Újabb álomszép valódi esküvői beszámolót osztunk meg veletek a Secret Stories-on. Kata és belga kedvese, Sebastian Abu-Dzabiban élnek. Az esküvőt az alsópetényi Prónay-kastély csodás kertjében tartották, ahova a világ minden tájáról érkeztek vendégek. 

Kata & Sebastian nagy napja - Belga-magyar esküvő a Prónay-kastélyban

Kata & Sebastian nagy napja – Belga-magyar esküvő a Prónay-kastélyban

Hogyan ismerted meg Sebastiant?

2012-ben ismertük meg egymást a brüsszeli gyakorlatom alatt. Az évek során végül mindkettőnket Abu-Dzabiba sodort az élet. A lánykérés pedig Hong Kongban történt 2015 júliusában egy hotel 107. emeletén. Gyönyörű nap volt, Sebastian nagyon kitett magáért. 

Nem kis kihívás lehetett ilyen távolról megszervezni az esküvőtöket.

A legelejétől tudtuk, hogy egy esküvőszervezővel szeretnénk dolgozni. Tudtuk mindketten, hogy a munkánk mellett ekkora távolságból majdnem lehetetlen lenne kézben tartani az egészet. Madarász Zsuzsi volt az első esküvőszervező, akire egy véletlen folytán rátaláltunk és rögtön úgy döntöttünk, hogy szeretnénk megbízni az esküvőnk megszervezésével. Fontos volt, hogy olyan valakivel dolgozzunk, akinek van tapasztalata külföldi/vegyes nemzetiségű párokkal és aki nem feltétlenül a tradicionális vonalon mozog.

Már az elejétől fogva biztosak voltatok abban, hogy Magyarországon szeretnétek tartani az esküvőt?

Én igen! Nagyon gyorsan sikerült Sebastiant is meggyőznöm erről és szerintem nem bántuk meg a választásunkat. Magyarországnak van egy színes, érdekes, rejtélyes oldala, ami szerintem nagyon bejött a vendégeinknek is.

Milyen esküvőt álmodtatok meg magatoknak?

Én mindenképpen nyárias, napfényes, szabadtéri esküvőt szerettem volna. A párom is egyetértett ezzel és mindkettőnknek nagyon fontos volt a környezet. Viszonylag elegáns, levegős helyszínt álmodtunk meg gyönyörű kilátással vagy kastélyos háttérrel. A kilátás nem jött össze sajnos, mivel a lehetséges helyszínek többsége nem tudta volna fogadni a tervezett 100-120 főt. Viszont a végén a Prónay-kastély tökéletes választásnak bizonyult – nemcsak mi, de a vendégeink is teljesen elájultak tőle. 🙂

A rengeteg zöld, a tó, a kastely … abszolút hozzáadott a hangulathoz és az összképhez. Amúgy vicces, mert ez volt a legelső helyszín, ami megfogott minket még 2015-ben, az eljegyzés után.

Vannak olyan belga és magyar tradíciók, amelyeket belevettetek a koncepcióba vagy inkább nemzetközi esküvői hangulatra törekedtetek?

A legtöbb inspirációnk nemzetközi esküvőkből származott és inkább az a hangulat vonzott minket. Egyikünkhöz sem húzott nagyon a tradíció. A bridal party (koszorúslányok és koszorúsfiúk), a szabadtéri szertartás, a fogadalomtétel, a szabadtéri állófogadás mind az úgymond nemzetközi/nyugatias vonalon mozogtak. Egy-két dolog persze magyaros maradt, mint például az étel-italsor, a fröccsbár, a grillázstorta. Szerintem ez a pár magyaros elem színesítette a napot és a nemzetközi vendégeink számára ízelítőül szolgált a magyar tradíciókból. Viszont a tipikus magyar esküvői kellékek, mint a vőfély, a játékok, a menyasszonytánc és hasonlók nem izgattak különösebben. Egy-két belga dolgot is szerettünk volna megjeleníteni, ezért is volt belga gofri és sültkrumpli az állófogadás részeként.

Hogyan tudtátok menedzselni a nemzetközi vendégsereg meghívását, elszállásolását?

