Te is kíváncsian követed a Meghan Markle és Harry herceg esküvője körüli felhajtás kulisszatitkait? Tarts velünk, összeszedtük neked a legfontosabb információkat.

Amióta Meghan Markle és Harry herceg 2017. november 27-én bejelentették az eljegyzésüket, kezdetét vette a találgatások sora az esküvő részleteivel kapcsolatban. Az igazán kíváncsi és bennfentes tekintetek persze már a 2016. júliusi ismerkedésük óta folyamatosan követik őket, azonban az esküvőjük közeledtével szinte naponta merülnek fel olyan hírek, amelyeket egy-két nap leforgása alatt már cáfol is egy újabb információ. Most egy csokorba szedtük az eddig napvilágot látott, kizárólag valós híreket, hogy nyomon követhetsd a mesebeliek ígérkező esküvő részleteit.

Minden, amit Meghan Markle és Harry herceg esküvőjéről tudni lehet

Az esküvő időpontja és helyszíne

Az esküvőt a Szent György kápolnában, Windsorban tartják 2018. május 19-én – derül ki a királyi család hivatalos Instagram oldaláról. Az esküvőt azért is tartják meg ennyire rövid idővel az eljegyzés (és a megismerkedés) után, mert a 96 éves Fülöp herceg megromlott egészségi állapota miatt biztosra akartak menni azzal, hogy még ott lehet unokája nagy napján. 

A Kensington-palota nyilatkozata alapján Windsor különösen kedves hely Harrynek és Meghannak, akik rengeteg időt töltöttek itt az elmúlt másfél évben, ezért nem meglepő, hogy itt kötnék össze életüket is. A Szent György kápolna azonban legfeljebb csak 800 fő befogadására alkalmas, szemben a Westminsteri apátság 2000 férőhelyével, ahol Vilmos és Katalin is tartotta a királyi esküvőjüket. Nem ez az egyetlen viszont, amiben a két szerelmespár nagy napja különbözik.

Harry hercegék sokkal bensőségesebb és meghittebb ünneplést terveznek, mint amilyet az idősebb testvére, aki nyilvánvalóan trónörökösi kötelességei miatt is kénytelen volt a nagyobb nyilvánosságnak teret adni.

A költségek

Az esküvőt – beleértve az egyházi szolgáltatást, a zenét, a virágokat és a szertartást – a királyi család fizeti majd, az ezen felüli költségek pedig az Egyesült Királyság kasszáját terhelik.

A meghívó és a meghívottak

Meghan és Harry összesen 2640 vendéget invitált a nagy napra; köztük olyanokat, akik a párral kapcsolatban álló jótékonysági szervezet tagjai, vagy például a Windsor kastély közösségének tagjai, de meghívást kapott 100 diák is két helyi iskolából.

A meghívottak közül 600 vendég vehet majd részt az esküvői ebéden a St George’s Hallban, illetve 200 vendéget invitáltak a privát esti fogadásra a Frogmore House-ba. Azt, hogy pontosan milyen nevek szerepelnek a meghívotti listán, egyelőre még nem tették nyilvánossá.

Az aranyozott, metszett szélű meghívót a pár nemrégiben küldte csak ki a vendégeknek. Az azokat készítő Barnard & Westwood 1985 óta foglalkozik család nyomdai és könyvkötészeti munkálataival, és most is, mint mindig igazi klasszikus és elegáns lapot készítettek a családnak.

A meghívó persze tartalmazza a megjelenésre vonatkozó etikettet és elvárást is: a férfiaknak zsakettben vagy öltönyben kell megjelennük, még a nőknek a nappali öltözet, azaz „day dress” és kalap a dresszkód.

Öltöny, szmoking, frakk vagy zsakett? – Esküvői divat kisokos férfiaknak, kattints érte.

Az esküvői torta

Egy királyi esküvőn a fenséges, mint jelző szó szerinti értelmet nyer, ami igaz lehet az idei királyi esküvő ízeire is. A pár a tortát illetően is szeretett volna a hagyományos ízesítésektől kicsit eltérni, ezért a londoni Violet Bakery cukrászát, Claire Ptakot bízták meg a torta elkészítésével, amely citromos, bodzavirágos ízesítést kap élővirág díszítéssel.

