Ismerjétek meg Eszter és Ádám modern kori mesébe illő történetét az első csóktól a tökéletesen kitervelt és időzített lánykérésen át az esküvőig, amit messze a nyüzsgő városoktól, a mediterrán természet szépségével és lágyságával vetekedő mozsgói szőlőhegyen tartottak meg családjuk és a szívükhöz legközelebb álló barátok körében.
Hogyan ismerkedtetek meg a férjeddel?
Megismerkedésünk idején a tanulmányaimhoz kapcsolódó gyakorlatomat töltöttem azon a kórházi osztályon, amelyiken Ádám is dolgozik. A gyakorlat végeztével telt-múlt az idő, egyre gyakrabban találkoztunk. Nagyon megkedveltük egymást, korán felismertük, hogy ez több, mint barátság. A kapcsolatunk hamar komolyra fordult, egyértelmű volt mindkettőnk számára, hogy egymás mellett képzeljük el a jövőt.
Milyen volt a lánykérés?
A lánykérés nagyon különlegesre sikerült, minden elképzelésemet felülmúlta. Tavaly decemberben Ádámnak munkaügyben Barcelonába kellett utaznia, ahova én is elkísértem és néhány nappal megtoldottuk az ottlétünket. A város felfedezése közben – mint utólag kiderült – folyamatosan kereste a megfelelő alkalmat a lánykérésre, ami végül az utolsó napon jött el. A Tibidabo-hegy csúcsára látogattunk el, a lábunk alatt terült el egész Barcelona. Az egyébként mindig turistáktól hemzsegő Sagrat Cor templom előtti tér akkor teljesen üres volt. Itt tette fel a nagy kérdést számomra és én könnyekig meghatódva azonnal igent mondtam.
Álmodni sem mertem volna szebbet és romantikusabbat, valóban nagy meglepetés volt számomra!

Mi volt az esküvő koncepciója, milyen esküvőt képzeltetek el magatoknak?
A tervezés legelején elhatároztuk, hogy az esküvőnk mellőzni fog minden olyan hagyományos elemet, amit nem őszinte jókedvvel valósítanánk meg. Szerettük volna, hogy természetközeli legyen, mégis elegáns, ahol a szertarás ünnepélyessége és a buli könnyedsége jól megfér egymás mellett. Nem terveztünk hatalmas lakodalmat, sosem értettünk egyet az “illik meghívni” elvvel. Az esküvőt teljes egészében a sajátunknak kívántuk érezni, ezért az elejétől a végéig ketten szerveztük. Erre és a szolgáltatók kiválasztására nem volt sok időnk, próbáltunk mindenkivel személyesen találkozni és ezután választani.
Hogyan találtátok meg az ideális helyszínt?
Sorra vettük az elérhető közelségben lévő esküvői helyszíneket, így találtunk rá az Ebner Pincészetre, mely Szigetvár mellett található a mozsgói szőlőhegyen. Az első kapcsolatfelvétel után még decemberben ellátogattunk Mozsgóra, ahol a fogadtatás, az épület, a táj, a szolgáltatások minősége és az egész “Ebner-hangulat” azonnal magával ragadott minket. Már a hazafelé úton biztosak voltunk benne, hogy itt akarjuk az esküvőnket megvalósítani. A szőlőültetvényekkel körülvett, több épületből álló, mediterrán hangulatú pincészet étteremmel, szálláslehetőséggel rendelkezik, mindezek kiválóan alkalmassá teszik egy esküvő megtartására.
Hogyan, mennyi idő alatt szerveztétek meg az esküvőt?
Az egészre 8 hónapunk volt, ami leírva soknak tűnhet, de esküvőszervezés szempontjából nem az. Nagy szerencsénk volt, hogy a megfelelő szolgáltatóknak épp akadt még szabad időpontjuk augusztus 3-ára. Külön füzetet vezettünk, melyben szinte napról-napra egészítettük, és pipáltuk ki a szervezés lépéseit.
Mi volt az álmotok a dekorációra, a meghívókra és a grafikára vonatkozóan?
