A tökéletes esküvői torta kiválasztása – akárcsak a menyasszonyi ruha megtalálása – nem egyszerű feladat. Egyrészt azért, mert az esküvői torta trendek, akárcsak a divat, egy picit évről-évre változnak. Új ízek és új formák keletkeznek, de mindezek mellett a jegyespárok által is új igények kerülnek megfogalmazásra, gondoljunk csak a mentes és vegán torták felfutó trendjére. Cikkünkben Farkas Martin, a Martin’s Cakes tulajdonosa segít eligazodni az esküvői torta ízek tengerében.
Ha egy pár ellátogat hozzád, és szeretné eldönteni, hogy milyen ízű legyen az esküvői tortájuk, hogyan segítesz nekik? Milyen egyéb szempontok lehetnek relevánsak az ízlés mellett?
Tapasztalataim szerint nem túlzás azt állítani, hogy ma a kifinomult, jól megkomponált esküvők korát éljük. Fontos kérdés tehát, milyen tortát válasszon a pár, ami a vendégeknek is és nekik is megfelel. Elsősorban azonban azt szoktam javasolni, hogy a legfontosabb a saját igények megfogalmazása, azonban ha több szintes tortában gondolkodunk, akkor minden szint más ízt kaphat, így a vendégek is tudnak tetszés szerint válogatni.
Természetesen több más tényező is meghatározhatja az esküvői torta ízvilágát a pár ízlésen kívül. Például az egyik ilyen tényező a menüsor. Általában egy nehezebb lakoma után a vendégek biztosan egy könnyebb, gyümölcsössebb ízvilágú tortára vágynak majd.
Hogyan zajlik nálatok egy tortakóstoló?
A kóstolás a személyes konzultációval egyidőben zajlik, melyet általában három-négy hónappal az esküvő előtt szoktunk megszervezni. A pároknak lehetőségük van megkóstolni a legnépszerűbb ízkombinációinkat, és természetesen különleges kérésekkel is fordulhatnak hozzánk. A kóstoláson felszolgált esküvői torta ízek természetesen az esküvő időpontjától is függnek.
Tapasztalataid szerint mennyire kísérletező kedvűek a magyar párok? Nyitottak az újdonságokra, vagy szeretik a jól bevált ízeket választani?
Tapasztalatom szerint a magyar párok nagy része nem kísérletező típus. Sok esetben a párok a násznép igényeit helyezik előtérbe, és ezért döntenek inkább a megszokottabb esküvői torta ízek mellett.
Melyik az az íz, ami szinte mindig megtalálható egy esküvői tortában?
Szinte mindig helyet kap egy emeletes tortánál a csokoládé, ami egyébként rengeteg lehetőséget tartogat magában.
Mi alapján határozod meg, hogy milyen esküvői torta ízek szerepeljenek a Martin’s Cakes kínálatában?
Az alapvető ízeken kívül, gondolok itt például a vaníliára, csokoládéra, az évek során szépen lassan kialakult, hogy melyek azok az esküvői torta ízek, amik maximálisan kiszolgálják a megrendelők ízlését. Az aktuális ízválasztékot főleg a megrendelői igények formálták. Szívesen kísérletezem egy-egy új íz megalkotásával, mely a későbbiekben beépül a Martin’s Cakes ízválasztékába.
Néhány izgalmas ízkombináció, ami megtalálható a Martin’s Cake választékában:
* Csokoládétorta, csokoládékrémmel, szezonális friss gyümölccsel (málna, eper, áfonya)
* Máktorta, citrusos vaníliakrémmel
* Vaníliatorta, vaníliakrémmel, málna- vagy eperdarabokkal
* Vaníliatorta, citrusos túrókrémmel
* Vaníliatorta, mangókrémmel és egy réteg málnakrémmel
* Csokoládétorta, csokoládé- és karamellkrémmel
* Csokoládé- és vaníliatorta, két réteg karamell- és egy réteg málnakrémmel
Őszi/téli kínálat:
* Fűszeres karamelltorta (vaníliatorta, fűszeres karamellkrémmel)
* Mézeskalácstorta (mézeskalács ízesítésű lapok, narancskrémmel, mézeskalács-darabokkal)
* Csokoládétorta, habos narancsos csokoládékrémmel
Milyen gyakran módosítod a különféle töltelékeket?
A kínálatunk állandó, a szezonális ízek ősz elején kerülnek fel a listára. Nagyobb változtatásokat két-három évente szoktam végezni.
Mennyire jellemző rád a kísérletezés a különféle ízekkel, ízkombinációkkal kapcsolatban? Milyen főbb irányokat látsz jelenleg nemzetközi viszonylatban?
A gasztronómia mellett nagy szenvedélyem az utazás is, így amikor külföldön vagyok, igyekszem minél több étterembe, kávézóba ellátogatni, és minél többféle helyi ételt és süteményt kipróbálni. Aztán később ezekből az élményekből inspirálódom.
