Ne csak olyan fényűző, hanem olyan jótékony is legyél az esküvődön, mint Meghan és Harry. 

Harry herceg és Meghan Markle esküvője kapcsán sok hírrel találkozhattunk, mi most az esemény jótékony oldalát emelnénk ki. Madarász Zsuzsival, a Green Wedding esküvőszervezőjével utánajártunk, hogy mi, egyszerű halandók milyen jótékony tettel tudnánk még mesésebbé tenni az esküvőnket. Okozzunk örömet másoknak is a nagy napunkon!

Fotó: Rokolya Photography

Anyagi támogatás

Az idei év legnagyobb esküvőjén sok minden szólt a jótékonykodásról. Például a MINI egy Mini Cooper S autóval kedveskedett a párnak és ezzel együtt másoknak is. Az autó egyedi dizájnt kapott, a brit stílus mellett a Harry és Meghan szerelmének szimbólumai is feltűnnek. És most jön a lényeg: a járműre az esküvőt követően nyilvános aukción lehetett licitálni, a befolyó összeget pedig a HIV-fertőzött gyermekeket támogató CHIVA alapítványnak ajánlották fel.

Ez talán kicsit nehezen kivitelezhető egy nem királyi családba született számára, azonban a pár másik jótékony esküvői tettét mi is megvalósíthatjuk. Ők arra buzdítottak mindenkit, hogy a nekik szánt nászajándék helyett a vendégek inkább adományozzanak az általuk kiválasztott hét egyesület egyikének.

Hogy ne az egyszerű „utalásos” megoldást válasszuk, tegyük személyesebbé az adakozást. Például jó megoldás lehet, hogy azok a vendégek, akik anyagi támogatással szeretnék növelni a pár boldogságát, nem a házasoknak adják oda a borítékot, hanem egy erre a célra szánt dobozba dobják be a pénzt. Az adományokat pedig a pár személyesen juttatja el az egyik alapítványnak.

Fotó: Tálos Sarolta

Köszönőajándékok

Szintén hasonlóan ötletes támogatási mód lehet, amit Madarász Zsuzsi az egyik általa szervezett esküvőn bevetett. A pár köszönőajándék helyett 1000 forint eszmei értékű fakorongokat adott a vendégeknek, amelyeket aztán bedobhatták annak az alapítványnak a dobozába, amelyik a legszimpatikusabb nekik. Utána az ebből összegyűlt adományt a pár személyesen adta oda a kiválasztott intézményeknek.

Arra is van lehetőség, hogy egyszerre adjunk ajándékot a násznépnek és támogassunk egy intézményt. Zsuzsi a Kockacsoki Nonprofit Kft.-vel karöltve szokott együtt dolgozni, ahol autista fiatalok valósítják meg a kézműves csokoládéból készült köszönőajándékokat. Az ízeket és a formákat a pár állíthatja össze, a csokoládéért járó fizetséggel pedig a Kockacsoki fogyatékkal élőket támogat.

Green wedding – 5+1 tipp a tudatos esküvőért.

A legfontosabbak: a maradékok

Egy esküvő alkalmával rengeteg maradék halmozódik fel, azonban ami nekünk szemét, az másnak nagyon sokat jelenthet. Például szép gesztus, ha az esküvői dekorációként használt virághegyeket az esemény után egy idősek otthonába visszük – a bent lakók napját nagyon fel tudják dobni a színes virágkreálmányok és a vasárnapi ebédnek is megadja a hangulatát. (Így tettek a hírek szerint Harryék is.)

Az óvodásoknak, általános iskolásoknak is nagy örömet okozhatunk a megmaradt dekorációs anyagokkal. Például a színes, csillogó papírkellékekből, megmaradt papíranyagokból csodaszép ajándékokat tudnak hajtogatni, az egyszerűbbekre pedig rajzokat tudnak készíteni.

Az ételmaradékok mindig nagy kérdést vetnek fel, ugyanis abból van a legtöbb. A szabályozások az étel tárolásával és szállításával kapcsolatban elég szigorúak, így sajnos előfordulhat, hogy nem tudjuk elvinni az általunk kiválasztott hajléktalanszállóra. Azonban érdemes lehet állatotthonokat, menhelyeket megkérdezni, milyen jellegű maradékokat ehetnek a négylábú kedvencek, hátha legalább őket meg tudjuk lepni egy-két finom falattal.

Az esküvőkön rengeteg textilanyag is megmarad, amit már nem biztos, hogy lesz lehetőségünk újra felhasználni, azonban másnak még jól jöhet – érdemes ezeket a textileket is odaadni valakinek, akinek még szüksége lehet rá. Ha megvásároltuk, akkor a menyasszonyi fátylat adjuk oda egy ismerősünknek, barátnőnknek, akinek esküvője lesz, hiszen így nem porosodik majd feleslegesen a szekrényben, ráadásul a leendő ara „valami kölcsön” kiegészítője is ki van pipálva.

 

Fotó: WedOverHills

Jótékony nászajándék

Nemcsak a pár, hanem a vendégek is tehetnek jótékony gesztusokat az esküvőn. Például nagyon aranyos és ötletes ajándék, ha a vendégek örökbe fogadnak egy állatkerti állatot, melynek költségeit ők állják – a pár pedig egy meghatározott ideig büszke tulajdonosa lehet a kiválasztott állatnak. Ez egyszerre jótékony és programra sarkalló megoldás, ugyanis ezután az állatkertet biztos gyakrabban fogja látogatni a házaspár.

Ha a vendégek ennél még nemesebb ajándékban gondolkoznak, Zsuzsinak erre az esetre is van egy ötlete. A násznép egy előre kiválasztott, rossz körülmények között élő afrikai kisgyerek egész éves taníttatását állja, erről pedig a pár kap egyfajta „bizonyítékot”, egy oklevelet, hogy a meghívott vendégek a nekik szánt pénzt egy rászoruló gyereknek adták. Talán nincs is ennél szebb gesztus.

Jótékonysági esküvő

A Jótékonysági esküvőről már mi is írtunk, hiszen a Daalarna is támogatja a kezdeményezést évente egy-egy esküvői ruhával. A Jótékonysági esküvő több szolgáltató összefogásával jött létre, akiknek célja, hogy egy évben egyszer nonprofit esküvőt szervezzenek. Az esküvőre leendő házasok licitálhatnak, majd a legmagasabb összeget ajánló pár nyeri el az álomesküvőt. A menyegző értékét azonban nem a szolgáltatók kapják meg, hanem a párral közösen felajánlják egy rászoruló számára. Ezzel a megoldással a lehető legtöbbet segítenek, hiszen a pár a legmagasabb színvonalú szolgáltatást kapja a profi szakemberektől, egy beteg kisgyerek életét pedig teljesen megváltoztathatja egy ilyen támogatás.

Az idei nyertes pár, Eszti és Levi esküvőjére 2018. május 24-én került sor. Hamarosan beszámolunk a nagy napjukról itt, a Secret Stories-on. A 2019-es jótékonysági esküvő részleteiről pedig néhány hónap múlva mesélünk nektek.