Varga Rózsa esküvőszervező, a Bonjour rendezvényiroda vezetője korábban már tanácsot adott a Secret Stories olvasóinak az esküvői „tedd-ne tedd”-et illetően. Most a social média etikett témakörében mondja el a legfontosabb illemszabályokat. Posztolni vagy nem posztolni? Ez itt a kérdés!

,social média etikett esküvőn,

Anka és Bandi stílusos megoldással kérte meg a vendégeket arra, hogy ne fotózzanak a szertartás alatt – a teljes esküvői beszámolót ezen a linken találjátok, Fotó: Pinewood Weddings

1. Illik-e telefonnal vagy saját fényképezővel képeket készíteni a párról?

Általában érdemes előre tisztázni ezeket a „szabályokat”. A pár sokszor megkéri a vendégeket, hogy a nagy napjukon ne nagyon fotózzanak, ne azzal legyenek elfoglalva, ugyanis a profi fotós által készített képeket ők is megkapják. A szertartás alatt azonban egyáltalán nem illik telefonnal fotózni, abban a meghitt pillanatban az csak a szakemberek dolga – ők tudják, hogyan legyenek észrevétlenek munka közben úgy, hogy ne zavarják a szertartást. A zavartalan ceremónia érdekében a szervező vagy a ceremóniamester szokta az esküvő előtt jelezni, hogy nem lehet fényképezni, azonban ha nincs ilyen személy, akkor a párnak magának kell megoldania, hogy mindenkihez eljusson az információ.

2. Illik-e a párról fotókat megosztani a social média oldalakon még a profi képek előtt?

Igazából ezt párja válogatja: van, aki szereti, ha megjelennek róla képek, de én úgy vettem észre, hogy többnyire megvárják, amíg elkészülnek a profi képek, és csak azokat teszik közzé a közösségi oldalakon. Igazából ez azért kényes kérdés, mert több szakember dolgozik aznap a pár tökéletes kinézetén, és ha egy olyan amatőr kép kerül fel róluk az internetre, amin valamitől nem néznek ki előnyösen, az nem olyan szerencsés.

Aki vendégként mindenképp képeket szeretne készíteni (nem a párról, hanem magáról), annak jó megoldás lehet a funny photo vagy a slow motion pictures. A párok jó, ha megfontolják ennek lehetőségét, ugyanis nagyon szórakoztatóak ezek a fotó-játékok, ahol kellékekkel vagy lassított felvételekkel szórakozhat és készíthet képet a vendégsereg. Ezeket pedig nyugodtan posztolhatják a közösségi oldalakra is.

Vicces kellékekkel izgalmas fotókat készíthettek a social média oldalakra is – Melka és Lackó nagy napjának képeit ezen a linken nézhetitek meg, Fotó: Leiner András

3. Akkor a vendégek magukról, a környezetről, a helyszínről, ruhákról azért tölthetnek fel képet?

Igen, ez jobban illendő, például a párunkkal egy közös képet vagy a kislányunkról, aki koszorúslány volt, nyugodtan rakhatunk fel képeket. Igazából akiket itt védünk, az a pár és az ő megjelenésük. Ne hozzuk őket kellemetlen helyzetbe olyan képekkel, amit nem biztos, hogy maguktól szívesen megosztanának azokkal, akik nem voltak ott az esküvőn. Ilyen helyzet lehet például, ha éppen esznek vagy hevesen buliznak. A dekorációról, helyszínről is lehet kitenni szép fotókat, sőt, ha megjelöljük őket a képeken, az jó a szolgáltatónak is, mert más is láthatja, hogyan néz ki az esküvői szolgáltatása élesben.

 
Fotóinspirációk: Pinterest

4. És az Instagram story vagy a Snapchat? Oda tehetünk fel képet a párról? Ezek a képek eltűnnek egy kis idő múlva.