Ez nem volt probléma – körülbelül 6 hónappal az esküvő előtt küldtük ki a Save the Date meghívókat emailben és volt egy weboldalunk is, amin keresztül mindenki vissza tudott jelezni. A legtöbben Belgiumból érkeztek, de voltak vendégeink Abu-Dzabiból, Dubajból, Franciaországból, Svájcból, Spanyolországból és Németországból is (és ez csak a lakhelyet takarja, nem a nemzetiséget 🙂 ). Sajnos többen nem tudtak csatlakozni a távolság miatt vagy pedig a vízummal akadtak problémáik. Ez utóbbi az egyik legfrusztrálóbb és sajnálatosabb része volt a szervezésnek.

Mindenképpen szabadtéri esküvőt szerettetek volna a szertartásra? Volt B opciótok arra az esetre, ha esne az eső?

Én mindenképpen szerettem volna legalább egy részét szabadtéren tartani. Az álmom egy kinti vacsora lett volna lámpásokkal és fénysorokkal. Ez végül is részben megvalósult az állófogadás révén, ami az egyik kedvenc részünk volt és mindenképpen ragaszkodtunk hozzá. Van valami abban, amikor a szabad ég alatt beszélgetnek a szeretteid, iszogatnak, táncolnak zene mellett. Semmiképpen sem szerettem volna ezt lecserélni egy teljesen benti, zárt esküvőre.

Viszont az időjárást sosem lehet tudni és részben ezért is szerveztük bentre a vacsorát, plusz úgy tűnt, hogy Magyarországon nem nagyon volt adott a lehetőség egy kinti vacsorához.

Mesélj egy kicsit a csodaszép esküvői ruhád kiválasztásáról!

A legeslegelejétől Daalarna ruhát szerettem volna. Vicces az élet, mert a BGF-re jártam az Alkotmány utcában és naponta sétáltam el a szalon mellett. Mindig arra gondoltam, hogy na, bárcsak majd egyszer innen lehetne a ruhám. 🙂

Szóval ez a része tuti volt és a mai napig is nagyon büszkén mesélem mindenkinek, hogy egy magyar tervezőtől volt a ruhám. Rengetegen dicsértek és kérdeztek róla.

Milyen emlékeid vannak a ruhapróbákról? 

A ruhapróbák pont úgy zajlottak, mint ahogy elképzeltem ( kivéve a pezsgőt! :D). Az első próbára a barátnőim és a tesóm is jöttek velem, kb. 5-6 fazont próbáltam és a daalarnás lányok nagyon segítőkészek voltak. Rajzokkal, képekkel, árakkal mentem haza. Viszont hónapok múlva sem éreztem úgy, hogy egyik is igazán az „enyém” lett volna. Szóval megkértem Zsuzsit, hogy beszéljünk le még egy próbát és mikor legközelebb otthon voltam, bementünk próbálni, akkor már az anyukámmal együtt.

Valamiért nagyon úgy voltam vele, hogy szeretnék egy hosszú ujjú fazont is felpróbálni mégiscsak, és ahogy felvettem az elsőt aznap, mindannyian úgy éreztük, hogy „EZ AZ”.

Habár azt mondják, ez a fazon nem szokványos az én korosztályomnak, én ennél jobban nem is szerethetném, annyira illik hozzám és a személyiségemhez. Még három másik próbám volt ezután, emiatt is törekedtünk arra, hogy sokszor jöjjek haza, amit szerencsére sikerült megoldani (egy év alatt ötször utaztam Magyarországra a szervezés miatt, az esküvő hetét is beleszámolva).

Miből inspirálódtál a frizurához és a sminkhez?

Csakúgy, mint a ruhámhoz, Instagramon kerestem és mentettem le rengeteg inspirációt! Még a mai napig is esküvős képekkel van tele a telefonom. Mivel nyitott háta volt a ruhámnak, feltűzött hajat szerettem volna mindenképpen virágokkal. Érdekes hogy a virágkoszorú ugyanúgy tetszett elméletben, mint a színes szalag a ruhámon, viszont élőben, mikor oda került a sor, mindkettőt elvetettem.

TIPP KATÁTÓL: Fontosnak tartom, hogy menyasszonyként keress rengeteg inspirációt és legyenek konkrét ötleteid. Viszont ugyanolyan fontos, hogy élőben próbáld ki őket és úgymond nyitott legyél különböző opciókra, mert a készülődés folyamán sok minden változhat és még magadat is megleped néhány választással, ami a valóságban jobban esik.

