Idén Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány viselheti az Ország Tortája 2018 kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Nándori László budapesti cukrászmester nyerte a Három Kívánság tortával. Íme a 10 legfontosabb információ a finomságokról és azt is eláruljuk, melyik hazai cukrászdákban kóstolható meg az ország tortája!

Az ország tortája 2018-ban a Komáromi Kisleány

1. A versenyről

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Az ország cukormentes tortája 2018-ban a Három kívánság

2. A kiválasztási folyamat

Idén 29 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája 2018 címre. A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolják a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozást követően választották meg a győztest.

3. Az Ország Tortája 2018

A győztes idén nem más, mint a Komáromi Kisleány, Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása. A tehetséges fiatal cukrász két tortával is a döntőbe jutott, és az idei Év Fagylaltja versenyen fagylaltjaival bronzérmet és Közönségdíjat is nyert.

4. A Komáromi Kisleány titka

A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.

A Komáromi Kisleánnyal az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán.

5. Magyarország Cukormentes Tortája

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

6. Magyarország Cukormentes Tortája 2018-ban

Idén a budapesti Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyert, amelyet Nándori László cukrászmester készített. A Három Kívánság fantázianevű kreáció házias jellegű alkotás, mely a családok kedvenc habos tortája lehet. 

7. A Három Kívánság torta titka

Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró, mely igazi magyar különlegességnek számít. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes “habfelhő” borítja.

Nándori László cukrászmester tortája szeletenként csupán 12,9 gramm szénhidrátot és 242 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlott, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.

 

8. Magyarország tortái az elmúlt években

 • 2017 – Balatoni Habos Mogyoró (Sugar! Design Cukrászda, Budapest)
 • 2016 – Őrség Zöld Aranya (Szó Gellért – Kézműves Cukrászda, Salgótarján)
 • 2015 – Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamell torta (Szó Gellért – Kézműves Cukrászda, Salgótarján)
 • 2014 – Somlói Revolúció torta (Damniczki Gyula Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
 • 2013 – Milotai mézes diósgrillázs-torta (Bacskó Szilárd – Major Cukrászda, Budapest)
 • 2012 – Szabolcsi almás máktorta (Pintér Zsolt – Kokó Cukrászda, Veszprém)
 • 2011 – Kecskeméti barackos kölestorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
 • 2010 – Szilvagombóc torta (ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin – Sulyán Cukrászda, Veresegyház)
 • 2009 – Pándi meggytorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
 • 2008 – Szatmári szilvatorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
 • 2007 – Madártejtorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)

Az idei győztesek az Ország tortája 2018 versenyen, A sajtótájékoztatón készült képeket készítette: Nagy Mihály

9. Cukrászdák, ahol megkóstolhatod az ország tortáját

Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában és természetesen a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén. Az ország tortáját 2018-ban árusító cukrászdák listáját megtaláljátok a Cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan még bővülni fog.

10. Szerezd meg a receptet!

A torták minőségének megőrzése érdekében mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik, utána azonban felteszik majd a Cukraszat.net weboldalra a részletes útmutatót, ahonnan ingyenesen letöltheted.

Még több torta esküvő témában ide kattintvaLájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!