Több hónapnyi szervezés után végre itt van. Már csak néhány nap választ el az esküvődtől, amiről olyan régóta álmodoztok. A szolgáltatókat lefoglaltátok, a ruha megvan, az ételeket megbeszéltétek, a koszorúslányok lelkesek. Látszólag már semmi nincs hátra, mégis pontosan tudjuk milyen, mikor az utolsó pillanatig részletkérdések cikáznak a fejedben. Vajon mindent lefoglaltál? Nem felejtettél el meghívni valakit? A legutolsó virág is a helyére fog kerülni? Teljesen természetes, ha ilyenkor mindenben csak egy káoszt látsz és nem tudod kibogozni az utolsó fonalakat, amiket a maximalizmusod szőtt össze. Dőlj hátra és az alábbi esküvői teendőlista segítségével menj végig velünk a legfontosabb kérdésekben, amelyek még az esküvőd hetében felmerülhetnek.

Esküvői teendőlista – Ezeket kell elintézned a nagy nap előtt egy héttel, Fotókredit: Jo Malone

Delegálj, delegálj!

Számíts arra, hogy – különösen az esküvőd napján – nem tudsz minden elintéznivalót egy kéz alatt tartani. Ahhoz, hogy valóban meg tudd élni a legszebb pillanatokat, beszéld meg előre a családoddal és a barátaiddal, hogy ki milyen terhet tud majd levenni a vállatokról az esküvő napján – legyen szó az anyagiak rendezéséről, a telefonod kezeléséről vagy a szolgáltatókkal való kapcsolattartásról.

Készítsd el a forgatókönyvet és továbbítsd a szolgáltatóknak!

Ha nincs olyan szolgáltatód, aki az esküvő napjának történéseit egy forgatókönyvbe foglalná számodra, akkor szánj időt arra, hogy összeállítsd a legfontosabb programokat, amik iránytűként szolgálnak majd számotokra, és sokkal gördülékenyebbé teszik a nap lebonyolítását. Indulj ki a fix időpontokból – így a szertartások idejéből –, és onnan kezdve számolj vissza, illetve előre. Határozd meg a készülődéstől kezdve egészen az éjféli tortavágásig a főbb pontokat, majd továbbítsd a megbízottak felé. Mindenki tudja majd, hogy hogyan készüljön, és sokkal egyszerűbb lesz megadnod a nap ívét is.

10 tipp, hogy elkerülj minden drámát az esküvődön – kattints érte.

Fotó: Elyse Hall

A fontos kontaktok, elérhetőségek megosztása

Készíts egy kontaktlistát, amin feltünteted a főbb telefonszámokat, címeket, illetve minden olyan elérhetőséget, amelyet fontosnak tartasz. A forgatókönyvvel együtt küldd el ezt is a szolgáltatóknak és azoknak a családtagoknak, akik részt vesznek a szervezésben.

Egyeztesd a technikai és fennmaradó anyagi részleteket!

Gondold át, hogy mik azok az apró technikai részletek, amelynek a részleteit még nem egyeztettétek pontosan. Például szükségetek van transzferre az esküvő helyszínének állomásai között? Ha igen, megbeszéltétek, hogy hol vannak a találkozó pontok, és hogy milyen időbeosztás alapján lesz szükségetek fuvarra?

Csakugyan technikai részlet az anyagiak véglegesítése. Ha valamelyik szolgáltatónak nem az esküvő napja után vagy köteles elszámolni, keríts még alkalmat erre az esküvő hetén, és semmiképpen sem hagyd ezt az esküvő napjára, kivéve ha van egy olyan megbízottad, aki ezt a feladatot elvállalja. Nem célszerű azonban túl sok pénzt egyesíteni az esküvő napján magatoknál, az pedig kifejezetten nem jó ötlet, hogy az ünneplés közben nektek kelljen ezzel foglalkozni.

Plusz tipp: Ha valamelyik családtagod, barátod számol el az összeggel a nagy napon, készítsétek előre borítékba a pontos összeget, ne ott kelljen a visszajáróval bajlódnotok.

Fotókredit: Michael Kors

Kellékek bevásárlása

Gondold át, hogy lesz-e olyan játékotok, amelyhez szükség van még valamilyen plusz kellék megvásárlására, illetve szeretnétek-e gazdagítani a szertartást olyan jelképes fogadalommal, ami valamilyen plusz felszerelést igényel.

Vidd haza a menyasszonyi ruhád!

Mi, a Daalarnánál szeretjük az esküvő időpontjához minél közelebb átadni a kész ruhát, így lehetünk biztosak abban, hogy már nem várható olyan testváltozás, amely azt eredményezné, hogy a ruha majd nem áll rajtad tökéletesen.

Otthon még akár gyakorolhatsz is néhány lépést a ruhádban, hogy hozzászoktasd magad, milyen érzés benne járni.

Fotó: Papp Éva és Schneider Zoltán / Daalarna SUNSET kollekció

Szoktasd a lábad a cipőhöz!

