A Daalarna legújabb, WHISPER kollekciójának kampányfotói a varázslatos Izland szigetén készültek. A kampányfotókat megmutattuk nektek korábban, ezúttal pedig a teljes stábot kérdeztük a legszebb élményeikről, és megosztjuk veletek a werkvideót is.

Benes Anita

– vezető tervező, Daalarna –

Miért volt ekkora hatással rád Izland? Miben volt más, mint az eddigi úti céljaid?

Ennél különlegesebb és inspirálóbb helyen még nem jártam korábban. Annyira különbözőek ott a színek, a fények, még az is más, ahogyan a nap süt. Az egész hely olyan, mintha egy másik világ lenne, vagy mintha egy film díszletében lennék. Amikor elhatároztam, hogy egy olyan kollekciót szeretnék, amit Izland inspirál, akkor már az alapanyagokat is másképpen választottam, mint általában. Azt szerettem volna, hogy egy kevésbé hagyományos kollekciót mutathassak be, még ha az kicsit nehezebben is érthető az emberek számára. Mindez az elvágyódásról, az ismeretlen helyek felfedezéséről szólt, azokról, amelyek nem megszokottak vagy nem mindennaposak. Ez belőlem is teljesen más impulzusokat csalogatott elő.

Izland számomra épp ezért a komfortzónámból, a megszokott hétköznapok kényelméből való kilépést jelentette számomra.

Izland melyik részét/ természeti látványosságát ajánlanád a leginkább a Secret Stories olvasóinak?

Őszintén? Az összeset. Nagyon nehéz lenne egy látványosságot kiemelni, mert egész idő alatt csak csodáltam, hogy hogyan tud egyszerre ilyen változatos és különleges lenni a természet. Lehet, hogy szinte mindenhol csak zúzmók, mohák és kövek vannak, de ennek a minimalizmusnak van egy olyan sajátos varázsa, ami a maga nemében mégis rendkívül sokszínűvé teszi ezt a vidéket. Még ha először mindenhol csak fekete köveket is látsz magad előtt, ha jobban megfigyeled, azok a sötétszürke, acélszürke, bazaltszürke színek játékából tevődnek össze, amelyek tökéletes elemi erejét adják a környezetnek.

Ha viszont mindenképpen ki kellene emelnem valamit, talán elsőként a mohamezőt említeném. Nagyon különleges volt, hogy a kiömlött lávára csak a moha tud ránőni, és hogy ennek ellenére milyen puha és finom felületet ad a megkövesedett láváknak. Ezen kívül nagyon különleges élmény volt a Black Sand Beach, ami nagyon éles ellentét és kontraszt volt a klasszikus fehér homokos tengerpartokhoz képest.

Volt olyan érdekes étel, amit most kóstoltál először?

Igazi helyi különlegességeket – többek között a bálnahúst – nem kóstoltam meg, az kifejezetten ellenkezett volna az elveimmel. A halakat viszont zseniálisan készítik. Az első szállásunk különlegesen kedves emlék maradt számunkra: itt volt lehetőségünk megkóstolni a halibut halat is. Annyira finom volt, hogy mikor hazajöttem, az első utunk egyből az utcánkban lévő halárushoz vezetett, ahol azonnal vettem is egyet.

 

 

Papp Éva és Schneider Zoltán

– fotó –

Régi vágyunk volt, hogy Izlandra eljussunk. A sziget semmi mással nem összehasonlítható, minden kepzeletunket felülmúló hely. Olyan érzés, mintha egy másik bolygón lennénk. Ezek lehet, hogy nagy szavak, de számunkra mindenképpen felejthetetlen élmény volt, ráadásul fotózás szempontjából is nagyon izgalmas hely. Helyszínek amiket ajánlanánk: Fjadragljufur Canyon, Black Beach, Diamond Beach és Blue Lagoon.

Bármerre mész a tájon, minden pillanatban érzed és látod a természet erejét, érintetlenségét, a lenyűgöző hatalmas tereket. Számunkra ez egy érdekes kontraszt is volt a ruhákkal, amik nagyon aprólékos kézimunkávak készültek, és könnyed, finom anyagokból vannak megvarrva. Szeretem a mozgalmasságot a fotózásban és Izlandon az állandó szél nagy segítségemre volt.

A fények gyönyörűek voltak akár borús, akár szép szűrt fény vagy napos idő volt. Nagyon szeretek természetes fényben fotózni, ami itt változatos és gyönyörű. Nem csak fotósként, de magánemberként is álmaim helyszínének tartom. Nagyon hálás vagyok, hogy megélhettem.