Ebben is segítség volt a próbasmink és próbahaj, amit Skrionya Sára és Eszteri Zsófi segítettek létrehozni. Rájuk Zsuzsi ajánlása alapján találtam és nagyon örülök, hogy így történt. A nagy napon nem csak az én hajamat és sminkemet, de a koszorúslányokét és örömanyákét is ők készítették el.

Mi volt az álmotok a dekorra, a meghívókra és a grafikára vonatkozóan?

Szerintem ez a rész nagyon fontos. Végül is majdhogynem bármilyen helyszínt választhattok, de a dekoros fogja életre kelteni. Nekem abszolút egy virágos, romantikus, kicsit bohém koncepció volt az elképzelésem. Marjai Ági (Love DIY Wedding Decor) és Emese a Natural Wedding Decortól pedig teljesen ránk voltak hangolódva. Együtt állapodtunk meg a pünkösdi rózsa-arany színvilágban és emellett együtt ötleteltünk.

Szerettünk volna papírmeghívókat, fénysorokat, kreatív ültetési tervet, fotósarkot, asztali eldobhatós kamerákat, limonádépultot, fröccsasztalt és mindenben tudtak segíteni. Mindenképpen ajánlom mindkettőjüket a mostani menyasszonyoknak.

Milyen emlékeid vannak az esküvőről?

Gyönyörű, napfényes délután volt, pont olyan, mint amilyennek megálmodtuk. Izgatott boldogság keringett a levegőben, akármilyen elcsépelten is hangzik. Fantasztikus volt ennyi barátunkat és rokonunkat egy helyen tudni és együtt ünnepelni velük. Sokan most találkoztak először és barátokként hagyták el a helyszínt. Ez a varázsa az esküvőknek!

Mi volt a catering koncepciója, milyen ételeket választottatok a vendégeknek?

Nem egy tradicionális magyar lakodalmas vacsorát képzeltünk el. Szerettük volna, ha a vendégeinknek van ideje ismerkedni, fesztelenül beszélgetni és ezért sem akartunk egy sok fogásos, leülős vacsorát, ahol erre nem feltétlenül nyílik lehetőség.

Vendégfogadásként pogácsa és limonádépult volt a kertben feltálalva, ami egy nagyon kedves megoldás volt. Ezután következett a kerti állófogadás, amit mi 2-3 órásra terveztünk, és mint kiderült, Magyarországon szokatlan megoldás. Végül sikerült összehoznunk és gyönyörűre sikerült. Magyaros falatok, házi sonka, kenőkrémek sokaságát szervírozták fel a kastély előtt akusztikus élőzene és magyar borok társaságában. Fantasztikus volt! Ugyan kettőnknek nem is volt alkalmunk enni, de örültünk, hogy mindenki más láthatóan jól szórakozott. 🙂

Itt volt a belga gofri és sültkrumpli felszolgálva, ami pedig a magyar vendégeknek nyerte el a tetszését.

A vacsora egy nagyon finom marhahúsleves volt, amit ropogós kacsasült körtével és vargányás tészta követett. Ez pont egyensúlyba hozta a magyart és a nemzetközit – a magyar gasztronómia páratlan, semmiképpen sem szerettük volna kihagyni, de túlzásba sem akartuk vinni. Emellett persze folyt a magyar bor, habzóbor, na meg a pálinka! A külföldi vendégek imádták!

Mit tudhatunk a menyasszonyi tortáról?

Az Egy Csipet Torta készítette a gyönyörű naked cake stílusú tortánkat és a desszertasztalt. Rettentően boldog voltam, mikor kiderült, hogy nem csak álomszép, de nagyon finom tortákat is készítenek Alexandráék! A tortakóstolás volt az egyik kedvenc megbeszélésem! 🙂

Meddig tartott a parti?

Ezer éve nem buliztunk ekkorát, mint az esküvőn! Ami az egyik legkellemesebb meglepetése volt az estének, hogy a vacsora végeztével mindenki felugrott és már táncolt is, nem volt semmilyen fáradt, álmos átmenet. Ez nagyban köszönhető a zenének, Zoli (One Man Band) felülmúlta az elképzeléseinket és hajnali 3-ig motivált minket a bulizásra. Ezután mi még egy kisebb társasággal házibuliztunk körülbelül reggel fél 6-ig a kastély nászutas szárnyában.

