Adeline

Ed Sheeran – Perfect (Wedding Version) 

Egyházi esküvő – 20 tanács, hogy megéld és a fotókon is jól mutass. Ne maradj le egyetlen titkos történetről se: lájkold a Secret Stories-t a Facebookon és az Instagramon is!