 

 

Aradi Kata

– tervezőasszisztens 

Miért volt ekkora hatással rád Izland? Miben volt más, mint az eddigi úti céljaid?

Izland régóta volt bakancslistás úti célom. Mindig ide vagy valamelyik északi országba képzeltem a nászutamat is. Hihetetlenül vonz az a fantasztikus természeti erő; szeretem a viharos, széltől zúgó melankolikus hangulatot, miközben tele van energiával és friss levegővel. Izlandon szabadnak érezheted magad.

Sosem láttam még ennyire mindentől különböző, földöntúli tájat. Már a repülőről lehetett látni a gleccsereket, a jég és a fekete homok kontrasztját. Leszálláskor annyira fehér volt minden, hogy szinte egybeolvadt a felhőkkel. Az eddigi úti céljaimnál mindig figyelembe vettem a mesterséges látványosságokat is, de itt mindent a természet alkotott, és hihetetlen, hogy mindez itt, a Föld nevű bolygón létezik. Ami nagyon nagyon jó volt még, hogy mennyire környezetbarátok itt a turisták is. Senki nem megy oda a hidegbe legénybúcsúra Angliából, szerencsére. 🙂

Izland melyik részét/ természeti látványosságát ajánlanád a leginkább a Secret Stories-olvasóinak?

Sokféle arca van Izlandnak. A füves sziklás, picit Skóciára emlékeztető, hegyekkel körülvett mezők csodálatosak, ahol legelnek a bárányok és az izlandi minilovak. Gyönyörű látvány az összes vízesés, mert azt az erőt nem lehet elmesélni, ami abban a folyton zúduló vízben van. És ezen a részen nőttek a legszebb és legérdekesebb virágok is.

Hihetetlen élmény volt reggel futni a tengerparton, ahol a nedves időjárástól a vulkanikus homok teljesen fekete és a viharos széltől a tenger hullámai mellett megérezhettem, mi az a végtelen.

A hely, ami még közelállt hozzám, a Seljalandsfoss melletti terület volt, ahol a harmadik szállásunk volt. Bármelyik irányba futhattam volna akár 10-20 kilométert is, akkor se botlottam volna szerintem egy emberbe se. Nagyon meghitt volt reggelente a táj, ahogy a távolban az Eyjafjallajökull vulkán ködbe burkolózott. Munka közben is ezt a csodás természeti látványosságot figyelhettem, és persze itt is voltak bárányok! 🙂

Volt olyan érdekes étel, amit most kóstoltál először?

Volt, a karfiolpüré. 🙂 Egyszerűnek hangzik, de isteni! Persze lazacot is sokat ettem a szigeten, és az is istenien volt elkészítve. Jó volt tudni, hogy nagyon minőségi alapanyagokból dolgoznak a szigeten, habár a gyümölcs természetesen mindenhol melegházi.

 

 

Nagy Berta

– modell –

Ha valaki megkérdezné, mi alapján választok úti célt magamnak, azt mondanám, hogy ez mindig az adott ország természeti látnivalóitól függ, nem pedig az ember által épített, turistacsalogató létesítményektől. A másik fontos dolog talán a történelmi múlt számomra, de ez csak másodlagos. (Ez egyébként Izlandon szintén érdekes, hiába nincs tele múzeumokkal az ország.) Megfogalmazhatatlanul vonzódom a zordabb, vadregényesebb tájakhoz. Kérdés nélkül választanám bármelyik hegyes-völgyes, hideg, esős országot a riviérák, szavannák helyett. Mindent összevetve Izland az eddigi legcsodálatosabb utam volt. Minden egyes része, minden apró részlete megdobogtatta a szívemet. Amikor megérkeztünk, és éreztem a friss, csípős levegőt, megpillantottam a zöld, érintetlen dombokat és a kietlen, kopár északi sivatagokat, úgy éreztem, mintha hazaértem volna.

Nem tudok konkrét választ adni, mi volt a kedvenc helyem. MINDEN. 🙂 Az összes látványosság lélegzetelállító. Olyan, mintha az ember egy mesébe csöppent volna. Ha csendben figyelsz, olyan, mintha éreznéd az univerzum lüktetését, ahogy a természet dolgozik és fenntartja magát.

Nekem már az is felejthetetlen élmény, ahogy az ember órákig kocsikázik azokon a fekete utakon.

