Ha Görögországot egyetlen képeslapon kellene ábrázolnom, biztosan Szantorini fotóját választanám. Ugyan a maga 91 négyzetkilométerével az országnak csak egészen kicsi szegletét adja, azonban minden egyes pontja az igazi görög életérzést jeleníti meg – és persze egy kis földi mennyországot is.

Egy ismerősöm egyszer azt mondta, hogy Görögországban három dolgot találsz meg: tengert, követ és ételt. Igaza volt. Azonban ezek a kövek a történetünket mesélik el, a tenger indigókék színe öleli körbe a szigeteket, és az ételeik azok, amelyeket sosem utasítanánk vissza. Szantorini sem több puszta sziklák és a víz találkozásánál, azonban mégis festői a maga letisztultságában. Nincsenek monumentális épületek vagy grandiózus látványosságok, viszont a szigetre érkezve a hegyoldalba épült fehérre meszelt házak, kék kupolák és az épületeket körbeölelő rózsaszínes virágú bougainvilleák fogadnak minket, na és persze az a hamisíthatatlan hangulat és festői panoráma, amely több, mint egymillió turistát vonz ide a főszezonban.

A sziget története és elhelyezkedése

Szantorini a Kükládok szigetcsoport része az Égei-tenger közepén, melyet az ottani szigetek gyöngyszemeként is emlegetnek. Feljegyzések vannak arról, hogy az i.e. 2500-as évek tájékán már az akkori – legfejlettebb – minószi kultúra részeként az Égei-tenger egyik komoly befolyással bíró, független szigete volt. Virágzásának azonban Földünk egyik legnagyobb vulkánkitörése vetett véget i.e. 1500 körül, amely létrehozta Szantorini mai formáját, a közel kör alakú kalderát, amely a vulkán felrobbanásának, majd magába roskadásának eredménye. Végül a korábbi kráter a tenger vízével töltődött fel, amely ma már 8 kilométer hosszan békésen csillog a Szantorinit alkotó néhány sziget – Nea Kaymeni, Palea Kaymeni, Aszpronízi, Therazia és Thíra – között.

A térség a második világháborúban az olaszok megszállását követően hanyatlásnak indult, és egészen a turizmus berobbanásáig óriási szegénység volt jelen.

Mára ennek nyomait elfeledtetik a méregdrága szállodák és éttermek, na és persze a közösségi média hasábjait elfoglaló szebbnél szebb fotók, azonban helyenként még érződik, hogy nem mindig volt ez így. Az élvezet értékéből ez semmit sem von le, noha sosem fogom elfelejteni a némiképp infrasturkturálisan fejlettebb országból érkező amerikai turisták arcát, amikor meglátták a néhány négyzetkilométernyi kiterjedésű repteret, centrumában egy olyan létesítménnyel, ami inkább hasonlít egy jól felszerelt vadászlesre, mint egy irányítótoronyra. Az ember azonban mégis jókedvűen legyint a groteszk fogadtatásra, és a sziget kedvelt pontjaira való továbbhaladása során már csak azt érzi, hogy ennél jobb helyre nem is érkezhetett volna.

 

 

Kézzel fogható nyugalom

Amennyire aktív múltra tekint vissza a sziget természeti működése, annyira kínál most kézzelfogható nyugalmat a környék. Mivel Szantorini fő profilja a turizmus, ezért a helyiek mindent megtesznek azért, hogy az odalátogatók teljes kényelemben érezzék magukat. A szállodák többsége a kalderára nyíló feszített víztükrű medencével, a szobához tartozó jakuzzival, és a saját teraszunkon felszolgált reggelivel fogadja a vendégeit. Épp ezért, ha eddig azt érezted volna, hogy nem akarod az utazás során a szállodában elpocsékolni az értékes perceket, most egészen újraértelmezed majd ennek a gondolatát. Reggeli után tölts egy kis időt a saját teraszotokon, válassz egy jó könyvet, fogyassz el egy frissítő koktélt, és élvezd ki, hogy jut egy kis időd magadra. A körülötted elterülő lélegzetelállító látvány egészen biztosan tökéletes környezetet teremt ahhoz, hogy igazán kipihend magad.

Ha elhagynád a „bázist”, akkor a turisták által leginkább kedvelt Oia, és a főváros, Fira végtelen utcáit járva megismerheted a települések legszebb pontjait, felfedezheted a helyi termékeket kínáló üzleteket, majd a nap végeztével megtekintheted Görögország legszebbjének mondott naplementéjét.

Tipp: az emberek fürtökben lógnak a legpozíciósabb helyeken, hogy megcsodálják a pasztellszínek ezernyi árnyalatában úszó eget, így érdemes időben érkezned a kiszemelt helyre, vagy pedig előre asztalt foglalnod valamelyik étteremben, amely panorámát kínál a napnyugtához. Ha Oiában vagy épp, a kaldera peremére épült Sunsets Restaurant mindenképp jó választás, ügyelj azonban arra, hogy az asztalfoglalásod az emeletre szóljon, különben a fele látványt az asztalok előtt álldogáló turisták teszik majd ki.

