Ausztráliából jöttem, mesterségem címere: esküvői szertartásvezető! Ismerjétek meg Zena Lythgót, aki szertatásvezetőként dolgozik Melbourne-ben. Vajon mennyiben hasonlít és miben különbözik ez a szép hivatás a Magyarországon megszokottól? Exkluzív interjúnkból ezt is megtudhatjátok. 

Esküvő Ausztráliában, középen Zena Lythgo esküvői szertartásvezető, Fotó: Dan Brannan Photography

Hogyan lettél esküvői szertartásvezető? Mi fogott meg a leginkább ebben a szép hivatásban?

Lassan már három éve annak, hogy szertartásokat vezetek. Először csak évi néhány esküvővel kezdtem, elsősorban a szűkebb és tágabb baráti körön belül, mára azonban teljes állássá nőtte ki magát. Szeretek új embereket megismerni, és kihívásként élem meg, hogy a nagy napon megoszthatom a titkos történetüket az általuk szeretett emberekkel.

Mesélsz nekünk kicsit a munkakörödről? Pontosan mi a feladata egy szertartásvezetőnek Ausztráliában?

Hivatalosan megfogalmazva házasságokat törvényesítek az ausztrál állam nevében: én vagyok az a személy, akinek a segítségével a jegyespár az igen kimondásával házaspárrá válik. A hivatalos szertartás mellett nagyon fontosnak tartom azt is, hogy amennyire csak lehet, a pár személyiségére szabjam a szertartást és olyan hangulatot teremtsek a ceremónián, ami igazán hozzájuk illik és rájuk jellemző.

Esküvő Ausztráliában, középen Zena Lythgo esküvői szertartásvezető, Fotó: Brown Shoes Productions

Említenél néhány konkrét példát, hogyan szabod személyre a szertartásokat?

Nálunk, Ausztráliában a párok 95 százaléka saját maga írja meg az eskü szövegét, ami már önmagában nagyon egyedivé és meghatóvá teszi a szertartást. Mindenkinek javaslom, mert ez tényleg egy soha vissza nem térő alkalom arra, hogy kifejezzük az érzéseinket. Ha nem éreztek magatokban írói vénát, nagyszerű megoldás lehet az is, ha megkéritek az egyik tehetséges barátotokat arra, hogy alkosson valami egyedit nektek a nagy napra, amit aztán vagy ti vagy a szertartásvezető felolvashattok a nagy napon.

A különféle szerelemmel, házassággal kapcsolatos szövegek és idézetek felolvasása is közkedvelt. Ezek jellemzően kedvenc könyvekből, versekből vagy dalszövegekből vett részleteket jelentenek, ritkábban vallásos szövegeket.

Esküvő Ausztráliában, középen Zena Lythgo esküvői szertartásvezető, Fotó: Lauren Alyce Photography

Összességében azt mondhatom, hogy itt, Ausztráliában az emberek egyre inkább eltávolodnak a hagyományos rituáléktól és próbálnak helyette valami csak kettőjükre jellemző, közös hagyományt létrehozni.

Például írnak egy-egy levelet a másiknak címezve az érzéseikről, amit aztán a szertartáson felolvasnak egymásnak. Az első évfordulón előveszik és mindketten írnak hozzá még valamit és így teszik ezt minden egyes alkalommal. Apróság, mégis milyen jó érzés 5-10-20 év után visszaolvasni az akkori érzéseket, gondolatokat.

,esküvői szertartásvezető,ausztrália,esküvő ausztráliában,ausztrália,

Esküvő Ausztráliában, pirosban Zena Lythgo esküvői szertartásvezető, Fotó: Dan O’Day Photography

Melyek a szakmád legszebb és a legnagyobb kihívásai?

A legszebb egyértelműen az, hogy lehetőségem van csodálatos embereket megismerni és tanulni az élettapasztalataikból, valamint segíteni őket életük egyik legszebb napjának a létrehozásában. Elképesztő energiák összpontosulnak egy esküvőn, semmihez sem hasonlítható a hangulata.