Ha a pár kéri vagy megengedi, akkor természetesen fel lehet rakni a képeket. Ha a pár nem szeretné, akkor viszont mindegy, hogy eltűnik-e vagy sem, illik megfogadni a kérésüket. Igazából akinek meg szeretné mutatni a pár az esküvőt, annak nagy része amúgy is ott van az eseményen, az úgyis látja, milyen csodás minden. Ha a pár nem szeretné „külső” szempároknak is megmutatni az esküvőt, akkor ezt tiszteletben kell tartani – ha eltűnik a kép, ha nem.

5. A pár hogyan kérje meg a vendégeket, hogy ne posztoljanak semmit az esküvő napján? Mi a legelegánsabb módszer erre? 

Általában még akkor érdemes erre kitérni, amikor a meghívókat odaadják vagy elküldik a vendégeknek. Jobb az esküvőt megelőzően tolmácsolni a kérést, azonban lehet elegánsan magán az esküvő napján is: a ceremóniamester vagy a pár szóljon ennek érdekében. Megtiltani a fotózást nem lehet – kivéve templomi esküvő esetén –, de arra szépen meg lehet kérni a vendégeket, hogy ne publikálják a képeket. Egyébként általában a meghívottak jobban hallgatnak a párra, hiszen a család és a barátok miattuk vannak ott az eseményen, így tanácsos a párnak felszólalnia, hogy nem szeretnének fotókat magukról még idő előtt megjelentetni a közösségi oldalakon.

Fotó: Rokolya Photography

6. És mi a helyzet a párral? Ők töltsenek fel egy-egy szelfit, ha úgy tartja kedvük, nem furcsa ez?

Ha ők vagy valaki olyan jó képet csináltak, akkor nyugodtan rakják ki, ha nem tudnak várni a profi képek elkészültéig. De általában az a szokás, hogy a fotós egy héten belül készít egy rövidebb sorozatot a legjobb képekből, amiket fel lehet tenni a közösségi oldalakra is. Nagy divat még a „same day slide show” is, ahol az esküvő napján készült fotókat a fotós videóba rendezi, és azon a napon kész is lesz – így a vendégsereg a vacsorán együtt megnézheti, mi történt aznap reggeltől estig. Ezt is nagyon szeretik a párok, és az a jó benne, hogy meg is lehet osztani az interneten.

Kata és Attila bátran szelfizett az esküvője napján, nézd meg ide kattintva a teljes esküvőt, Fotó: Kondella Misi

7. Illik-e a közösségi oldalakon gratulálni az üzenőfalon vagy az esküvői képek alá?

Én úgy látom, hogy általában azok gratulálnak így, akik nem tudtak részt venni az esküvőn. A távoli rokonok, ismerősök, olyan személyek, akik valamiért nem voltak ott így fejezik ki gratulációjukat – és szerintem ma már illik is ebben a formában. Nem feltétlenül kell képeslap vagy egy megható email, hanem ahogy meglátják a közösségi oldalakon a történteket, akkor szeretnek rögtön reagálni és jókívánságokkal ellátni a párt.

“Egyébként pedig minden feltöltött fényképnél az a lényeg, hogy a pár szép legyen és látszódjon a boldogságuk, hiszen csak ez számít.”

+ 1 TIPP:

Azoknak a pároknak, akik kifejezetten szeretnék megosztani a nagyvilággal a nagy napon történteket, érdemes saját hashtaget kreálniuk, és megkérni a vendégeket, hogy a social media felületekre feltöltött képek alatt mindenképp használják ezt a taget. Ez a hashtag általában a pár neveinek összemosásából születik (pl.: #andiesmarci), de más ötletes példákat is találni az interneten (pl.: #mrandmrskovacs, #andimarcinagynapja, stb). Így aki erre a hashtagre rákattint, egy csokorban láthatja a vendégek által készített fotókat. 

 

 

 

 

Fotóinspirációk: Pinterest

Hasznosnak találtad esküvői social média etikettünket? Még több tippre vágysz? Akkor kattints Esküvői inspirációk rovatunkra!