Nagyon sok olyan kifejezést, szakzsargont és más meghatározást használ az esküvői szakma, amely a még friss jegyesek számára sokszor ismeretlen, és ez gyakorta megnehezíti az eligazodást abban, hogy milyen feladatokkal bízzák meg a kiválasztott szolgáltatókat, milyen lehetőségek közül válogathatnak, vagy hogy egyáltalán hogyan lássanak hozzá a szervezéshez. Ennek megkönnyítésére összegyűjtöttünk egy listát a leggyakrabban forgó kifejezésekről, amelyek egy kis útbaigazítást adnak az első lépésekhez… és olykor a továbbiakhoz is. Sorozatunk újabb részéből megtudhatod, hogy egy esküvői szertartásvezető vagy anyakönyvvezető lenne jobb megoldás számotokra.

Zena Lythgo esküvői szertartásvezető, Fotó- Dan Brannan Photography

Zena Lythgo esküvői szertartásvezető – interjú vele ezen a linken, Fotó: Dan Brannan Photography

Szertartásvezető vagy anyakönyvvezető?

Az anyakönyvvezető személye nem szorul magyarázatra – ahhoz, hogy a házasságotok a magyar jogszabályok szerint elfogadott legyen, a házasságkötés előtt minimum 30 nappal, maximum 12 hónappal korábban együttesen és személyesen kell bejelenteni a házasságkötési szándékot, valamint nyilatkozni kell arról, hogy házasságkötésünknek törvényes akadálya nincs. Házasságot kötni bármelyik anyakönyvi hivatalban lehet, később azonban már csak az lesz az illetékes hivatal, ahol a jegyzőkönyvet felvették. Lehetőség van arra is, hogy az anyakönyvvezető külső helyszínen tartsa meg a szertartást, amennyiben azt az illetékes jegyző engedélyezi, ekkor azonban további felmerülő költségekkel kell számolnotok.

Az anyakönyvvezető tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a házasságotok érvényes legyen, hátránya viszont a szoros időbeosztás, és hogy nincs lehetőség hosszabb, meghitt és személyes szertartásra.

Fotó: Fairy on Canvas

A szertartásvezető ellenben egy olyan nem hivatalos személy, aki külső helyszíneken vállal személyre szabott, ünnepélyes esketést, amely önmagában nem eredményez hivatalosan házasságot. Előnye azonban, hogy a szertartásvezető általában egy napra csak egy esküvőt szervez, előre találkozik a párral, hogy a legapróbb részleteket is alkalmatok legyen megbeszélni, illetve gyakorlatilag bármikor és bárhol számíthattok rá. Gyakori kompromisszum, hogy a pár az esküvő előtt minden ünnepélyességet mellőzve ellátogat az anyakönyvi hivatalba, ahol hivatalosan megköti a házasságot, majd az esküvő napjára szertartásvezetőt hív.

Ha attól tartanátok, hogy így az esemény elveszti a klasszikus és megszokott jellegét, akkor lehetőség van arra is, hogy a hivatalos polgári szertartás jegyeit lemásolva kerül sor a szertartásvezető által vezetett ünnepélyre.

Fotó: Rablóczky András

Sorozatunk első részét itt találjátok: E-session fotózás, same day slideshow és társai – kattints érte! Ha kihagytunk valamit, ami téged érdekelne, írd meg nekünk az info@secretstories.hu címre és egy következő cikkben felfedjük a fogalom jelentését. Kövessetek minket az Instagramon is!