Az őszi koktélokra jellemzőek a gazdag ízek; gondolj csak a rum és az édes alma összhangjára, a bourbonra egy kis szerecsendióval és vaníliával fűszerezve, vagy a kardamon és a chai fűszer párosára. Ha pedig könnyedebb ízekre vágysz, nincs is jobb egy kis prosecco, körte, gyömbér és zsálya keverékénél, de nem tévedhetsz egy kis rozmaringgal társított gin és citrom kombinációval sem. Ugye te is kedvet kaptál? Mutatjuk is az ínycsiklandozó koktélok receptjeit.

Egyre hűvösebbre fordult az idő, ahogyan az utcára lépünk. A szél erősebb, és színes szőnyegként gyűjti össze a faleveleket az utcákon. A hideg olykor kiül az arcunkra, és jól esik hazaérve a kandalló előtt meginni egy forró italt. Az ősz azonban nemcsak erről a csendéletről szól. Ennek az időszaknak is megvan a mozgalmassága és a sokszínűsége, ami az ilyenkor tartott esküvők pikantériáját is adja. Mindenkinek ismerősek az ilyenkor dekorációs elemként is funkcionáló takarók, forró édességek és innivalók, de nem szabad megfeledkeznetek arról sem, hogy néha érdemes kilépni a klasszikus tradicionális és szezonális finomságok övezetéből. Az évszak jegyei, ízei, karakteres aromái visszaköszönhetnek akár egy hűsítő koktélban is, ami épp annyira lehet idényszerű, akárcsak egy Aperol Spirtz nyáron. A Brides magazin ezért összegyűjtött néhány koktélreceptet, amelyet – akár egy vendégvárásba illesztve – ti is kipróbálhattok az esküvőtökön, hogy kedvezzetek azok számára is, akik nem csak a klasszikus forró italok és aperitifek szerelmesei.

Cider és sötét rum

Hozzávalók:

6 cl cider

6 cl sötét rum

12 cl extra fűszeres gyömbérsör

1 lime fele

Keverd össze a cidert, rumot, gyömbérsört és a fél lime levét egy shakerben, addig, amíg az ízek egy egyveleget nem kapnak. A lime másik feléből vágj szeleteket, és egy adag jég társaságában helyezd őket a poharakba, majd öntsd fel a cideres, rumos keverékkel.

 

Körte, kardamon, rum

Hozzávalók:

kb. 1 ml (azaz egy „dash”) kardamom bitters (vagy más néven keserű)

4,5 cl chai fűszerezésű rum

3 cl körte juice

1 cl chai szirup (otthon is elkészíthető)

1 cl friss citromlé

1 cl mandula szirup

Nincs is más dolgod, mint összekeverni a hozzávalókat, majd rázni néhányat a shakerrel, és már töltheted is a poharakba. Díszítsd egy szelet szárított körtével!

 

Narancs, fahéj, prosecco

Hozzávalók:

1 üveg prosecco

fél citrom

fél narancs

egy evőkanál méz

¼ csésze cukor

3 szegfűszeg

3 szegfűbors

2 rúd fahéj

Ha egy kis forró koktélra vágysz, próbáld ki ezt az igazi őszies illatú italt! Első lépésként szeleteld vékonyra a citromot és a narancsot, majd helyezd őket egy 4-5 literes fazékba. Add hozzá a mézet, cukrot, szegfűszeget, fahéjat és a szegfűborsot. Önts fel a keveréket két csésze vízzel, magas hőfokon hevítsd forráspontig, majd vedd lentebb a hőt és lassú tűzön hagyd finoman forrni legalább 5 percig. Végül öntsd a proseccot a citrusokhoz, és melegíts még tovább 8-10 percig. Voila, kész is!

 

Gyömbér, zsálya, prosecco

Hozzávalók (8-10 adaghoz):

1 üveg prosecco

egy csésze méz

3 csésze víz

2 kimagozott, felkockázott körte

1 nagyobb darab hámozott, feldarabolt gyömbér

20 friss zsályalevél (illetve még 8-10 darab a díszítéshez)

Egy serpenyőben közepes lángon készíts szirupot a mézből és a vízből. Alkalmankénti kavargatás mellett hagyd, hogy finoman forrjon egészen addig, amíg egy egységes halmazállapotot nem kapsz. Add a sziruphoz a körtét, a gyömbért és a zsálya leveleket is.

Hagyd tovább párolódni, és kevergesd addig, amíg a folyadék az 1/3-ára nem csökken (körülbelül 15-20 perc). Ha ezzel megvagy, vedd le a tűzről, és hagyd további 10 percig hűlni.

Ezt követően távolítsd el a szirupból a gyömbér és zsálya leveleket, majd a tegyél a borospoharakba egy kis szirupot, és ne feledkezz meg a benne lévő körte kockákról sem. Végül csak öntsd fel egy kis proseccoval és már ihatjátok is!

 

Grapefruit Margarita

Hozzávalók:

6 cl Corralejo Reposado Tequila

9 cl frissen facsart vérnarancs

¾ frissen facsart lime

3 cl hagyományos szirup (azaz 1-1 arány cukor és víz felfőzve)

Ízesítsd a pohár peremét egy kis vérnaranccsal, majd mártsd fele egy kevés kóser vagy tengeri sóba. Keverd össze a hozzávalókat, és már öntheted is a szépen feldíszített poharakba. A jégkockákról se feledkezz meg!

 

Tequila, rum, citrusok

Hozzávalók:

6 cl Casa Noble Crystal Tequila

2,5 cl házi narancs-kamilla szirup

1,5 cl frissen facsart citrom

0,75 cl fűszeres rum

kb. 2 ml (azaz két „dash”) bitters (vagy más néven keserű)

narancshéj

tárkony

A narancs-kamilla sziruphoz szükséged lesz egy csésze vízre, egy csésze cukorra, 3 kamillás teafilterre és egy narancsos teafilterre. Ez elkészítéséhez keverd össze a cukrot a vízzel egy kis lábasban, majd közepes lángon hagyd felmelegedni, egészen addig, míg a folyadék fel nem forr, és egységes egyveleget nem kapsz. Ha ezzel megvagy, vedd le a tűzről, és add hozzá a teafiltereket. Hagyd így egy óráig állni, majd lehűlve használhatod is a koktélodhoz.

A narancshéj és a tárkony kivételével keverd össze a hozzávalókat, majd öntsd egy jéggel megpakolt koktélos pohárba. A narancs héját forgasd körbe a pohár szélén, majd dobd a koktélba, végül díszítsd az italt friss tárkonylevéllel.

 

Whiskey, Vermut, Lime

Hozzávalók:

3 cl whiskey (az eredeti recept szerint Woodford Reserve Rye)

6 cl Carpano Antiva vermut

kb. 2 ml (azaz két „dash”) lime bitters (vagy más néven keserű)

citromhéj

Mixeld össze az összes hozzávalót, majd öntsd pohárba, és díszítsd egy kis darab citromhéjjal.

Még több esküvői inspirációra vágysz? Kattints Valódi esküvők rovatunkra és kövess minket az Instagramon is!