Szinte csak pár hónap telt el azóta, hogy a királyi esküvőt jelző harangok elcsendesedtek Angliában, most ismét egy újabb nemesi esküvő alkalmára öltözik ünneplőbe a szigetország. Eugénia hercegnő és Jack Brooksbank október 12-én fogadott egymásnak örök hűséget, épp ott, ahol nemrégiben Harry herceg és Meghan is. Bár a szervezés, a fogadtatás és a szertartás tagadhatatlanul kiemelte az esküvőt a hagyományos ünnepélyek közül, legbelül Jack és Eugénia hercegnő kicsit sem volt más, mint két hétköznapi ember. Láthatóan ugyanúgy bennük volt az izgalom, a kezük remegett, és úgy néztek egymásra, mint két szerelmes, aki ennél már nem is lehetne boldogabb. Mindezt egy királyi ünnepély köntösében, de mégis végtelenül emberi módon.

De hogy milyen egyéb részletek gazdagították még ezt a napot, azt cikkünkben eláruljuk nektek, és megtudhattok minden más érdekes tudnivalót is az újabb királyi esküvővel kapcsolatban.

A menyasszony és a vőlegény

Eugénia hercegnő (Princess Eugenie of York) II. Erzsébet brit királynő unokája, aki a királyi pár harmadik gyermekének, András yorki hercegnek és korábbi feleségének, Sára yorki hercegnének a második gyermeke. Az Egyesült Királyság trónöröklési sorrendjében jelenleg a kilencedik helyet foglalja el. Eugénia hercegnő korábban leginkább Károly és Katalin esküvőjére választott öltözéke kapcsán került a napilapok és internetes weboldalak kereszttüzébe, pedig a hercegnő sok másik tevékenysége kapcsán is kiérdemelte volna a figyelmet – bár elmondása szerint ő maga sem szereti a nyilvánosság előtt élni az életét.

Eugénia hercegnő angol irodalmat és művészettörténetet tanult a Newcastle Egyetemen, most pedig a Hauser and Wirth kortárs művészeti galéria igazgatója Londonban. Főállása mellett sokat jótékonykodik – kórházakat támogat, ellenzi a modern kori rabszolgaságot, illetve gyermekrák alapítványokat támogat.

Eugénia ügyel a környezetvédelemre is, épp ezért az esküvője is műanyagmentes volt.

Jack Brooksbank a – George Clooney által alapított – Casamigo Tequila márkaigazgatója, valamint a Mayfair Club Mahiki korábbi vezetője. Jack és Eugénia hercegnő már nyolc éve alkotnak egy párt, így talán nem is meglepő, hogy hivatalosan is összekötnék az életüket. Eugénia kezét Jack egy nicaraguai vulkán előtt kérte meg idén januárban, a naplementében, kilátással az ott fekvő tóra. Szó se róla, értett ahhoz, hogy hogyan kell elbűvölni egy királyi családtagot. A pár a közös életét a Kensington Palota területén lévő Ivy Cottage-ban éli majd.

Az esküvő helyszínei

Az esküvő október 12-én, helyi idő szerint 11:00 órakor kezdődött a Szent György Kápolnában, Winsdorban, épp ott, ahol májusban Harry herceg és Meghan is oltár elé vonult. A sors pikantériája, hogy eredendően Jack és Eugénia hercegnő tartotta volna ez év tavaszán az esküvőjét, Meghan eljegyzése viszont felülírta a terveket, és Harry magasabb rangjának köszönhetően a hercegnőnek és párjának őszig kellett várnia.

A szertartás után a friss házasok autóval bejártak egy kört Windsorban, majd az autóútjuk a Windsor-kastélyban végződött, ahol részt vettek a királynő által tartott fogadáson. Végül az esti ünneplés a Royal Lodge-ban folytatódott, ami Eugénia szüleinek korábbi otthona volt.

A költségek

Ahogyan az év elején tartott királyi esküvőnél, úgy most is a királyi család állta a költségeket – a biztonsági intézkedések kivételével, amelyek a becslések szerint körülbelül 2 millió fontot tesznek ki.

