Amikor megérkezik hozzánk az esküvői meghívó, hatalmába kerít minket az érzés, hogy végre egy jót ehetünk, ihatunk, táncolhatunk a családunkkal, barátainkkal és a rég nem látott ismerőseinkkel. Az esküvő viszont sokkal több jelentéssel bír, mint egy közös szórakozási lehetőség. Két ember fontos döntésének egyesülése az, ami miatt összegyűlünk, és megünnepeljük azt, hogy megtiszteltek minket azzal, hogy ennek a fontos pillanatnak a részesei lehettünk. Mindez magában hordoz olyan etikett szabályokat is, amelyek egy esküvő természetes velejárói. Ahhoz, hogy elkerüld a kínos pillanatokat és a szúrós tekinteteket, összeszedtünk húsz dolgot, amelyekre mindenképpen érdemes ügyelni, ha esküvői vendég leszel. 

20 dolog, amit fontos, hogy egy esküvői vendég szem előtt tartson, Fotó: Rablóczky András

Mindig jelezz vissza a meghívóra!

Ne feledd, hogy a párnak nagyon fontos tudnia, hogy milyen vendégszámmal kalkuláljon. Jelentősége van az ültetésnél, a vacsoránál, a köszönőajándékoknál, illetve a szállás foglalásánál, nem utolsó sorban pedig számítanak a társaságodra is, hiszen biztos fontos vagy a számukra, ha életük egyik legfontosabb napját veled is megosztanák.

Ne érkezz olyan vendéggel, akit nem invitáltak meg az esküvőre.

Vedd komolyan a meghívó szövegezésében foglaltakat! Ha csak két főre szól az invitálás, akkor ne most adj vacsorát az egész családodnak.

20 dolog, amit fontos, hogy egy esküvői vendég szem előtt tartson, Fotó: Jágity Fanni

Olvasd el figyelmesen a meghívót!

Ha például csak munkahelyi kapcsolatban álltok a menyasszonnyal vagy a vőlegénnyel, teljesen természetes lehet, hogy csak az esküvői szertartásra hívnak meg. Ezeknek mindig megvan az észszerű oka, így ne firtasd, hogy miért nem látnak vendégül a nap későbbi szakaszában is. Ennek tudatában figyelmesen olvasd el a meghívót, és ne kövesd el azt a bakit, hogy annak dacára jelensz meg véletlenül a vacsorán, hogy oda már nem szólt a meghívód.

Ügyelj a dresszkódra, és ne viselj olyan színt, amelyet nem illik.

Ha a pár valamilyen viseletet határoz meg a meghívójában, akkor azt illik betartani. Lehet szó például tematikus esküvőről, vagy a megszokottnál lazább eseményről, illetve épp az ellenkezőjéről is, ahol elvárás a nagyon elegáns megjelenés. Az általános öltözködési etikettet pedig semmiképpen se felejtsd el – nem illik sem fehérben, sem feketében érkezni, sőt tiltólistán szerepel a piros szín is.

Ha még többet szeretnél tudni az alkalmi ruha etikettről, kattints ide korábbi cikkeinkért.

20 dolog, amit fontos, hogy egy esküvői vendég szem előtt tartson, Fotó: Beloved – Dósa Győző

Ne késs el a szertartásról!

Nagyon illetlen dolog, ha azzal zavarod meg a legérzelmesebb pillanatokat, hogy úgy futsz, majd kúszol be a sorok között, mint egy kölyök tacskó. Ügyelj a pontosságra!

Ne beszélgess a szertartás alatt!

Tartsd tiszteletben a meghitt perceket, és inkább a ceremónia után beszéljétek meg a gondolataitokat.

Szertartás közben ne akadályozd a fotós útját.

Nagyon bosszantó, amikor a pár által megbízott fotós útját elállják a iPhone-nal hadonászó vendégek. Tudjuk, hogy te is szívesen megörökítenéd a legemlékezetesebb eseményeket, de ezekben a percekben sokkal jobb, ha diszkréten készíted el azokat a fotókat.

Posztolni vagy nem posztolni? Ez itt a kérdés! – Esküvői social média etikettről olvashattok ebben a cikkünkben.

20 dolog, amit fontos, hogy egy esküvői vendég szem előtt tartson, Fotó: Jágity Fanni

Ügyelj arra, hogy lenémítsd a telefonodat!

Ha erre külön nem hívja fel a figyelmed a ceremóniamester vagy a vőfély, akkor se feledkezz meg arról, hogy lehalkítsd a telefonodat. Nagyon kínos, ha Justin Bieber megszólal a csengőhangodként, miközben a pár éppen a könnyeivel küszködik.

Ne a gratulációnál meséld el a párnak életed leghosszabb novelláját!

A szertartás utáni gratuláció tényleg a gratulációról szóljon, és engedj teret a többi vendégnek is, hogy elmondják a jókívánságaikat. Biztos vannak halaszthatatlan beszédtémáitok, de annak nem most van itt az ideje.

Ne menj be addig a vacsora helyszínére, amíg arról el nem készültek a képek!

Add meg azt a figyelmességet a párnak, hogy addig nem pakolod ki a blézered, a zakód, a táskád, a táskád tartalmát az asztalra, amíg a pár ki nem gyönyörködhette magát az üres helyszín dekorációjában. Ilyenkor még sokszor néhány kép is készül róluk az enteriőrben, legyél türelmes!

