Diana és Katalin hercegné esküvője nemcsak a történelemkönyvekbe írta be magát, hanem sok milliárd néző emlékezetébe is, akik a televízión keresztül figyelemmel kísérték a brit uralkodócsalád életének fontos eseményeit. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a két eseményről.

A 21. századi uralkodóházak közül a legnagyobb figyelmet egyértelműen a brit királyi család kapja, akik életét lépten-nyomon figyelemmel kíséri a média. Közülük néhányan valóságos divatikonokká nőtték ki magukat. A rangidős Erzsébet királynő stílusjegyei például jól felismerhetőek: színes, divatos kosztümjei és kabátkái alkalmazkodnak a 21. századi divathoz, de emellett megtartják az uralkodóhoz illő, fenséges és visszafogott megjelenést is.

Általában, ha tudomást szerzünk egy-egy híresség eljegyzéséről, izgatottan várjuk a média kereszttüzében álló sztárpárok esküvői fotóit, a legfrissebb hírekkel a helyszínről, a szertartásról, és legfőképpen a menyasszonyi ruháról.

 

A forgatókönyv hasonló a királyi család eljegyzéseinél is, azzal az óriási különbséggel, hogy az ő nagy napjuk biztosan bekerül a történelembe. Éppen ezért a tradicionális szertartás kihívásai és jó néhány királyi kötelezettség mellett a menyasszonyi ruha kiválasztása sem lehet egyszerű folyamat számukra.

Erzsébet királyné fia, Károly herceg és választottja, Diana walesi hercegné esküvője nagy hatással volt utódjuk, Vilmos herceg nagy napjára is, hiszen stílusban igen hasonló irányvonalat követtek Katalinnal. Íme néhány érdekesség a két esküvőről!

 

Diana vs. Katalin hercegné esküvője – A lánykérés módja és helyszíne

Károly herceg egy régi, jól bevált lánykérési módszert választott a korabeli sajtóértesülések szerint: egy romantikus vacsora mellett kérte meg kedvesét, Dianát, a Buckingham-palotában. A modernebb kor ifja, Vilmos herceg kihasználta az alkalmat és különleges utazásuk helyszínét, ugyanis kenyai vakációjuk alatt tette fel a nagy kérdést és adta rá édesanyja kék, zafírral és gyémántokkal díszített eljegyzési gyűrűjét kedvese, Katalin kezére.

Diana vs. Katalin hercegné esküvője – A kor

Diana mindössze 20, Katalin 29 éves volt az esküvő idején.

Diana vs. Katalin hercegné esküvője – A helyszín

Az 1981 júliusában tartott szertartás helyszínéül a Szent Pál-székesegyházat választotta a brit uralkodópár, Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjét pedig a Westminsteri apátságban rendezték meg, 2011 tavaszán.

Diana vs. Katalin hercegné esküvője – Az érkezés

Királyi jegyeseknél igencsak meghatározó pillanat. Ország-világ figyelme középpontjában, fotósok és kamerák kereszttüzében stílusosan, de nem túl giccsesen megérkezni igazi kihívás, ami mindkét alkalommal tökéletesre sikeredett. Diana és Károly együtt egy lovashintón, Katalin és Vilmos külön-külön érkeztek. A vőlegény egy Bentley State limuzinnal jelent meg az esküvő színhelyén öccsével, míg a menyasszony egy Rolls-Royce Phantom VI Silver Jubilee Carral utazott édesapjával.

Diana vs. Katalin hercegné esküvője – A menyasszonyi ruhák

Romantikus, hercegnős stílusban készült mindkét ruha. A hosszú uszály, fátyol, és csokor is egyaránt nagy szerepet játszott az öltözékükben, habár az tény, hogy Katalin hercegné elhunyt anyósa iránti tiszteletből tartott meg hasonló elemeket a nagy napjára. Míg a „Szívek Királynőjének” habos-babos ruhája – David és Elizabeth Emanuel keze munkája – hűen tükrözi a nyolcvanas évek stílusát (ide kattintva bővebben is olvashatsz a történetéről), Katalin hercegné Alexander McQueen darabja az általunk olyannyira kedvelt csipke berakással – abszolút örök érvényű darab, amely Grace Kelly ruháját idézi.

Diana vs. Katalin hercegné esküvője – Valami régi, valami új…

Mindannyian ismerjük a régi hagyományt, miszerint a menyasszonyon kell, hogy legyen valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsön holmi. Ehhez tartották magukat a brit hercegnék is, hiszen mindkettejüknél megtalálhatóak ezek az apró részletek.

Diana „valami régije” az antik csipkerészlet volt a ruháján, a valami újat” pedig a brit selyemből készült fonás reprezentálta. Ezek mellett jelen volt a valami kék –egy apró, kék színű szalag a ruhája hátába varrva –, és valami kölcsön holmi is, a fejdíszként viselt Spencer Tiara, amit nagyanyja adott neki még 1919-ben.

Katalin hercegné “valami” listája a következőkből állt: a ruhája elkészítéséhez hagyományos, úgynevezett Carickmacross kézművességet alkalmaztak, ez számított a régi elemnek. Ezzel szemben az újdonságot a kiegészítőkbe csempészte bele: szülei esküvői ajándékát, egy pár levél alakú gyémánt fülbevalót viselt a nagy napján. A valami kék elemet – jelen esetben egy szalagot – ügyesen elrejtve, a ruhája belsejébe varratta bele. Kölcsön holmiként, Dianához hasonlóan a fejdíszt választotta, mely egy Cartier gyémántokkal díszített tiara volt, Erzsébet királyné tulajdona, amit a 18. születésnapja alkalmából kapott édesanyjától 1936-ban.

Diana vs. Katalin hercegné esküvője – Meghívottak és médiavisszhang

Mind két esküvőt televízió közvetítette, amit több milliárd néző kísért figyelemmel. A meghívottak száma Diana és Károly esetében majdnem elérte a négyezer fős lélekszámot, Katalin és Vilmos herceg esküvője szolidabb számmal szolgált, kétezer jelenlevővel.

Diana vs. Katalin hercegné esküvője – Nászút

Diana és Károly előbb Skócia, majd Gibraltár, Algéria, Tunézia, Szicília, a görög szigetvilág és Egyiptom felé vette az irányt, míg Vilmos és Katalin szimplán a Seychelle-szigeteket választotta.

Fotók: Pinterest, hellomagazine.com, people.com,dailymail.co.uk

 

Még több sztáresküvő ezen a linken, valódi Daalarna ruhás esküvőkért pedig kattints ide!