Az esküvőre meghívott vendégek

Épp mint Harry és Meghan esküvőjénél, az előkelőségeken túl 1200 brit állampolgár kapott lehetőséget, hogy első kézből élje át Eugénia és Jack esküvőjét. A Buckingham Palota nyilatkozata szerint több, mint százezer kérelem érkezett a részvételre vonatkozóan, közülünk kerülhettek ki a szerencsések. Csakugyan a vendégek között voltak azoknak a szervezeteknek a képviselői, amelyek a pár támogatását élvezik, köztük a Királyi Ortopédiai Kórház, a Teenage Cancer Trust, az Üdvhadsereg, és az ENSZ Nőkkel szembeni erőszak megszüntetésével foglalkozó szervezete. A pár meginvitálta továbbá két helyi iskola néhány diákját is, valamint körülbelül 850 további vendég kapott helyet, köztük olyan hírességek, mint Ellie Goulding, Cara Delevingne, Robbie Williams, Naomi Campbell, Demi Moore, Kate Moss, James Blunt és Liv Tyler.

 

 

A szertartás

A szertartást David Conner püspök tartotta, az imádságokat pedig Dr. John Sentamu – az Egyesült Királyság első fekete érseke – vezette, aki személyes imát is írt erre a napra.

Eugénia hercegnő tanúja testvére, Beatrix yorki hercegnő, míg Jack tanúja a vőlegény fiatalabbik testvére volt. A koszorúslányok és fiúk között is lehetett ismerős arcokat látni: Vilmos és Katalin két gyermeke, György és Sarolta cambridge-i herceg és hercegnő, valamint Robbie Williams és Ayda Field öt éves kislánya, Theodora Rose Williams úgyszintén szerepet kapott a pár kíséretében.

A szertartás után pedig a Nijmegen Company Grenadier Guards tagjai várták a lépcsőkön a friss házasokat.

Eugénia hercegnő esküvői ruhája

Eugénia hercegnő ruhájával kapcsolatban már voltak találgatások, amelyre vonatkozóan a hercegnő azt nyilatkozta a Vogue-nak, hogy a ruha volt az első dolog, amelyben biztos volt: „Amint bejelentettük az esküvőt, azonnal tudtam a tervezőt, és azt, hogy milyen ruhát szeretnék kérni tőle. Soha nem gondoltam volna, hogy pont én leszek az, aki ezzel kapcsolatban ennyire tudja, hogy mit szeretne, de végül nem is volt kérdés.”

Eugénia hercegnő egy csodás, Peter Pilotto és Christopher De Vos által tervezett kreációban vonult az oltár elé.

A ruha ejtett válla csodásan állt a hercegnőn, aki külön figyelmet szentelt a fazon megtervezésénél arra is, hogy – a protokolláris formalitások megtartása mellett – a ruha hátkivágása ne takarja el azt a heget, amelyet a 12 éves korában elvégzett gerincműtétje óta hordoz magán; ezzel is tisztelegve azok előtt, akik küzdöttek érte, és akik hasonló beavatkozásokon mentek át.

Az esküvő előtt többen tippeltek arra, hogy talán azt a tiarát viseli majd a hercegnő, amelyet az édesanyja is viselt az esküvőjén, de végül egy 1919-ben, „Kokoshnik” stílusban készített, gyémántokkal és smaragddal díszített platina tiarával lepte meg II. Erzsében királynő Eugénia hercegnőt, ami tökéletes választás volt erre az alkalomra.

Az esküvői torta

Az esküvői tortát Sophie Cabot készítette, aki a közkedvelt red velvet (azaz vörös bársony) és csokitorta kombinációját álmodta meg erre a napra. „Hagyományos tortát készítünk, kicsit modern köntösben, mindezt pedig az ősz gazdag színeiben jelenítjük meg” – olvasható a királyi család hivatalos közleményében.

Zene az esküvőn

A zenei hangulatért Andrea Bocelli, világhírű olasz tenorista felelt, valamint a szertartás alatt hallható volt a Királyi Filharmonikus Zenekar is. Kiemelést érdemel még James Vivian, a Szent György kápolna zeneigazgatója is, aki két himnuszt is írt az esküvőre, továbbá az autómenet alatt hallható Skóciai Királyi Ezred 2. Zászlóaljának különleges trombita és duda dallamai is.

Ha valódi, Daalarna ruhás esküvőket nézegetnétek inkább, kattintsatok erre a rovatunkra! Kövess minket az instagramon is!