Szantorini meredek és sziklás oldalain túl lehetőséget kínál a tenger szerelmeseinek is a keleti partvidéken. Kedveltek Kamari és Perissza strandjai, ha pedig igazi különlegességre vágysz, látogass el az Akrotíri közelében fekvő Red beachre, amely a vörös sziklafaláról és talajáról kapta a nevét.

Látnivalók Szantorinin

A már korábban is említett Oia városa igazi gyöngyszem a szigeten, talán ez az, ami leginkább vonzza a turistákat, és amelynek látképe a legikonikusabb, ha Szantorinit magunk elé képzeljük. Az épületek között barlangházak húzódnak meg, amelyek a tengerészek egykori lakóhelyéül szolgáltak, illetve megtalálható számos kapitány-ház is, amelyet a hajótulajdonosok tudtak magukénak. A várost lépcsők sokasága köti össze a meredek hegyoldal alján hullámzó vízzel. Ezeken gyalogosan is végigsétálhatunk, vagy akár – egyfajta helyi „hop on, hop off” megoldásként – öszvérháton is megtehetjük ezt a távot.

A főváros, Fira szintén számos látogatót csalogat, hiszen a kaldera 260 méter magas peremére épült városból csodálatos látvány nyílik a szigetre. Mindazonáltal itt igazán pezseg az élet – a néhai barlanglakásokat számos étterem, bár és üzlet veszi körbe.

 

 

Az instagramot megtöltő gyönyörű panorámán kívül bőven akad még látnivaló Szantorinin. A terület egyik jellegzetességét a természeti múltja adja, amely máig számos emléket őrzött meg az utókornak. Az egyik ilyen Akrotíri városa, amelyet görög Pompeji-ként is emlegetnek. Ugyan a 3500 éves városban nem maradt hátra hamu által megőrzött emberi test vagy fémtárgyak tömkelege, mégis bámulatbaejtő a tárlat. Megmaradt amforák, négyemeletes oromzatok, utcasorok várnak minket, a hátramaradt freskók pedig Athénban és Firában látogathatóak meg. (Több információ és nyitvatartás.)

Szintén kedvelt úticél az ókori Théra, amely leginkább az elhelyezkedése miatt kedvelt látványosság. A város 370 méter magasan ad otthont a hellenisztikus és római korból származó épületmaradványoknak.

Ha szívesen választanánk hajós kirándulást, érdemes kitérőt tenni a kalderában kialakult két kis vulkanikus szigetre is. Néa Kaménin több kráter, és a fel-felszálló kéngőz árulkodik a vulkanikus működésről, míg Paleá Kaméni egyik öblében 45 fokos vízben fürödve csodálhatjuk az elénk táruló látványt.

Gasztronómia a gyroson túl

Ha az ember Görögországba látogat, előbb-utóbb előtör belőle a „gyros-szindróma”, azaz addig teszi a köröket, amíg egy csinos Tavernával, azaz helyi étteremmel nem találkozik. A szigeten a frekventált részek többségében már nem kínálnak ebből a nemzeti ételből, hanem itt is egyre inkább visszaszorul a fast food ételek sorai közé. De legalább itt a vásárlásnál senki sem vár el tőlünk egy kétopciós nyilatkozatot – mehet-e bele hagyma vagy csípős, avagy sem.

Szantorini a fenti lehetőségen túl jóval több alternatívát kínál a helyi ételekre.

Az ottani különlegességek közé tartozik a fehér padlizsán, a fava bab – amelyből isteni mártogatóst készítenek –, de büszkék a helyi koktélparadicsomukra is, mely állításuk szerint összehasonlíthatatlan a világ többi féltekén kapható társaival. Na és persze ott vannak a klasszikus görög ételek – például kár lenne kihagyni az egyszerű, de nagyszerű desszertet, azaz a görög joghurtot mézzel, vagy vétek lenne előételként nem elfogyasztani egy nagy adag tzatzikit a hozzá kínált frissen sült pitával.

 

Tipp: Ha különleges gasztronómiai élményre vágysz, látogass el Szantorini egyik legkedveltebb éttermébe az Athenian Houseba. Nemcsak az ízvilág marad emlékezetes, hanem az étterem teraszáról nyíló káprázatos panoráma is. Ne hagyd ki az Athenian Fava-t és a bárányból készült díjnyertes főételt (még akkor sem, ha egyébként a gyapjúnál többet nem szívesen látnál ebből az állatból). Asztalfoglalás jóval előre erősen ajánlott.

Szantorini gasztronómiájával weboldalukon keresztül is megismerkedhetsz, amely számos ötletet ad ahhoz, hogy hogyan tudnád minél inkább megismerni a régió ízeit. Szemezgethetsz például a méltán híres borkóstolókkal vagy elmehetsz egy főzőkurzusra is, ahol valamilyen helyi specialitás elkészítését sajátíthatod el.

 

 

Képek forrásai: Pinterest, easyjet.com, greekboston.com, canaves.com, travelandleisure.com

 Ne maradj le egyetlen titkos történetről se: lájkold a Secret Stories-t a Facebookon és az Instagramon is!