Idén is megválasztották az ország tortáját. Vaslóczki Orsolya budapesti cukrász alkotása, a Balatoni Habos Mogyoró lett az Ország Tortája 2017-ben (Sugar! Design Cukrászda), míg Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Varga Margit nyerte a Pöttyös Panni tortával (Zazzi Cukrászda). Íme a 10 legfontosabb információ a finomságokról és azt is eláruljuk, melyik hazai cukrászdákban kóstolható meg az ország tortája!

A Balatoni Habos Mogyoró lett az Ország Tortája 2017-ben (Sugar! Design Cukrászda), míg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a Pöttyös Panni torta nyerte (Zazzi Cukrászda)

1. A versenyről

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

2. A kiválasztási folyamat

Idén már 30 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre. A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolják a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választották meg a győztest.

3. Az Ország Tortája 2017

A győztes torta, vagyis az Ország Tortája 2017-ben idén nem más, mint a Balatoni Habos Mogyoró, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. alatt futó SUGAR! Design Cukrászda cukrászának, Vaslóczki Orsolyának az alkotása. A tehetséges fiatal cukrász hölgy korábban már a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megnyerte.

A Balatoni Habos Mogyoró torta

4. A Balatoni Habos Mogyoró titka

Az idei nyertes torta mogyorós habtészta alapú, melyen mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell, mogyoró hab rétegződik, és mogyoróolajos áthúzóval lett bevonva. A „Balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes és ízletes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra hívja fel a figyelmet, a régióban jelenleg is találhatók remek zamatú gyümölcsöt termő ültetvények. A nyertes torta készítője is dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához.

5. Magyarország Cukormentes Tortája

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Magyarország Cukormentes Tortája 2017-ben a Pöttyös Panni torta

6. A győztes torta 2017-ben

Idén a budapesti Zazzi Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége, a Pöttyös Panni fantázianevű kreáció nyert. Az üde málna mousse kellemes savanykásságát finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. A piskótában a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé.

7. A Pöttyös Panni torta titka

Varga Margit cukrász tortája szeletenként csupán 6 gramm szénhidrátot és 167 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választása lehet, de mindenkinek ajánlott, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.

Magyarország Cukormentes Tortája 2017-ben a Pöttyös Panni torta, Fotók: Erdőháti Áron

8. Magyarország tortái az elmúlt években

  • 2016 – Őrség Zöld Aranya (Szó Gellért – Kézműves Cukrászda, Salgótarján)
  • 2015 – Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamell torta (Szó Gellért – Kézműves Cukrászda, Salgótarján)
  • 2014 – Somlói Revolúció torta (Damniczki Gyula Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
  • 2013 – Milotai mézes diósgrillázs-torta (Bacskó Szilárd – Major Cukrászda, Budapest)
  • 2012 – Szabolcsi almás máktorta (Pintér Zsolt – Kokó Cukrászda, Veszprém)
  • 2011 – Kecskeméti barackos kölestorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
  • 2010 – Szilvagombóc torta (ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin – Sulyán Cukrászda, Veresegyház)
  • 2009 – Pándi meggytorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
  • 2008 – Szatmári szilvatorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
  • 2007 – Madártejtorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)

 

A Balatoni Habos Mogyoró lett az Ország Tortája 2017-ben (Sugar! Design Cukrászda), Információk és fotók: cukraszat.net, augusztus20.kormany.hu

9. Cukrászdák, ahol megkóstolhatod az ország tortáját

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában és természetesen 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén. Az ország tortáját 2017-ben árusító cukrászdák listáját megtaláljátok a cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog.

10. Szerezd meg a receptet!

A torták minőségének megőrzése érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

 

Még több torta esküvő témában ide kattintvaLájkold a Secret Stories Facebook oldalát, hogy mostantól még több titkos történetről értesülj az esküvők világából!