Azt gondolom, hogy nemzetközi trendek követése nagy kihívás manapság, hiszen nagyon gyorsan változnak a trendek, és ezzel lépést tartani nem egyszerű feladat. De figyelem a trendeket, illetve azt is, ahogy ezek változnak, és mindig próbálok egy-egy apró újdonságot kiragadni, és azt beilleszteni az én kollekciómba.
Az ehető virágok például jó úton haladnak, hogy 2021-ben az esküvői torták fő trendjét meghatározzák. Ezek nem csokoládéból, fondantból vagy cukorból készült virágok, hanem igazi virágok. Egy kerti esküvőnél csodálatos lehet, amikor az esküvői torta díszítése harmonizál a kerti virágokkal.
Nagyon széles a paletta, ha az idei évet nézzük. Az ehető virágokon, szárított gyümölcsön kívül meghatározó lesz a geode díszítés (ásványok metszetére hasonlító torták), az akvarell technika, és továbbra is divatban marad az arany díszítés, amely örökérvényű, mint a csoki.
Ezek lesznek a legizgalmasabb esküvői torta ízek 2021-ben a Martin’s Cakes szerint:
* Tengeri sós karamelltorta
* Citromos-túrós-mákos torta
* Céklatorta csokoládékrémmel
* Csokoládés céklatorta vaníliakrémmel
* Dulche de leche (karamellkrémes torta)
Vannak olyan alapanyagok, amelyek esetleg nem elérhetők egész évben? Te hogy látod, mekkora szerepe van a torta ízeknél a szezonalitásnak?
Szerencsére manapság már gyakorlatilag minden alapanyag beszerezhető egész évben, ami óriási előny. A szezonalitásnak, ahogy korábban is említettem, nagy szerepe van a tortatöltelékeknél. A megrendelők vágynak az új esküvői torta ízekre, különösen a téli ünnepek közeledtével, ilyenkor nagyon népszerűek a mákos, fűszeres, csokoládés, narancsos ízkombinációk.
Mennyire fontos, hogy harmonizáljon a külcsín és a belbecs? Vannak olyan esküvői torta ízek, amik meghatározzák a torta kinézetét is?
A mai modern bevonási technikáknak köszönhetően a kiválasztott íz nem befolyásolja a torta küllemét. Viszont vannak extrém esetek, amikor a pár a torta belsejét a külleméhez igazítja. Például egy pasztell színvilágú, csipkés tortához nagyon szépen mutat valamilyen világos színű töltelék és tészta.
Te hogy tapasztalod, milyen arányban választanak a vendégeid vegán vagy mentes tortákat?
Az én tapasztalataim szerint a párok 20-30 százaléka rendel valamilyen mentes tortát. Sok esetben az esküvői torta hagyományos módon készül el, viszont a párok rendelnek mentes kísérő tortákat, így azok a vendégek is élvezhetik a finom ízeket, akik valamilyen allergiával küzdenek, vagy például vegánok.
Népszerű vegán tortaopciók (minden állati eredetű összetevőtől mentesek):
* Vegán csokoládétorta, csokoládékrémmel, friss gyümölccsel (málna, eper, szeder)
* Vegán citrustorta, csokoládéganázssal
* Vegán narancsos répatorta
* Vanília- és csokoládétorta, gesztenyekrémmel, csokoládéganázzsal
Hogyan látod, hogyan változtatták meg az esküvői tortatrendeket a tavalyi események?
A 2020-as évet nagymértékben befolyásolták a világ eseményei. A párok drasztikusan csökkentették a vendéglistájukat. Valószínű, hogy a 2021-es évet is ez fogja még jellemezni. A kis esküvők kerültek előtérbe, és ennek megfelelően egy gyönyörűen feldíszített, egyszintes torta tökéletes választás egy tíz-tizenkét fős násznép számára, mely éppen annyit kínál, hogy mindenki élvezhessen egy-egy szeletet.
Neked személy szerint melyik a három kedvenced a jelenlegi kínálatból?
Az én személyes kedvenceim a következők: vaníliás málna, narancsos csokoládé, illetve a vaníliatorta málna- és karamellkrémmel.
És mi a helyzet a vásárlóiddal? Mely esküvői torta ízek számítanak mostanában nagyon népszerűnek?
Amik töretlen népszerűségnek örvendenek: vaníliatorta, vaníliakrémmel és málnadarabokkal; vaníliatorta, citrusos túrókrémmel; narancsos csokoládétorta; vaníliatorta, mangó- és málnakrémmel. Ha valami különleges, de biztos megoldásra vágynak a párok, ezekkel az ízekkel nem lőnek mellé.
Ezek az esküvői tortatrendek hódítanak 2021-ben – kattints ide cikkünkért! További inspirációért nézzetek körül Pinterest galériánkban, ahol rengeteg gyönyörű esküvői torta vár rátok, vagy kövessetek minket az Instagramon.