Egyszerű elegancia. Nem akartunk túlzásokba esni, messziről kerültük a giccset és ízléstelenséget. A dekorációt sok zölddel és virággal képzeltük el, mely összhangot teremt a környezet, a pincészet és az alkalom között. A szertartás központi eleme, a feldíszített kovácsoltvas boldogságkapu a helyszínen már adott volt. A meghívóban, ültető- és menükártyákban szintén a letisztult, elegáns vonalat követtük, színvilágában az élővirágos díszítésből kissé kitűnő, de nem harsány pezsgőszínt választottuk. A tervezésben nagy segítségünkre volt egy kiváló grafikus, Emődyné Ollmann Ágnes.
Mi volt a catering koncepciója, milyen ételeket választottatok a vendégeknek?
A helyszín menüajánlatot biztosított számunkra, ami az elképzeléseinknek maximálisan megfelelt. Az ételek és italok vagy saját, vagy környékbeli termelőktől, szolgáltatóktól kerültek az asztalokra: házi kínáló falatok, grillezett kecskesajt, tyúkhúsleves, sültek, házi almalé és limonádék, házi sör és a feltálaltaknak megfelelő borkínálat. A rövidital paletta kialakítása a saját feladatunk volt, de ezt a szervezés egyik legjobb döntésével megkönnyítettük. Azt gondoltuk ugyanis, hogy az est fényét koktélbárral emelnénk, ha koktél, akkor pedig Lajsz András. Megkerestük őt és legnagyobb meglepetésünkre örömmel elfogadta a felkérésünket, személyes, jó hangulatú megbeszélés során megegyeztünk a részletekben.
És a sütemények + menyasszonyi torta?
A pécsi cukrászdák közül régóta megvolt már a kedvencünk, így nem volt kérdés, hogy az esküvői tortánkat és a süteményeket is a Trüffelből rendeljük. A mennyiségek és a kiegészítő desszertek összeállításában a cukrászda hatalmas segítséget nyújtott. A torta egy háromemeletes, mascarpone krémmel bevont, élővirággal díszített csoda volt, gesztenye, málna és belga csoki ízekben.
A vendégváró aprósüteményeket Ádám egy kedves ismerőse készítette, akinek finomságairól már előzőleg több alkalommal bebizonyosodott, hogy páratlanok.

Hogyan esett a választásod erre a különleges Daalarna esküvői ruhára? Milyen élményeid vannak a ruhapróbákról?
Sohasem voltam az a típus, aki már kislánykorától kezdve hercegnőként, habosbabos ruhában várta a hercegét vágyálmaiban, így számomra a ruha kiválasztása a kezdetekkor némi aggodalommal töltött el. Próbáltam inspirálódni az internetről, rájönni, hogy mi az, ami közel áll az ízlésemhez, így vezetett az utam az álomruhámig. Hetekig őrizgettem a fotóját a telefonomban, amíg bejelentkeztem a Daalarna szalonba, hogy felpróbálhassam.
A hely miliője és a lányok kedvessége, profizmusa azonnal elmélyítette a köztem és a ruhám között szövődött szerelmet, azonnal tudtam, hogy innen fogom kiválasztani a megfelelőt.
Szerencsére a választott ruha mind anyagában, mind küllemében felülmúlta minden elképzelésemet, így bár egy-két modellt még felpróbáltam, maradtam az eredeti elképzelésnél, amit teljesen a saját igényeim szerint készítettek el. A próbákra járás a mai napig hiányzik, hihetetlenül kedves, előzékeny és a munkájukban maximalista embereket ismerhettem meg, ami tulajdonságok messze kiemelik őket a legtöbb esküvői szolgáltató köréből.
Mit szóltak a ruhához a vendégek és a férjed?
Elfogultságtól mentesen állíthatom, hogy mindenki el volt ájulva a “semmiben lógó” csipkeapplikációktól, a lágyan leomló puhatüll szoknyától, a levehető uszályomtól és a hosszú fátylamtól, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam az este és a későbbiek folyamán is. A férjem végig nagyon izgatott és kíváncsi volt, ugyanis nem tudhatta, hogy mi lesz a próbákra járás végeredménye, de lenyűgözte a ruha.