Az állófogadás alatt Stahl Barbi és Havai Gábor énekeltek – őket a Gozsdu udvarban hallgattuk meg először és teljesen beleszerettünk a zenéjükbe.

Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok számodra?

Nagyon sok van, de egy párat kiemelek. Két gyerekkori barátnőm, akik egyben a koszorúslányaim is voltak, megleptek egy emlékkönyvvel, miután már pont elkészült a sminkem. Mondanom sem kell, újra kellett festeni a szemsminkemet. 🙂

A kerti szertartás csodaszép volt. Az utolsó pillanatig sem voltam biztos benne, hogy mikrofonba szeretném-e elmondani a személyes fogadalmamat. De örülök, hogy így tettem, mert nagyon érzelmes és intim hangulata volt – szem nem maradt szárazon! A szertartásvezetőt és minket is beleértve, a vendégek nagy része könnyekig meghatódott. Nagyon örülök, hogy ezeket a pillanatokat sikerült megosztanunk mindenkivel.

Mi volt a legszebb élményed?

A fogadalomtétel, az első tánc, a vacsora bevonulás, a buli… minden!

Mi volt, ami miatt a leginkább izgultál az esküvő előtt?

Az első tánctól féltem – még egy tánctanárhoz is elmentünk, annyira lámpalázam volt. De végül szerencsésen alakult és a kertben, alkonyatkor, csillagszórók között történt meg. Nem éreztem erőltetettnek, ami nagy megkönnyebbülés volt. A fogadalomtétel a mi kérésünk volt, de emiatt is izgulunk mindketten. Végül úgy döntöttünk, hogy arra szeretnénk gondolni csak, hogy ez a mi kettőnk nagy pillanata és csak ez számít – így sikerült teljes lélekben átélnünk.

Volt rossz emléked vagy olyan részlet, amit megváltoztatnál utólag?

Nem igazán. Tényleg úgy alakult minden, mint amire számítottunk! Tanácsként talán azt mondanám, hogy az idővel tényleg takarékosan kell bánni a nagy napon, mert a sietség csak meg inkább rátesz a stresszre. Valamint a kis késés miatt csak az állófogadás idején volt időnk fotózkodni, ami részben megfosztott minket a társasági élménytől.

Hatalmas segítség volt, hogy tudtuk, Zsuzsi mindent kézben tart aznap és a menetrend miatt tényleg nem kellett aggódnunk, vagy amiatt, hogy a vendégeink jól érzik-e magukat.

Milyen más tanácsot adnál még a házasulandó pároknak?

Párommal mindketten egyetértünk abban, hogy az egyik legjobb dolog, amibe pénzt fektettünk, a fotós és videós csapat volt. A fotósunkat, Rokyt mindenképpen kiemelném. Vele már tavaly ősszel találkoztunk a jegyes fotózás kapcsán. Mivel egyikünknek sem volt fotós tapasztalata, izgultunk, hogy milyen lesz, de Roky rögtön eloszlatta minden félelmünket és szuperül éreztük magunkat a fotózás alatt. Pont emiatt éreztem magam rettenetesen megkönnyebbülve, mikor Roky megérkezett a kastélyba az esküvő napján a nagy lázas készülődés közepette.

Tényleg olyan volt, mint egy régi baráttal találkozni, akiben 100 százalékig bízunk. A fotók gyönyörűek lettek és egy olyan örök emlék, amiért mindketten nagyon hálásak vagyunk.

    

 

 

   

 

  

 

  

  

Esküvői szolgáltatók Kata és Sebastian nagy napján:

Szervezés: Green Wedding by Madarász Zsuzsi
Fotó: Rokolya Photography
Menyasszonyi ruha: Daalarna
Helyszín: Prónay-kastély, Alsópetény
Catering: Schieszl Vendéglő és Borház
Videó: MVP Images
Dekoráció és virágok: Love DIY Wedding Decor
Meghívó & grafika: Natural Wedding Decor
Kalligráfia & táblák: Kisdió
Torta: Egy Csipet Torta
DJ: One Man Band
Szertartásvezető: Paulik Évi
Ceremóniamester: Szalkay Zsolt
Smink: Skrionya Sára
Haj: Eszteri Zsófi

 Még több valódi esküvői beszámolót olvashatsz ezen a linken, kattints!