Senki sem avatja fel szívesen előre az esküvői kiegészítőit, viszont nagyon praktikus, ha már előre viseled egy-két napon a cipődet. Az esküvő napján nagyon hálás leszel ezért a döntésedért.

Zeneszámok véglegesítése

Ha még nem fixáltátok le, hogy milyen zenéket szeretnétek hallgatni a szertartás, vagy az esti szórakozás közben, akkor egyeztessetek erről a DJ-vel, a zenekarral, illetve azzal, aki a szertartás hangosításáért felel.

Házasság, keretek között

Kényes dolog a házassági szerződés, viszont ha megállapodtok abban, hogy előre rendezitek a házasság alatti vagyonmegosztás kérdéseit, akkor érdemes még erre az utolsó héten sort keríteni.

Fotókredit: Michael Kors

Gyűjtsd be a válaszokat a vendégektől!

Itt az ideje, hogy megszerezz minden visszaigazolást azoktól a vendégektől, akik még nem jeleztek vissza. A helyszínnek le kell adnotok a létszámot, és nektek is tisztában kell lennetek azzal, hogy milyen költségekkel kell majd számolnotok.

Véglegesítsd az ültetést!

A visszajelzések többsége már meg kellett, hogy érkezzen, így nem halogathatjátok tovább ezt a hálátlan feladatot. Üljetek össze, és beszéljétek át, hogy hogyan osztjátok el a vendégeket, majd továbbítsátok ezt azoknak a szolgáltatóknak, akiknek szüksége lehet rá – például a helyszínnek, a dekorosnak, aki az ültetőtáblát készíti, vagy például az esküvőszervezőnek.

Ültetési rend sz esküvőn – így csináld jól az etikett szerint!

Julia Park Photography

Erősíts meg minden megbízást!

Vedd fel a kapcsolatot a szolgáltatóiddal, adj feléjük egy kis életjelet, és erősítőleg jelezd, hogy számítasz rájuk az esküvőd napján. Ne halogasd tovább a megválaszolatlan e-maileket sem, fusd át a leveleidet, hogy nem kerülte-e el egy fontos részlet a figyelmedet.

Készíts magadnak „elsősegélydobozt”!

Nem kell szó szerint venned a „Kéz- és lábtörést!” kívánságokat, de jó, ha már előre számítasz olyan helyzetekre, amelyek előfordulhatnak az esküvőn. Készíts össze egy dobozt, amiben elhelyezel néhány gyógyszert, sebtapaszt, váltócipőt, pici varrókészletet, ollót, sminket és néhány tisztasági csomagot.

Fotó: Pinterest

Pakolj össze a nászútra!

Ha az esküvő után utaztok nászútra, gondoskodj arról, hogy már előre összekészíted azokat a dolgokat, amelyek meg tudnak pihenni a bőröndben, és csak arra várnak majd, hogy már csak összezárd a csomagodat. Ezzel együtt, ha van olyan technikai intéznivaló, ami az utazással jár, iktasd be azt is az utolsó hétre.

Csomagolj össze az esküvőre!

Ha nem a lakóhelyed közelében lesz az esküvőd, ahova bármikor hazaszaladhatsz, akkor készítsd össze előre azt a csomagot, amit majd magaddal viszel az esküvőd hétvégéjére. A ruhán, cipőn és más kiegészítőn kívül ne feledkezz meg az egyéb apróságokról sem!

Fotó: the-atlantic-pacific.com

Készítsd elő a körmeidet is!

Az esküvő előtti héten nevezz be egy kis szépségápolásra, és gondoskodj a megfelelő manikűrről és pedikűrről is!

Ellenőrizd az időjárás előrejelzést!

Nézz többféle előrejelzést, hogy milyen időt jósolnak az esküvőtök napjára. Ha lehetőség van esőre, léptesd életbe a B tervet, és gondoskodj arról, hogy a szabad ég alá szervezett programokat meg tudjátok valósítani fedett helyen is.

Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre!

A legtöbb menyasszony az izgalom hevében elfelejt inni és enni az esküvője napján. Ügyelj erre, és készülj már egy héttel korábban tudatosan.

Még ha a hétköznapokban egy tevét is lepipálsz, akkor is próbálj meg minél több folyadékot a szervezetedbe vinni.

Fotó: Pinterest

Pihend ki magad!

Természetesen, mikor már nagyon összeadódnak az esküvő előtti izgalmak, a legviccesebb azt tanácsolni, hogy aludd Csipkerózsikára magad, viszont hidd el, az arcodon nagyon meglátszik majd, ha nem volt időd eleget pihenni az esküvő előtt.

Ne aggódj minden részleten!

Próbáld meg azzal tölteni az utolsó hetet, hogy ráhangolódsz erre a különleges napra. Történjen bármi, a legfontosabb, hogy te hozzá akarsz menni, ő pedig el akar venni téged. Ne hagyd, hogy bármilyen apróság elterelje erről a figyelmed.

Még több esküvői inspirációra vágysz? Kattints Valódi esküvők rovatunkra!