Mivel Finnországban nőttem fel, ezért számomra a skandináv ételek abszolút “hazai ízek”. Nincs nagy különbség az északi országok gasztronómiája között. De talán a többieknek sem volt túl sok újdonság. Halak minden mennyiségben. Egyszerűen főznek, de borzasztóan ízletesen. Nem tudom, mikor telt el utoljára egy teljes hét azelőtt, hogy minden nap imádtam a vacsora minden kis részletét. 🙂

 

 

Dobár Zita

– modell –

Izland a legvarázslatosabb hely, ahol valaha jártam, és az eddigi legjobb élmény, amit a modellkedéssel szereztem. Nagyon sok országba eljutottam már, de egyik helynek sem volt olyan varázsa, mint Izlandnak. Hihetetlen volt látni, hogy mennyi természeti csodája van.

Többször előfordult, hogy nem a tervezett helyszínen fotóztunk, hanem félreálltunk az autóval és gyorsan befotóztunk egy ruhát.

Nem tudnék olyan részt említeni, ami ne kápráztatott volna el. A kedvencem talán mégis a Diamond Beach volt. Olyan eksztázisba estünk, amikor megláttuk a jégdarabokat a fekete homokban, hogy sikítva szaladtunk az óceánhoz és tátott szájjal bámultuk. Fókákat is láttunk. Körülbelül két órán át ott bámészkodtunk, de nem tudtunk már fotózni, mert csak 6 fok volt. 

 

 

Kiss Csilla

– smink és frizura –

Hogy miért volt rám ekkora hatással? Az ember nézegethet képeket egy ilyen helyről, mint Izland az utazás előtt, de ezt tényleg csak megtapasztalni lehet. Hatalmas ereje van a természetnek, talán azért is, mert Izlandon kizárólag az van, épületek vagy emberek jóval ritkábban. Számomra ezért is nagyon érdekes volt és csodálatos.

Melyik részét ajánlanám? Mind gyönyörű volt a buckáktól kezdve a vízesésekig.

Az ételek mindenütt fantasztikusak voltak, én nagyon szeretem a halat és itt ebben nem volt hiány. Mindig más ízvilágban volt elkészítve. Köszönöm, hogy ott lehettem és ilyen jó csapattal dolgoztunk együtt!

 

 

 

Tóth Sára

– modell & videó –

Miért volt ekkora hatással rád Izland? Miben volt más, mint az eddigi úti céljaid?  

Egyszerűen Izlandnak van egy megmagyarázhatatlan varázsa. Talán az érintetlensége, a természetközelisége miatt. Olyan volt, mintha visszamentünk volna pár ezer évet az időben, akkorra, amikor az emberek még nem hódították meg a természetet. Valahogy mindvégig turistának éreztem magam, de nem azért, mert nem Izlandra születtem. Hanem azért, mert úgy éreztem, hogy csak látogatóba jöttem egy olyan ősi tájra, ami a távozásom után is több ezer évig változatlan fog még maradni. Az izlandiak világnézete is hozzásegíti Izlandot ahhoz, hogy ez a varázslatossága megmaradhasson.

A környezettudatosság nem hogy fontos, hanem egyszerűen alapmentalitás náluk. Valahogy minden fenséges és érintetlen volt.

Izland melyik részét/ természeti látványosságát ajánlanád a leginkább a Secret Stories olvasóinak?

Miközben különböző fotózási helyszíneket kerestünk, az volt a benyomásom, hogy bármelyik pillanatban megállhatnánk az autóval, mert minden egyes része Izalandnak egyszerűen lélegzetelállító. De ha pontosabb szeretnék lenni, akkor bármelyik mohamezőt, a Black Sand Beachet, a Blue Lagoont, illetve a vízesést kihagyhatatlannak tartom.

Ami a legnagyobb hatással volt rám, az a Diamond Beach. Az első gondolatom az volt, amikor megláttam, hogy egyáltalán még a Földön vagyok? Tényleg létezik ilyen? Egy koromfekete tengerpartot kell elképzelni, ami éles, mégis szolid kontrasztban van a fehéren habzó hullámokkal. Mintha fekete-fehérbe váltott volna a természet. A partszakasz különlegességét, amiről a nevét is kapta, azt a parton heverő, víztiszta, több ezer éves jégkristályok adták. Tényleg olyan hatást keltettek, mintha több száz gyémántot szórtak volna el a homokban. A felejthetetlen élményt még tovább fokozta a hullámokból elő-előbukkanó kíváncsiskodó fókafejek.

Ha érdekel titeket a fotózás végeredménye is, akkor kattintsatok ide az esküvői, erre linkre pedig az alkalmi kollekció képeiért. Kövessetek minket az Instagramon is!