A legnehezebb része talán az, hogy türelmesnek kell lennem és alkalmazkodnom minden szituációhoz. Gyakran megesik, hogy a szertartás előtt teljes a káosz és saját magamat is le kell nyugtatnom, hogy a fogadalomtételen ez ne érződjön sem rajtam, sem a páron. Éppen ezért óriási kihívásként élek meg minden egyes esküvőt.

,esküvői szertartásvezető,ausztrália,esküvő ausztráliában,ausztrália,

Esküvő Ausztráliában, a háttérben Zena Lythgo esküvői szertartásvezető, Fotó: Madeline Druce Photography

Milyen trendeket követnek az ausztrál menyasszonyok, ha esküvőről van szó?

Nagyjából ugyanazokat, mint bármelyik amerikai van angol menyasszony. Ugyanakkor jellemző, hogy a szokásos trendek és hagyományok mellett egy picit mindig újítanak és egyedibbé teszik a nagy napot. Mostanában egyre népszerűbb trend az is, hogy megkérik a vendégeket arra, hogy a ceremónia alatt ne fotózzanak, helyette inkább legyenek jelen száz százalékban a párral az eseményen.

Esküvő Ausztráliában, középen Zena Lythgo esküvői szertartásvezető, Fotó: Brown Shoes Productions

Milyen jellemző elemei vannak még az ausztrál házasságkötési ceremóniáknak?

Én személy szerint szeretek nekik több opciót felajánlani, amelyek közül kiválaszthatják azokat, amelyeket szeretnének átélni a nagy napon. Például sokan szeretik valamilyen formában felköszönteni a családjukat ilyenkor vagy valahogy bevonni őket a szertartásba. Például egy felolvasással vagy a gyűrűk átadásával.

Mi a helyzet a helyszínválasztással? A tengerparti esküvők mellett vannak még népszerű desztinációk?

Ausztrália csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik, ezért a legtöbb pár a szabadban mondja ki a boldogító igent. Vezettem már szertartást folyó- és óceánparton, vadonban, hegyekben és mind különleges élmény volt. A legjobban azokat szeretem, amelyek messze vannak a várostól és egy kiadós autóvezetés és podcast hallgatás után van esélyem igazán megérkezni a helyszínre és jelen lenni a párral a nagy napon.

Esküvő Ausztráliában, Fotó: Shantanu

És az esküvői ruhák? Tapasztalatod szerint melyek a legnépszerűbb fazonok?

Szerintem ez teljesen egyénfüggő. Mintha lenne most egy kis bohém vibrálás a levegőben csipkeruhával és virágkoszorúval, de persze minden más stílusra láttam már példát.

Egy olyan országból, ahol szinte mindig meleg van és tele van szebbnél szebb tengerpartokkal, hova utaznak az ausztrál párok nászútra?

A legtöbben a teljes kikapcsolódásra szavaznak, ilyenformán Bali vagy Thaiföld ideális célpont, hiszen jók a strandok és kiválóak az ételek. Sokan Európa felé veszik az irányt egy több hetes túrára, végigjárva a legszebb helyeket, amolyan „egyszer az életben” utazásként. Több párt ismerek, akik Görögországba vagy Olaszországba utaztak a mézeshetekre.

Esküvő Ausztráliában, középen Zena Lythgo esküvői szertartásvezető, Fotó: She takes Pictures Photography

Neked van már valamilyen elképzelésed a saját majdani esküvőddel kapcsolatban?

Nem vagyok túlságosan hagyománykövető, szeretem a dolgokat egyszerűen és lazán intézni. Szóval valószínűleg egy meglepetés esküvőt szerveznék, amit eljegyzési partinak álcáznék és csak a helyszínen derülne ki, hogy ez már a nagy nap. Egyébként ez is egyre népszerűbb trend itt nálunk, Ausztráliában.

Kövesd Zenát az Instagramon! Ha pedig még több olvasnivalóra vágysz, akkor ezen a linken ausztráliai Daalarna ruhás esküvőket nézegethetsz.