Mesélsz kicsit a többi részletről is a megjelenéseddel kapcsolatban?
A hajamat és a sminkemet Forró Éduára és Mester Lucára bíztam, a nagy napig nem is volt egészen fix a koncepció, de a végeredményben nem csalódtam. A kiegészítőkben az egyszerűségre törekedtem, felesleges lett volna túlzásokba esni, a ruhám önmagában érvényesült a legjobban.
Ha 5 szóval kellene jellemezned, milyen volt az esküvőtök?
Álomszerű, vidám, családias, koktélmámoros, felszabadult.
Milyen emlékeid vannak a nagy napról?
Másoktól mindig hallottuk, hogy az esküvő napja észrevétlenül gyorsan eltelik, de szerencsére mi az elsőtől az utolsó pillanatig minden apró részletre tisztán emlékszünk és minden hihetetlenül jó élmény maradt. A visszajelzések és a tapasztaltak alapján a násznép is nagyon jól érezte magát. A vacsora közben öröm volt nézni az asztaloknál ülők tekinteteit és hallgatni az önfeledt, vidám beszélgetések zsongását. Szintén élmény volt a koktélasztal környékére tekinteni, ahol folyamatosan nagy nyüzsgés volt és mindenki egy vagy több személyre szabott koktéllal távozhatott.
Milyen volt a zene? Meddig tartott a parti?
A zenét Gyurcsák Tamás esküvői DJ szolgáltatta, a kéréseinknek megfelelően teljesen vegyes zenei kínálattal, akit a pincészet és ismerősök is ajánlottak nekünk. Igazi meglepetés volt, hogy Lajsz András több alkalommal is saját zenei összeállítással és produkcióval készült számunkra. Azt hiszem, mondani sem kell, hogy ez mekkora sikert aratott.
A legkitartóbbakkal hajnali 4 óráig buliztunk, az utolsó energiatartalékokat is kihasználva.
Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok?
Nehéz kiemelni konkrét eseményeket, de mégis a következők lennének: a szertartás alatti egymásra pillantások, az eskütétel, a szülőköszöntés, a nyitótáncunk, amire hónapokig készültünk, Lajsz András produkciói, a gyertyafény keringő, a hajnalig tartó mulatozás.
Mi volt a legszebb élményed?
A legszebb és legmeghittebb pillanat az volt, amikor édesapám bevezetett és először megláttuk egymást a férjemmel. Mindkettőnk szemébe könny szökött és szavak nélkül is tudtuk, hogy mit gondol a másik.
Mi volt, ami miatt a leginkább izgultál az esküvő előtt?
Természetes izgalom volt bennünk amiatt, hogy a hónapokig tartó szervezés után minden úgy alakuljon, ahogy terveztük. Abban csak reménykedni tudtunk, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk. És IGEN, a nagy napon minden összejött! Itt szeretnénk kiemelni fotósainkat, akik már a szervezés időszakában nagy segítségünkre voltak baráti intelmeikkel.
Volt rossz emléked vagy olyan részlet, amit megváltoztatnál utólag?
Erre a kérdésre csak egy esküvő előtt állóknak szóló jótanáccsal szeretnénk válaszolni, mellyel minden félreértés elkerülhető: a szervezés fázisában a legapróbb részleteket is (pl. a dekoráció virágai, csokrok) szerződésben szükséges rögzíteni.
Helyszín: Ebner Pincészet és Panzió, Mozsgó, Ruha: Daalarna, Fotó és videó: Mindig ketten - fotó & film, Haj: Forró Édua Smink: Mester, MakeUp DJ: Gyurcsák Tamás esküvői DJ Torta, sütemények: Trüffel Cukrászda, Pécs Grafika: Emődyné Ollmann Ágnes, Dekor: Cortona dekoráció Tánc: Jancsi Zsolt Koktél: Lajsz András
Még több valódi esküvői beszámolót találsz ezen a linken, vagy kövess minket az Instagramon még több inspirációért! Nézd meg a Daalarna legújabb esküvői kollekcióját, a FOLK-ot ide kattintva.