Kevés alkalmasabb hely létezik a világon, amely kiszakít a hétköznapok nyüzsgéséből, a felhőkarcolók benzingőzös világából, és elrepít egy mesebeli, állatokban, növényekben gazdag világba, olyanba, mint Kenya.

A Kenyai Köztársaság

Az afrikai kontinens közepének keleti részén elhelyezkedő Kenyai Köztársaság valóban Afrika szíve. Afrika közepén Kenya, Kenya közepén pedig az Egyenlítő húzódik. Keleti, korallzátonyos partjait az Indiai-óceán mossa, amit 150 km széles parti síkság kísér. Az ország nagy része az 1000 méter fölé emelkedő kelet-afrikai magasföldön fekszik, amelyet észak-déli irányban a mély tavakkal tagolt, kelet-afrikai árokrendszer szel keresztül. Az árok két oldalán kialudt és ma is aktív, bazaltból felépülő tűzhányók emelkednek. (Ma is működik pl. a Teleki-vulkán.) A Kenya-hegy évmilliókkal ezelőtt kialudt tűzhányóján a helyi kikuju törzs szerint maga a főisten, Ngai lakik. Éghajlata természetesen trópusi, amely két részből: egy esős és egy száraz évszakból áll.

Nemzeti parkok

Kenyáról bátran elmondható, hogy az egész ország egy nagy nemzeti park, a hivatalos szervek mégiscsak az ország 10%-át nyilvánították természetvédelmi területnek. Az UNESCO Világörökség részét képezi több nemzeti park és tó is. Érdemes a nemzeti parkok kínálatait is végigböngésznünk, hogy megtalálhassuk a számunkra legmegfelelőbb élménytúrát. A nemzeti parkok magukban foglalják Kenya élő- és növényvilágának bőséges kínálatát, de mégis minden nemzeti park helyi sajátosságokkal rendelkezik. Az Ambóseli Nemzeti Park felől lélegzetelállító rálátás nyílik a Kilimandzsáró vonulatára. Ha szerencsénk van, a látványkép előterébe egy-két zebra, zsiráf vagy valamilyen jellegzetes állat is belekerül.

 

 

A kihagyhatatlan kenyai szafari

Kenyában járva kihagyhatatlan a szafari túra, amiből éppoly bőséges a kínálat, mint állatokból. Kedvünk szerint válogathatunk a hosszabb-rövidebb kirándulások közül, mindenképpen olyat válasszunk, ami többnapos, mert a nappali és az éjszakai vadon egy teljesen külön világ. Nappal elsősorban a szemünket kényeztetjük, s ez alapján gyönyörködünk a körülöttünk lévő világban, míg éjszaka a fülünk lesz az elsődleges érzékszervünk.

,nászút,kenya,afrika,utazás,úti cél,2018,úti terv,nyaralás,szafari,

A Viktória-tó

S hogy a vizek kedvelőinek is szolgáljunk egy kis ízelítővel, az ország nyugati szélén elterülő Viktória-tó a víz kínálta lehetőségek és a víz közelében élő állatok Mekkája. Kedvcsinálónak néhány itt is fellelhető állat: a hazai gímszarvasra hasonlító nagy antilop, az impala. Mindig nagyobb csapatokban legelésznek, és csak a bakoknak van szarva. Szintén szarvasnagyságú a víziantilop, ami nagyon jól úszik, veszély esetén mindig a vízbe menekül. A nílusi víziló – nevével ellentétben – nemcsak a Nílusban, hanem Afrika vizeinek jelentős részében megtalálható. 5 méter hosszú, 2 tonna tömegű óriás. Nagy csapatokba verődve strandolnak, éjjel járnak ki a partra legelni. Legnagyobb számú csapatokban azonban mégis a madarak láthatók, a csapatok számát nem sokkal múlja alul az a biológiai diverzitás, ami ezen a vizes, természetes élőhelyen megtalálható.

 

 

Kenya az óceán és a Viktória-tó mellől nézve, valamint egy luxusszálloda medencéjének partjáról szemlélve

Nairobi csodái

Az ország fővárosa Nairobi, ahol semmiképpen ne hagyjunk ki olyan kötelező látnivalókat, mint a Nemzeti Múzeum, a Parlament, a City Market, ahonnan mindenképp vigyünk haza egy valódi, kézzel készített szizál lábtörlőt vagy szőnyeget, és magunknak feltétlenül vásároljunk egy afrikai harcost vagy egy kedvenc állatunkat ábrázoló fafaragványt, ami évek múlva is elénk varázsolja Afrika színét, ízeit és illatát. A zsiráfrajongók nem hagyhatják ki a szintén a városban található Zsiráf Centert, aminek a célja elsősorban a zsiráf mint állatfaj fenntartása. Ennek a munkának kellemes hozadéka az a rengeteg sokféle pompás faji példány, ami ezen a helyen éldegél. A legtöbbjük már itt is született. A zsiráf az afrikai kontinens fotómodellje, szinte nincs olyan kép, útleírás, ami legalább egy gondolat erejéig meg nem említené Afrika ernyőakáciákkal tarkított szavannáinak jellegzetes állatát. A kifejlett bika közel 6 méter magas, s a hatalmi harcokban hosszú nyakukon ülő fejüket pörölyként használják. A zsiráfborjakat anyjuk még az oroszlánok ellen is patájuk kemény rúgásával sikeresen védelmezik.

,Kenya, Nairobi,

Fotók: Pixabay

Egy kis gasztronómia

Állatos kalandjaink után, illetve közben is bátran adózzunk a kulináris élvezeteknek! Bár a kenyai konyha legfőbb jellemzője az olcsón és könnyen elkészíthető ételek, de mivel ezek mind helyi nyersanyagból készülnek, hiteles kipróbálásuk csak itt lehetséges. Legjellegzetesebb nemzeti ételük a rostonsült kecske (nyama choma). Sajnos a vegetáriánus konyha kedvelői gyérebb kínálattal találkozhatnak, mert az ételek fő alapanyaga a helyben található állatok húsa. Az étkezésünket mindenképp helyi sörrel öblítsük, ami egészen kiváló.

Kedvcsinálónak nézzétek meg Csilla és Dávid kenyai nászútjának képanyagát az alábbi videóban!

Valódi esküvői beszámolókért kattints ide, ha pedig még több nászutas tippet olvasnál, ezen a linken teheted meg.  Lájkolj minket a Facebookon, az Instagramon és a Pinteresten is, hogy mostantól minden friss cikkünkről értesülj!