20 dolog, amit fontos, hogy egy esküvői vendég szem előtt tartson, Fotó: WedOverHills

Hallgass a ceremóniamesterre vagy a vőfélyre!

A cm és a vőfély a nap karmestere, így hallgasd meg, amit kérnek a násznéptől. Ha például beinvitálnak a vacsora helyszínére, vagy ha egy játékra buzdítanak, akkor ne olyan legyél, mint a legrosszabb gyerek az osztályban.

Legyél együttműködő a csoportképek elkészítésénél!

A csoportképek elkészítésére szánt időt sokszor alábecsülik, és ezért csúszik meg az utána következő vacsora. Legyél figyelemmel arra, hogy hány vendég várakozik még arra, hogy fényképet készítsen a párral, így ne most játszd el, hogy melyik a jó profilod, és hogyan állt volna jobban tíz képpel korábban a hajad.

20 dolog, amit fontos, hogy egy esküvői vendég szem előtt tartson, Fotó: Fénylabor

Gondoskodj a nászajándékról!

Nincs annál kellemetlenebb, mint mikor este 10-kor még boríték után vadászol, mert nemcsak a nászajándékról feledkeztél meg, hanem arról is, hogy a gratulációként adott pénzt valamiben elrejtsd. Hacsak a pár nem kötötte ki, hogy kifejezetten anyagi támogatásnak örülne a legjobban, akkor gondoskodj minél figyelmesebb és kreatívabb ajándékokról.

A Titanicon nem volt annyi pohár- és tányérkészlet, mint amennyit egy esküvőn összefúj a szél, így törekedj arra, hogy a te meglepetésed minél különlegesebb legyen. Rendhagyó nászajándék-ajánlónkat ide kattintva találod. 

Mutatkozz be az asztaltársaságodnak!

Az esküvőn néha nem feltétlenül azokkal ülünk egy asztalnál, akikkel ovis korunk óta együtt bandázunk. Légy udvarias és kezdeményező a számodra ismeretlenekkel is, ki tudja, lehet most szőttök életre szóló barátságot!

20 dolog, amit fontos, hogy egy esküvői vendég szem előtt tartson, Fotó: Jágity Fanni

Ne tegyél kéretlen megjegyzéseket!

Csupa giccs a dekor, az asztal mindjárt összeesik, a pincér modortalan, az étel pedig olyan, mint ami még egy zacskós verzióhoz képest is méltatlan? Nem baj. Nem kell kifordulnod magadból, de legalább egy Jászai Mari-díjas alakítást hozz össze, hogy minden csodaszép, és életedben nem ettél még jobbat.

Felelősségteljesen fogyassz alkoholt!

Egy esküvő persze nagyban szól a szórakozásról, mégis ügyelj a határokra. Tudj másnap reggel a többiek szemébe nézni.

Ügyelj arra, hogy milyen italt választasz!

Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen italt fogyaszthattok a csomag részeként, inkább kérdezz rá az ottani személyzetnél. Ne azért legyen emlékezetes ez a nap a pár számára, mert kiittad őket a vagyonukból.

Esküvői etikett – 10 kérdés, 10 válasz – kattints!

20 dolog, amit fontos, hogy egy esküvői vendég szem előtt tartson, Fotó: WedOverHills

Óvatosan a karaoke-val!

Egy-két ital könnyen elég, hogy elég bátornak érezd magad ahhoz, hogy megragadd a zenekar vagy a DJ mikrofonját, és egy privát műsort adj elő a többieknek. Ez általában ritkán sül el úgy, hogy összetévesztenek Beyonce-val, így csak óvatosan ezekkel a magánszámokkal. Inkább maradj a táncparketten, és énekelj együtt a többiekkel.

Óvakodj azoktól a meglepetésprogramoktól, amiket nem egyeztettél a személyzettel!

Ami számodra nagyon jó ötletlek tűnhet, az lehet, hogy a szolgáltatóid vagy a pár számára felér egy rémálommal. Ha meglepetéssel készülsz, mindig kérd ki a többiek véleményét, és egyeztess a szolgáltatókkal, hogy mikor célszerű beépíteni a meglepetést a programba, illetve egyáltalán megvannak-e hozzá a szükséges technikai feltételek. Például, ha vetítéssel készülsz, nem minden helyszín rendelkezik projektorral, vagy olyan számítógéppel és ahhoz kompatibilis kábellel, ami lehetővé teszi, hogy meglepd a párt.

Ugyancsak jellemzőek a zenés-táncos előadások is, itt sem árt, ha a zenekart, a ceremóniamestert/vőfélyt, az esküvőszervezőt és a fotóst előre felkészíted arra, hogy magadénak érzed majd a színpadot.

20 dolog, amit fontos, hogy egy esküvői vendég szem előtt tartson, Fotó: Simon Péter

Búcsúzz el a pártól, mielőtt elmész!

Semmi baj nincs azzal, ha idejekorán távoznál az esküvőről, mert esetleg elfáradtál, vagy a gyerekek miatt muszáj hamarabb elmenned. Mindig menj viszont oda a párhoz – még ha nagyon elfoglaltnak is tűnnek –, és köszönd meg, hogy vendégül láttak.

Még több esküvői inspirációra vágysz? Kattints Valódi esküvők rovatunkra vagy kövess minket az Instagramon!