A londoni Violet Bakery cukrásza, Claire Ptak

A londoni Violet Bakery cukrásza, Claire Ptak

Egy biztos, a torta különlegessége magában hordozza a pár látásmódját is. „El sem tudom mondani, mennyire örülök, hogy Harry herceg és Meghan engem bízott meg az esküvői tortájuk elkészítésével. Tudva, hogy az alapanyag eredetét, fenntarthatóságát, szezonalitását és ízét tekintve az általam képviselt értékek megegyeznek az általuk vallott elvekkel, még izgalmasabb élmény, hogy ebben részt vehetek” – mesélte Claire.

Katalin és Vilmos esküvői tortája így nézett ki

Zene az esküvőn

Miután Vilmos és Katalin esküvőjén többek között Ellie Goulding is felelt a jó hangulatért, adódott a kérdés, hogy Harry esküvőjére melyik előadót kérik majd fel. Ugyan hivatalos megerősítés még nem érkezett a családtól, de egyre többen híresztelik, hogy Harry hercegék örömmel látnák Ed Sheerant a nagy napjukon. Ed nyilatkozatából persze kitűnik, hogy ő is szívesen tenne eleget a felkérésnek, és boldogan énekelné el az első dalt az esküvőn.

Diana vs. Katalin – Esküvői hagyományok uralkodói stílusban. Kattints ide és nézd meg, miben hasonlított és különbözött a két királyi esküvő!

Új rang

Meghan az esküvő után nem szerez hercegnői rangot, arra ugyanis házasság révén nem volna jogosult. Hasonló volt a helyzet például Diana és Katalin esetében is, őt is csak tiszteletből nevezték „Princess Diana”-nak, valójában nem bírt ezzel a címmel, ezért mindkettőjükre “csak” hercegnéként szabad hivatkozni. 

Az esküvő után II. Erzsébet királynő várhatóan a Suxxes hercege címet adományozza majd unokájának, így Meghan a Harryvel való házassága után ‘sussexi hercegné’ címet visel majd.

 

Az esküvő közvetítése

Az esküvő televízióban való sugárzásáról pontos részletek egyelőre nem láttak napvilágot, azonban a pár úgy nyilatkozott, hogy az örömteli perceiket természetesen szeretnék másokkal is megosztani. Ezért a házasságkötést követően konvolyban végighaladnak a Castle Hill, a High Street, a Sheet Street, a Kings Road, az Albert Road, a Long Walk és a Windsor kastélyt mentén, és egyúttal „remélik, hogy ez a rövid út lehetőséget nyújt arra, hogy több ember átérezhesse ennek a különleges napnak a hangulatát” – említette a Kensington-palota.

Mi pedig reménykedünk abban, hogy Diana és Károly, illetve Vilmos és Katalin esküvőjének televíziós közvetítése után lehetőség nyílik ilyen formában is végigkövetni a helyi idő szerint 13:00 órakor kezdődő esküvőt.

Források: theguardian.combbc.comtownandcountrymag.comharpersbazaar.com

Az esküvői ruha

Egy királyi esküvőn a ruhának sokkal több elvárásnak kell megfelelnie, minthogy tetszik-e majd a vőlegénynek. A fedett váll, a szolid kivágás, a ruha hossza és a harsány minták elvetése mind az etikett részét képezik. A szoros kötöttségek ellenére azonban nem lenne tervező, aki ne készítene örömmel egy ruhát egy ilyen volumenű eseményre, így az esküvővel kapcsolatos legtöbb kérdés is ekörül merült fel.

Sőt, több fogadást is kötöttek már arra nézve, hogy melyik designer nyeri el ezt a megtisztelő feladatot. Elsősorban az alábbi nevek merültek fel: a Roland Mouret, Inbal Dror, Jenny Packham, Alexander McQueen tervezői és a Tamara Ralph-ból és Michael Russo-ból álló páros. Voltak már hírek állítólagos tervekről is, de a tervezőre a mai napig csak találgatások és spekulációk vannak. A próbák azonban már március elején megkezdődtek, úgyhogy kíváncsian várjuk, hogy végül kinek a munkáját tisztelte meg Meghan azzal, hogy az ő kreációját választja élete egyik legfontosabb napjára.

Ha felidéznéd a tavalyi legmenőbb sztáresküvő, Pippa Middleton nagy napját, akkor kattints ide cikkünkért! Ha pedig még több sztáresküvőről olvasgatnál, ezt a rovatunkat ajánljuk neked.